Het gebied wordt zo lid van de Schengenzone zonder grenscontroles. Daarmee wordt vermeden dat de grens tussen Spanje en Gibraltar vanaf 1 januari, na het verstrijken van de overgangsperiode na de brexit, een EU-buitengrens wordt, meldt de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya.

Gibraltar is een 6,8 vierkante kilometer grote rots in het zuiden van het Iberisch Schiereiland en is sinds 1713 in Britse handen.

De kleine Britse enclave is volledig afhankelijk van import om haar 34.000 inwoners te voeden. En elke dag komen er zo'n 15.000 grensarbeiders vanuit Spanje om er te werken.

Zonder akkoord tussen Madrid en Londen zou de handel in goederen tussen Gibraltar en Spanje vanaf 1 januari onderworpen zijn geweest aan douanerechten, met alle economische gevolgen van dien.

Het gebied wordt zo lid van de Schengenzone zonder grenscontroles. Daarmee wordt vermeden dat de grens tussen Spanje en Gibraltar vanaf 1 januari, na het verstrijken van de overgangsperiode na de brexit, een EU-buitengrens wordt, meldt de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya.Gibraltar is een 6,8 vierkante kilometer grote rots in het zuiden van het Iberisch Schiereiland en is sinds 1713 in Britse handen. De kleine Britse enclave is volledig afhankelijk van import om haar 34.000 inwoners te voeden. En elke dag komen er zo'n 15.000 grensarbeiders vanuit Spanje om er te werken. Zonder akkoord tussen Madrid en Londen zou de handel in goederen tussen Gibraltar en Spanje vanaf 1 januari onderworpen zijn geweest aan douanerechten, met alle economische gevolgen van dien.