Sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr wint verkiezingen in Irak

19/05/18 om 02:08 - Bijgewerkt om 04:35

Bron: Belga

De lijst van de sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft zoals verwacht de parlementsverkiezingen in Irak gewonnen. De lijst Sairun ('Wij marcheren') behaalde 54 van de 329 zitjes in het parlement, zegt de kiescommissie zaterdagochtend.

Sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr wint verkiezingen in Irak

Een aanhanger van de Iraakse Sairun-partij houdt een afbeelding vast van geestelijke Moqtada al-Sadr, Bagdad, 14 mei 2018 © REUTERS

Op plaats twee volgt de alliantie van politicus Hadi al-Amiri, die nauw aanleunt bij een sjiitische militie en goede relaties heeft met buurland Iran. Pas op plaats drie komt aftredend regeringsleider Haidar al-Abadi. Prognoses wezen na de verkiezing op 12 mei al in deze richting.

Al-Sadr is voor een regeringsvorming evenwel aangewezen op een coalitiepartner. Achter de coulissen in Bagdad is het getouwtrek om de macht al begonnen. Al-Sadr kijkt naar Al-Abadi als mogelijke partner. In het verleden verklaarde de geestelijke dat hij zich een nieuwe ambtstermijn van Al-Abadi zou kunnen voorstellen.

Al-Sadr zelf kan geen regeringsleider worden omdat hij niet zelf aantrad bij de verkiezingen. Hij kondigde al aan dat een regering van experts de welig tierende corruptie in Irak moet aanpakken.

Het is de eerste verkiezing in Irak sinds de militaire overwinning vorig jaar op terreurmilitie IS.

Onze partners