Met de eerste sneeuw is de winter echt van start gegaan in het Midden-Oosten. Zowel Syrië als Libanon worden bedekt met een witte sneeuwlaag. In de Syrische steden Damascus en Aleppo zien de kapotgeschoten buitenwijken er iets minder gruwelijk uit door een laagje sneeuw.

De temperaturen zijn gezakt tot rond het vriespunt. Ook in het noorden van Libanon en de Bekavallei is er sneeuw gevallen. De burgeroorlog in Syrië, die al twee jaar en acht maanden aansleept, heeft volgens de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) al 2.3 miljoen vluchtelingen doen neerstrijken in kampen in de buurlanden.

Schamele tentjes

"Er wordt harder dan ooit gewerkt, om de 800.000 vluchtelingen in Libanon te beschermen tegen het winterweer", vertelt Dana Sleiman (UNHCR), aan de Britse omroep BBC.

Een groot deel van de vluchtelingen leeft in schamele tentjes en is onvoldoende beschermd tegen de vrieskou. Het Libanese leger is gestart met de verdeling van extra materiaal, zoals dekens. De komende dagen zullen vliegtuigen nog 12 ladingen overbrengen naar de kampen.

'Sneeuwpret' in Syrië , Reuters
'Sneeuwpret' in Syrië © Reuters

'Koudste winter'

De VN vreest voor de koudste winter van de eeuw in het Midden-Oosten . "Op dit moment bedekt zo'n 10 centimeter sneeuw de grond, maar er wordt nog meer verwacht", klinkt het.

Maar de sneeuw brengt niet alleen ellende met zich mee. De eerste sneeuw zorgt traditiegetrouw voor sneeuwballengevechten en speelpret. Ook onder Syrische rebellen.

Met de eerste sneeuw is de winter echt van start gegaan in het Midden-Oosten. Zowel Syrië als Libanon worden bedekt met een witte sneeuwlaag. In de Syrische steden Damascus en Aleppo zien de kapotgeschoten buitenwijken er iets minder gruwelijk uit door een laagje sneeuw. De temperaturen zijn gezakt tot rond het vriespunt. Ook in het noorden van Libanon en de Bekavallei is er sneeuw gevallen. De burgeroorlog in Syrië, die al twee jaar en acht maanden aansleept, heeft volgens de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) al 2.3 miljoen vluchtelingen doen neerstrijken in kampen in de buurlanden. "Er wordt harder dan ooit gewerkt, om de 800.000 vluchtelingen in Libanon te beschermen tegen het winterweer", vertelt Dana Sleiman (UNHCR), aan de Britse omroep BBC. Een groot deel van de vluchtelingen leeft in schamele tentjes en is onvoldoende beschermd tegen de vrieskou. Het Libanese leger is gestart met de verdeling van extra materiaal, zoals dekens. De komende dagen zullen vliegtuigen nog 12 ladingen overbrengen naar de kampen.