Met veel bombarie gaat die eedaflegging niet gepaard. Spanje heeft de voorbije jaren zware economische klappen gekregen. De werkloosheid bedraagt er 25 procent. De bevolking is dus niet bereid om al te veel decadentie te tolereren van het koningshuis. Dat weet de aftredende koning Juan Carlos, die recent peperduur op olifantenjacht ging in Afrika en daarvoor door de Spanjaarden collectief uitgespuwd werd.

Bescheiden plechtigheid

Juan Carlos (76) ondertekende zijn troonsafstand woensdag het koninklijk paleis in Madrid. Felipe (46) is officieel koning sinds middernacht, hoewel hij pas op donderdagochtend de eed aflegt in het parlement. Het is de eerste troonopvolging in het democratische Spanje sinds de val van de fascistische dictator Franco in 1975.

Ook de ceremonie in het parlement wordt bewust bescheiden gereden. Felipe houdt een toespraak voor het halfrond en zal vervolgens rondgereden worden door Madrid, alvorens op het balkon van het koninklijk paleis te verschijnen.

Zware klus

Koning Felipe wacht geen eenvoudige taak. Een aantal corruptiezaken in het paleis hebben flinke deuken achtergelaten in de reputatie van het Spaanse koningshuis. De economie zit in het slop. Bovendien wil de regering van de regio Catalonië in november een referendum houden over onafhankelijkheid. Dat plan is door het hooggerechtshof ongrondwettelijk verklaard.

Maar dat alles is wellicht nog niets in vergelijking met het lot dat de Spaanse nationale voetbalploeg beschoren was. Die werd op het WK in Brazilië al na twee wedstrijden kansloos uitgeschakeld.

Met veel bombarie gaat die eedaflegging niet gepaard. Spanje heeft de voorbije jaren zware economische klappen gekregen. De werkloosheid bedraagt er 25 procent. De bevolking is dus niet bereid om al te veel decadentie te tolereren van het koningshuis. Dat weet de aftredende koning Juan Carlos, die recent peperduur op olifantenjacht ging in Afrika en daarvoor door de Spanjaarden collectief uitgespuwd werd.Juan Carlos (76) ondertekende zijn troonsafstand woensdag het koninklijk paleis in Madrid. Felipe (46) is officieel koning sinds middernacht, hoewel hij pas op donderdagochtend de eed aflegt in het parlement. Het is de eerste troonopvolging in het democratische Spanje sinds de val van de fascistische dictator Franco in 1975.Ook de ceremonie in het parlement wordt bewust bescheiden gereden. Felipe houdt een toespraak voor het halfrond en zal vervolgens rondgereden worden door Madrid, alvorens op het balkon van het koninklijk paleis te verschijnen.Koning Felipe wacht geen eenvoudige taak. Een aantal corruptiezaken in het paleis hebben flinke deuken achtergelaten in de reputatie van het Spaanse koningshuis. De economie zit in het slop. Bovendien wil de regering van de regio Catalonië in november een referendum houden over onafhankelijkheid. Dat plan is door het hooggerechtshof ongrondwettelijk verklaard.Maar dat alles is wellicht nog niets in vergelijking met het lot dat de Spaanse nationale voetbalploeg beschoren was. Die werd op het WK in Brazilië al na twee wedstrijden kansloos uitgeschakeld.