Senaatsverkiezingen in Georgia: Democraat Warnock wint, Democraat Ossoff eist overwinning op

Kloksgewijs van linksboven: Jon Ossoff, David Perdue, Raphael Warnock en Kelly Loeffler © Reuters
Rudi Rotthier

Met 98 procent van de stemmen geteld in de Senaatsverkiezingen in Georgia wordt Democraat Raphael Warnock de winnaar in de ene race. In de andere race is het te nipt om al een winnaar aan te duiden. De Democraten moeten beide zetels winnen om de Republikeinse meerderheid in de Senaat te breken.

Zoals bij de presidentsverkiezingen in november 2020 waren ook voor de Senaatsverkiezingen in de staat Georgia de stemmen gespreid: de vroege stemmen gingen buiten proportie naar Democratische kandidaten. Stemmen op de kiesdag zelf gingen eerder naar de Republikeinen. Ruim 70 procent van de kiezers stemde vroeg of per post, en die stemmen werden in de meeste districten eerder geteld. Zij brachten een vroege voorsprong voor de Democraten, die langzaam verdween. Toen zowat 75 procent van de stemmen geteld waren, stonden de partijen gelijk.

De Republikeinen verwierven een voorsprong van zowat 3 procentpunt, die vervolgens weer verdween.

Met 98 procent van de stemmen geteld, ligt Democraat Raphael Warnock 1,2 procentpunt voor op uittredend Republikeins senator Kelly Loeffler. Dat is voldoende voor de meeste media in de VS om hem tot winnaar uit te roepen. Warnock, voorganger in de beroemde Ebenezer Baptist Church in Atlanta, had trouwens ruim een uur voor de media dat deden zichzelf al tot overwinnaar uitgeroepen. De andere race, tussen Democraat Jon Ossoff en die andere uittredende Republikeinse senator David Perdue, is veel nipter: Ossoff ligt 0,4 procentpunt of zo’n 16.370 stemmen voor, op een totaal van meer dan 4.4 miljoen uitgebrachte stemmen. Hij heeft zichzelf tot de winnaar uitgeroepen, maar voor de media in de VS is het nog te nipt om dat te doen. De nog uitstaande stemmen liggen eerder in Democratische kiesdistricten, dus het ziet er wel goed uit voor Ossoff.

Als het heel nipt blijft, moeten we misschien tot vrijdag op een uitslag wachten. Tot dan kunnen 17.000 stemmen uit het buitenland binnenlopen – vooral van militairen. En als het verschil kleiner blijft dan 0,5 procentpunt, wat voor de strijd tussen Perdue en Ossoff waarschijnlijk is, komt er een hertelling, zoals dat bij de presidentsverkiezingen het geval was.

Wat er op het spel staat

Als de Republikeinen die ene zetel behouden, behouden ze hun meerderheid in de Senaat. De Democraten moeten beide zetels binnenhalen om in de Senaat tot een 50-50 verdeling te komen, waarbij vicepresident Kamala Harris de beslissende stem krijgt.

Een Republikeinse Senaat wordt volgens Democraten ‘de begraafplaats’ voor alle wetgevende initiatieven van president Biden, en maakt ook benoemingen veel moeilijker. Republikeinen argumenteren dat ze een Republikeinse ‘firewall’ in de Senaat nodig hebben om het ‘radicalisme’ van de Democraten te beteugelen. Het Huis van Afgevaardigden is nipt in handen van de Democraten.

Een rij wachtenden bij de verkiezingen in Atlanta
Een rij wachtenden bij de verkiezingen in Atlanta © Belga

Bij de presidentsverkiezingen in november 2020 verloor Donald Trump in Georgia met klein verschil van Joe Biden. Het verschil, met in totaal 5 miljoen uitgebrachte stemmen, bedroeg toen, na twee hertellingen, 11.779 stemmen.

In de Senaatsverkiezingen van november 2020 scoorde David Perdue ongeveer 100.000 stemmen beter dan de president. Hij behaalde net niet de in Georgia vereiste 50 procent van de stemmen, waardoor er een tweede ronde kwam. In de andere race kwam geen enkele van vele kandidaten in de buurt van 50 procent, dus ook daar volgde een tweede ronde.

De verkiezingen in deze tweede ronde werden gecompliceerd door Republikeinse onenigheid. Donald Trump lanceerde verwijten naar de Republikeinse bestuurders van de staat, die volgens hem niet afdoende hebben opgetreden tegen kiesfraude. De Republikeinse Senaatskandidaten volgden hem in die kritiek. Ook zij eisten het ontslag van de Republikeinse minister van Binnenlandse Zaken Brad Raffensperger, die verantwoordelijk is voor de kiesverrichtingen.

Georgia heeft sinds 1992 voornamelijk Republikeins gestemd. De overwinning van Joe Biden was de eerste van een Democratische presidentskandidaat in de staat sinds 1992. Dat er nu ook minstens één Democratische senator bijkomt, bewijst dat Georgia niet langer een klassieke, conservatieve, zuidelijke staat is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content