De 27 lidstaten van de Europese Unie gaan de Europese Commissie verzoeken om een advies uit te brengen over het kandidaat-lidmaatschap van Servië.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg beslist. Servië diende bijna een jaar geleden een aanvraag voor EU-lidmaatschap in, maar die aanvraag zat maandenlang in de koelkast.

Op voorstel van het Belgisch EU-voorzitterschap hebben de ministers van Buitenlandse Zaken er maandag mee ingestemd dat de Europese Commissie de aanvraag mag onderzoeken en een advies uitbrengen.

De beslissing is volgens diplomatieke bronnen in consensus genomen. Ook Nederland sloot zich erbij aan. Maar de EU-ministers beklemtonen dat de Serviërs volledig moeten blijven samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Dat is een verwijzing naar de aanhouding van de voormalige generaal Ratko Mladic. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor het bloedbad van Srebrenica, waar in 1995 naar schatting 8.000 Bosnische moslims om het levne kwamen. Mladic wordt gezocht door het Internationaal Joegoslavië Tribunaal in Den Haag.

De 27 lidstaten van de Europese Unie gaan de Europese Commissie verzoeken om een advies uit te brengen over het kandidaat-lidmaatschap van Servië.Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg beslist. Servië diende bijna een jaar geleden een aanvraag voor EU-lidmaatschap in, maar die aanvraag zat maandenlang in de koelkast.Op voorstel van het Belgisch EU-voorzitterschap hebben de ministers van Buitenlandse Zaken er maandag mee ingestemd dat de Europese Commissie de aanvraag mag onderzoeken en een advies uitbrengen. De beslissing is volgens diplomatieke bronnen in consensus genomen. Ook Nederland sloot zich erbij aan. Maar de EU-ministers beklemtonen dat de Serviërs volledig moeten blijven samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.Dat is een verwijzing naar de aanhouding van de voormalige generaal Ratko Mladic. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor het bloedbad van Srebrenica, waar in 1995 naar schatting 8.000 Bosnische moslims om het levne kwamen. Mladic wordt gezocht door het Internationaal Joegoslavië Tribunaal in Den Haag.