De superliften worden in 2016 geïnstalleerd in de nog te bouwen CTF Finance Centre in Guangzhou (de stad is ook bekend als Kanton). Amper 43 seconden na het instappen zouden de passagiers reeds 94 verdiepingen hoger staan.

Hitachi heeft daartoe een prototype ontwikkeld. Daarbij moesten de ingenieurs niet enkel oog hebben voor aangepaste stabiliserings- en remsystemen, maar ook voor een speciaal luchtdruksysteem dat het het ploppen van de oren tegengaat, zoals bij het landen en opstijgen van vliegtuigen.

102 liften in één wolkenkrabber

In de Chinese wolkenkrabber zouden twee van die superliften geïnstalleerd worden, naast een hondertal tragere exemplaren. China is overigens dé groeimarkt voor liften. Omdat de wolkenkrabbers er als paddestoelen uit de grond springen, zou het land goed zijn voor 60 procent van de wereldwijde vraag naar liften.

Momenteel bevindt de snelste lift op aarde zich in de Taipei 101-toren in Taïwan. Die raast tegen 60 kilometer per uur naar boven. (Belga/TV)

De superliften worden in 2016 geïnstalleerd in de nog te bouwen CTF Finance Centre in Guangzhou (de stad is ook bekend als Kanton). Amper 43 seconden na het instappen zouden de passagiers reeds 94 verdiepingen hoger staan. Hitachi heeft daartoe een prototype ontwikkeld. Daarbij moesten de ingenieurs niet enkel oog hebben voor aangepaste stabiliserings- en remsystemen, maar ook voor een speciaal luchtdruksysteem dat het het ploppen van de oren tegengaat, zoals bij het landen en opstijgen van vliegtuigen. In de Chinese wolkenkrabber zouden twee van die superliften geïnstalleerd worden, naast een hondertal tragere exemplaren. China is overigens dé groeimarkt voor liften. Omdat de wolkenkrabbers er als paddestoelen uit de grond springen, zou het land goed zijn voor 60 procent van de wereldwijde vraag naar liften. Momenteel bevindt de snelste lift op aarde zich in de Taipei 101-toren in Taïwan. Die raast tegen 60 kilometer per uur naar boven. (Belga/TV)