'Het is een moeilijke beslissing en ze nemen bezorgt ons veel leed', zei het staatshoofd vanuit het presidentieel paleis. 'Als Chileens president moet ik de belangen en problemen van alle Chilenen voorop plaatsen', klinkt het.

De COP25 was van 2 tot 13 december voorzien, de APEC-top op 16 en 17 november.

Landelijk protest heeft in Chili al aan minstens twintig mensen het leven gekost, alsmede tot wijdverbreide vernielingen en plunderingen.

Pinera heeft ook zijn regering herschikt.

Lees verder onder de foto

Chileens president Sebastián Piñera, Getty Images
Chileens president Sebastián Piñera © Getty Images

Een en ander betekent ook dat het 'Sail to the Cop'-initiatief van onder meer Youth For Climate Belgium in het water valt. Vanuit Amsterdam was op 2 oktober een dertigtal jonge klimaatactivisten met de zeilboot vertrokken naar Zuid-Amerika, waar ze de klimaatconferentie wilden bijwonen. Onder de opvarenden zijn ook Adélaïde Charlier (18) en Anuna De Wever (18).

De beslissing van Chili leidt tot onzekerheid bij de jongeren. 'We gaan het nieuws eens goed bekijken, en bedenken hoe we verder gaan met onze campagne', zo wordt woensdag per videoboodschap meegedeeld.

'We hebben het net gehoord. Dus er is veel onzekerheid voor ons project op dit moment', luidt het woensdagavond in een reactie van Sail to the Cop. 'Op dit moment zijn we op weg naar Praia, op een van de Kaapverdische eilanden. Daar gaan we het nieuws goed bekijken, en bedenken hoe we verder gaan met onze denktank en onze campagne'.

'We staan uiteraard nog wel achter onze missie: een transitie naar een eerlijke en duurzame reisindustrie is nog steeds nodig', zo klinkt het nog.

De zeilboot met een dertigtal klimaatactivisten was op 2 oktober vanuit Nederland vertrokken. Onder meer Adélaïde Charlier en Anuna De Wever bevinden zich bij de opvarenden.

Het is nog niet duidelijk waar en wanneer de volgende klimaattop nu moet plaatsvinden. In een mededeling zegt de VN-klimaatinstantie UNFCCC enkel dat er alternatieve opties onderzocht worden.

Handelsoorlog

Op de APEC-top zouden de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jingping elkaar ontmoeten. Trump kondigde onlangs aan een gedeeltelijk handelsakkoord met China te willen ondertekenen op de bijeenkomst van de APEC, een economisch samenwerkingsverband van landen langs de Grote Oceaan.

De deal zou onder andere bestaan uit nieuwe afspraken over intellectueel eigendom en de inkoop van Amerikaanse landbouwgoederen door China. Conflicten over die onderwerpen mondden uit in een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

'Het is een moeilijke beslissing en ze nemen bezorgt ons veel leed', zei het staatshoofd vanuit het presidentieel paleis. 'Als Chileens president moet ik de belangen en problemen van alle Chilenen voorop plaatsen', klinkt het. De COP25 was van 2 tot 13 december voorzien, de APEC-top op 16 en 17 november. Landelijk protest heeft in Chili al aan minstens twintig mensen het leven gekost, alsmede tot wijdverbreide vernielingen en plunderingen. Pinera heeft ook zijn regering herschikt. Lees verder onder de fotoEen en ander betekent ook dat het 'Sail to the Cop'-initiatief van onder meer Youth For Climate Belgium in het water valt. Vanuit Amsterdam was op 2 oktober een dertigtal jonge klimaatactivisten met de zeilboot vertrokken naar Zuid-Amerika, waar ze de klimaatconferentie wilden bijwonen. Onder de opvarenden zijn ook Adélaïde Charlier (18) en Anuna De Wever (18). De beslissing van Chili leidt tot onzekerheid bij de jongeren. 'We gaan het nieuws eens goed bekijken, en bedenken hoe we verder gaan met onze campagne', zo wordt woensdag per videoboodschap meegedeeld. 'We hebben het net gehoord. Dus er is veel onzekerheid voor ons project op dit moment', luidt het woensdagavond in een reactie van Sail to the Cop. 'Op dit moment zijn we op weg naar Praia, op een van de Kaapverdische eilanden. Daar gaan we het nieuws goed bekijken, en bedenken hoe we verder gaan met onze denktank en onze campagne'. 'We staan uiteraard nog wel achter onze missie: een transitie naar een eerlijke en duurzame reisindustrie is nog steeds nodig', zo klinkt het nog. De zeilboot met een dertigtal klimaatactivisten was op 2 oktober vanuit Nederland vertrokken. Onder meer Adélaïde Charlier en Anuna De Wever bevinden zich bij de opvarenden. Het is nog niet duidelijk waar en wanneer de volgende klimaattop nu moet plaatsvinden. In een mededeling zegt de VN-klimaatinstantie UNFCCC enkel dat er alternatieve opties onderzocht worden.HandelsoorlogOp de APEC-top zouden de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jingping elkaar ontmoeten. Trump kondigde onlangs aan een gedeeltelijk handelsakkoord met China te willen ondertekenen op de bijeenkomst van de APEC, een economisch samenwerkingsverband van landen langs de Grote Oceaan. De deal zou onder andere bestaan uit nieuwe afspraken over intellectueel eigendom en de inkoop van Amerikaanse landbouwgoederen door China. Conflicten over die onderwerpen mondden uit in een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.