Dat heeft de nieuwe Spaanse premier Pedro Sanchez aangekondigd.

De Aquarius zou nu mogen aanmeren in de haven van Valencia, om een 'humanitaire ramp te vermijden'. Het schip van hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée wacht sinds het weekend op de Middellandse Zee tussen Italië en Malta.

De Italiaanse regering weigerde het te laten aanmeren en dreigde ermee geen boten met geredde bootvluchtelingen meer toe te laten als Malta zich niet ontfermt over de opvarenden.

Malta weigerde echter ook en zei 'conform zijn internationale verplichtingen' te handelen.

De opvarenden werden in de nacht van zaterdag op zondag gered door het schip van de ngo tijdens zes operaties in de Middellandse Zee. Volgens de ngo bevinden zich aan boord van het schip onder meer 123 niet-begeleide minderjarigen, elf kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen.

Een Maltese woordvoerder verklaarde eerder al dat de redding gebeurde in de Libische zoek- en reddingszone, die wordt gecoördineerd door de Italiaanse reddingsdiensten. Wel zal Malta de Aquarius bevoorraden, zo heeft premier Joseph Muscat bekendgemaakt in een dankwoord aan Spanje.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft via Twitter victorie gekraaid nadat Madrid heeft gezegd het schip te willen onthalen. Hij waarschuwde andere schepen dat zij een soortgelijke situatie als de Aquarius riskeren.

N-VA-jongerenvoorzitter verontschuldigt zich voor tweet over schip: 'Return to Sender'

Tomas Roggeman, de voorzitter van Jong N-VA, reageerde maandagochtend op het nieuws van over de mensen die vast zitten tussen Malta en Italië, door op Twitter te verwijzen naar het nummer 'Return to sender' van Elvis Presley.

Later op de dag verwijderde hij het bericht, en verontschuldigde hij zich.

Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman kwam donderdagmiddag in een kleine twitterstorm terecht met zijn commentaar.

Dat hij zijn opmerking kleur gaf door er muzieknoten bij te plaatsen, deed hem geen goed. 'Tweet van vanmorgen was dom. Havens sluiten is juiste keuze, maar had helemaal niet bedoeling om me vrolijk te maken over mensen in miserie', schreef hij even later.

In een ander bericht gaf hij zijn 'fout' toe. De oorspronkelijke tweet werd snel verwijderd. Niet alleen politieke tegenstanders, maar ook enkele N-VA'ers waren kritisch geweest voor het bericht van Roggeman. 'Lacherig doen over de schrijnende toestand waarin diezelfde slachtoffers zich bevinden vind ik compleet ongepast', schreef Vlaams parlementslid Björn Anseeuw. 'Pushbackbeleid is echt nodig. (...) Tegelijk is de situatie van die vele mensen 'op de sukkel' iets wat ons nooit vrolijk mag en zal maken', schreef zijn fractiegenoot Axel Ronse.

Dat heeft de nieuwe Spaanse premier Pedro Sanchez aangekondigd.De Aquarius zou nu mogen aanmeren in de haven van Valencia, om een 'humanitaire ramp te vermijden'. Het schip van hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée wacht sinds het weekend op de Middellandse Zee tussen Italië en Malta.De Italiaanse regering weigerde het te laten aanmeren en dreigde ermee geen boten met geredde bootvluchtelingen meer toe te laten als Malta zich niet ontfermt over de opvarenden. Malta weigerde echter ook en zei 'conform zijn internationale verplichtingen' te handelen. De opvarenden werden in de nacht van zaterdag op zondag gered door het schip van de ngo tijdens zes operaties in de Middellandse Zee. Volgens de ngo bevinden zich aan boord van het schip onder meer 123 niet-begeleide minderjarigen, elf kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen. Een Maltese woordvoerder verklaarde eerder al dat de redding gebeurde in de Libische zoek- en reddingszone, die wordt gecoördineerd door de Italiaanse reddingsdiensten. Wel zal Malta de Aquarius bevoorraden, zo heeft premier Joseph Muscat bekendgemaakt in een dankwoord aan Spanje. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft via Twitter victorie gekraaid nadat Madrid heeft gezegd het schip te willen onthalen. Hij waarschuwde andere schepen dat zij een soortgelijke situatie als de Aquarius riskeren. Tomas Roggeman, de voorzitter van Jong N-VA, reageerde maandagochtend op het nieuws van over de mensen die vast zitten tussen Malta en Italië, door op Twitter te verwijzen naar het nummer 'Return to sender' van Elvis Presley. Later op de dag verwijderde hij het bericht, en verontschuldigde hij zich. Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman kwam donderdagmiddag in een kleine twitterstorm terecht met zijn commentaar. Dat hij zijn opmerking kleur gaf door er muzieknoten bij te plaatsen, deed hem geen goed. 'Tweet van vanmorgen was dom. Havens sluiten is juiste keuze, maar had helemaal niet bedoeling om me vrolijk te maken over mensen in miserie', schreef hij even later. In een ander bericht gaf hij zijn 'fout' toe. De oorspronkelijke tweet werd snel verwijderd. Niet alleen politieke tegenstanders, maar ook enkele N-VA'ers waren kritisch geweest voor het bericht van Roggeman. 'Lacherig doen over de schrijnende toestand waarin diezelfde slachtoffers zich bevinden vind ik compleet ongepast', schreef Vlaams parlementslid Björn Anseeuw. 'Pushbackbeleid is echt nodig. (...) Tegelijk is de situatie van die vele mensen 'op de sukkel' iets wat ons nooit vrolijk mag en zal maken', schreef zijn fractiegenoot Axel Ronse.