De tsunami als gevolg van de spectaculaire vulkaanuitbarsting in de buurt van eilandstaat Tonga heeft ‘aanzienlijke’ schade aangericht in Nuku’alofa, de hoofdstad van het land. Het natuurgeweld was ook merkbaar in onder andere Fiji en Nieuw-Zeeland en zelfs Japan en Amerika zagen de uitdijende golven. Peru laat weten dat twee vrouwen al gevolg van de abnormale golven verdronken. Tot in ons land werd een luchtdrukschommeling waargenomen. De dreiging zou wel voorbij zijn.
De uitbarsting van vulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai nabij Tonga leidde zaterdag tot een tsunami in de eilandstaat. De vulkaan ligt op ongeveer 65 kilometer van het hoofdeiland van Tonga, Tonatapu, en 2000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De Australische meteorologische dienst sprak van een tsunami van 1,2 meter zaterdag in Nuku’alofa, de hoofdstad van Tonga. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gemeld. Beelden op Twitter uit Tonga:
De uitbarsting was ook te horen en de tsunami merkbaar op de Fiji-eilanden, zo’n 800 kilometer ten westen van Tonga. Zelfs uit Japan, Peru en de Amerikaanse staten Oregon en Californië komen beelden over de impact van de vloedgolf. Uit Peru komen intussen de eerste meldingen over doden binnen, daar verdronken twee vrouwen op het strand door abnormale golven, melden Peruaanse autoriteiten zondag.
Fiji
Santa Cruz haven, Californië
Oregon
Peru
Chili
Gekapseisde bootjes in Muroto, Japan.
Luchtdrukschommeling in Belgische weerstations
In de Belgische weerstations is zaterdagavond een luchtdrukschommeling gemeten, die hoogstwaarschijnlijk het gevolg is van de vulkaanuitbarsting in Tonga. Dat zegt weerman David Dehenauw zondag. Hij benadrukt dat zo’n drukgolf geen enkele negatieve impact heeft op de bevolking.
‘Zaterdag tussen 20 en 21 uur was er een schommeling van 1 hectopascal waar te nemen, het is van 1.025 naar 1.026 hectopascal gegaan en dan is het teruggevallen’, aldus Dehenauw. ‘We vermoeden dat die schommeling te maken heeft met de vulkaanuitbarsting, we zien geen andere verklaring.’
Dat die schommeling heeft plaatsgevonden is vooral een leuk weetje, zegt Dehenauw. ‘Dat betekent niets en heeft ons geen enkel nadeel berokkend. Maar hoewel die uitbarsting aan de andere kant van de wereld was, merken we er dus wel iets van op onze meetapparatuur.’
Dehenauw noemt de waarneming wel opvallend. ‘Je ziet soms luchtdrukschommelingen bij windstoten, in een onweer, bij valwinden krijg je soms een piek van iets hogere druk die dan terug wegvalt als die valwind gedaan is. Door zo’n onderzeese beving of een vulkaanexplosie heb ik dat nog niet gezien. Waarschijnlijk is het al wel gebeurd, maar het viel ons nu op.’