De Spaanse toprechter Baltasar Garzon is vrijdag voor onbepaalde tijd geschorst. Hij moet terechtstaan omdat hij zijn bevoegdheden zou overschreden hebben door misdaden te willen onderzoeken die werden begaan onder het bewind van dictator Franco.

De beslissing om Garzon te schorsen werd genomen door de Algemene Raad voor de Rechterlijke Macht .

Garzon verwierf internationale bekendheid met zijn aanklachten tegen onder meer de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet en Al Qaeda-leider Osama bin Laden.

Hij werd zelf aangeklaagd omdat hij in 2008 zijn bevoegdheden te buiten zou zijn gegaan met een onderzoek naar tienduizenden executies en verdwijningen van burgers door de troepen van generaal Francisco Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de daaropvolgende dictatuur (1939-1975).

De misdaden uit de Spaanse Burgeroorlog en tijdens de dictatuur vallen echter sinds 1977 onder een Spaanse amnestieregeling.

Garzon ontkent de aantijgingen en meent dat zijn onderzoek rechtsgeldig was. Als Garzón door het Spaans hooggerechtshof wordt veroordeeld, riskeert hij 10 tot 20 jaar zijn ambt niet te mogen uitoefenen.

De Spaanse toprechter Baltasar Garzon is vrijdag voor onbepaalde tijd geschorst. Hij moet terechtstaan omdat hij zijn bevoegdheden zou overschreden hebben door misdaden te willen onderzoeken die werden begaan onder het bewind van dictator Franco.De beslissing om Garzon te schorsen werd genomen door de Algemene Raad voor de Rechterlijke Macht .Garzon verwierf internationale bekendheid met zijn aanklachten tegen onder meer de Chileense oud-dictator Augusto Pinochet en Al Qaeda-leider Osama bin Laden.Hij werd zelf aangeklaagd omdat hij in 2008 zijn bevoegdheden te buiten zou zijn gegaan met een onderzoek naar tienduizenden executies en verdwijningen van burgers door de troepen van generaal Francisco Franco tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de daaropvolgende dictatuur (1939-1975). De misdaden uit de Spaanse Burgeroorlog en tijdens de dictatuur vallen echter sinds 1977 onder een Spaanse amnestieregeling. Garzon ontkent de aantijgingen en meent dat zijn onderzoek rechtsgeldig was. Als Garzón door het Spaans hooggerechtshof wordt veroordeeld, riskeert hij 10 tot 20 jaar zijn ambt niet te mogen uitoefenen.