Op zo'n veertig meter van de residentie van de Belgische ambassadeur in de Egyptische hoofdstad Caïro is zaterdagvoormiddag een bom ontploft. Dat is te horen bij Buitenlandse Zaken. Er vielen geen gewonden in de residentie en ook het gebouw liep geen schade op.

De bom ontplofte in de berm in de straat waar de Belgische ambassadeur verblijft. Er zou ook een huwelijksfeest aan de gang zijn geweest in de buurt. Het is dus niet zeker of de residentie het doelwit was van de aanslag, stelt Buitenlandse Zaken.

Zeker is dat er geen slachtoffers te betreuren zijn in het Belgische gebouw. Of er elders in de buurt doden of gewonden vielen, zal moeten blijken uit het politierapport.

Volgens Koert Deboeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberale fractie in Caïro, ging het om een bom die vooral veel lawaai maakt. Dergelijke bommen zijn bedoeld om angst te zaaien.

Proces tegen Morsi hervat

In Caïro wordt vandaag het proces tegen de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi hernomen. Morsi staat samen met veertien andere leden van de Moslimbroeders terecht voor het aanzetten tot het doden van manifestanten aan het presidentiële paleis in december 2012.

Medestanders van de afgezette president hebben inmiddels opgeroepen tot manifestaties over het hele land zaterdag 'om de legitiem verkozen president te steunen'. Een eerdere zitting op 8 januari werd verdaagd nadat Morsi omwille van het slechte weer niet naar de rechtbank kon worden overgebracht.

Verschillende rechtszaken

Morsi werd in juni 2012 na de allereerste democratische verkiezingen in Egypte verkozen tot staatshoofd om een jaar later bij een legercoup afgezet te worden. Tegen de ex-president lopen verschillende rechtszaken. Zo moet hij zich in een andere zaak samen met 130 medebeschuldigden, onder wie leden van het Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah, verantwoorden voor een ontsnapping uit de gevangenis tijdens de opstand van 2011.

(Belga)

De bom ontplofte in de berm in de straat waar de Belgische ambassadeur verblijft. Er zou ook een huwelijksfeest aan de gang zijn geweest in de buurt. Het is dus niet zeker of de residentie het doelwit was van de aanslag, stelt Buitenlandse Zaken. Zeker is dat er geen slachtoffers te betreuren zijn in het Belgische gebouw. Of er elders in de buurt doden of gewonden vielen, zal moeten blijken uit het politierapport.Volgens Koert Deboeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberale fractie in Caïro, ging het om een bom die vooral veel lawaai maakt. Dergelijke bommen zijn bedoeld om angst te zaaien.In Caïro wordt vandaag het proces tegen de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi hernomen. Morsi staat samen met veertien andere leden van de Moslimbroeders terecht voor het aanzetten tot het doden van manifestanten aan het presidentiële paleis in december 2012.Medestanders van de afgezette president hebben inmiddels opgeroepen tot manifestaties over het hele land zaterdag 'om de legitiem verkozen president te steunen'. Een eerdere zitting op 8 januari werd verdaagd nadat Morsi omwille van het slechte weer niet naar de rechtbank kon worden overgebracht. Morsi werd in juni 2012 na de allereerste democratische verkiezingen in Egypte verkozen tot staatshoofd om een jaar later bij een legercoup afgezet te worden. Tegen de ex-president lopen verschillende rechtszaken. Zo moet hij zich in een andere zaak samen met 130 medebeschuldigden, onder wie leden van het Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah, verantwoorden voor een ontsnapping uit de gevangenis tijdens de opstand van 2011.(Belga)