Het conflict in Syrië heeft de grootste vluchtelingenstroom ooit ter wereld op gang gebracht. Romano Cagnoni and Patricia Franceschetti reisden naar vluchtelingenkampen in buurlanden Jordanië en Turkije en deelden er smartphones uit. Zo konden de vluchtelingen een ‘selfie’ nemen. Zo’n zelfportret is een dagelijkse realiteit voor een heleboel Westerse tieners, maar iets nieuws voor deze Syrische vluchtelingen. ‘Kijk dit ben ik, ik besta.’
Foto’s via Getty Images
Shirin Mohamed (19), samen met haar schoonbroer Mahmud Mohamed (20) en Riyad (5 maanden oud). Ze zijn afkomstig uit de Koerdische stad Kobani. Toen IS de stad innamen, ontsnapten ze ’s nachts zonder iets mee te nemen. Shirin was op dat moment 9 maanden zwanger. Het licht veroorzaakt door het vuur van de explosies, hielp hen de Turkse grens te bereiken.
Chian (15), Nalin (17), Larin (8), Meyede (16), Yara (11), Stervan (7), Nesrin (19). Vier zussen en twee nichtjes uit Kobani, de Koerdische stad in Syrië.
De 25-jarige Berivan Xeci komt uit Kobani en samen met haar drie dochters zoekt ze bescherming in een vluchtelingenkamp in Turkije. IS arresteerde en folterde haar man, omdat hij er wordt van verdacht mee te strijden met de Koerdische strijders. Teruggaan naar Kobani is geen optie voor haar. Haar huis werd helemaal vernietigd, dat weet ze omdat haar schoonbroer haar foto’s stuurde.
Meryem El-Elevi is 27 jaar en komt uit de Syrische stad Homs. Ze woont samen met haar man en drie kinderen in een huis in de vorm van een bijenkorf in het zuiden van Turkije. De omstandigheden zijn hard: er is geen elektriciteit, geen verwarming of leidingwater. Op televisie zag ze beelden van Homs dat compleet vernield is. Ze vreest dan ook voor het leven van haar vader en moeder die achtergebleven zijn.
Zowel Tofan Mohamed (15) en Sharvan Naibir (14) komen uit de belaagde Koerdische stad Kobani en zijn intussen al zes maanden in een Turks vluchtelingenkamp. Sharvan vocht voorheen zelf mee met strijders om zijn stad te verdedigen. Daarbij raakte hij gewond aan zijn been.
Ook Jiala Mustafa (16) en haar vriendin Gulistan Dewrie (21) woonden tot voor kort in Kobani. Romano Cagnoni and Patricia Franceschetti waren erbij toen Jiala terugkeerde naar de stad, waar haar vader vecht tegen IS. ‘We mochten hen vergezellen tot bij de Turkse grens. Het was een erg emotioneel afscheid.’
De 7-jarige Mirghana Seifadin herrinert zich de explosies die zich voordeden in Kobani nog goed. ‘Onze hond beefde en blafte van angst.’ Ze vond het erg triest dat ze hun huis (en al haar speelgoed) moesten achterlaten. Dit is de enige pop die ze nog heeft.
De Syrische Obeda Al Theeb (24) en zijn vrouw Wafaa Al Hariri (19) wonen al drie jaar in een Jordaans vluchtelingenkamp. Ze hebben elkaar ontmoet in het kamp, in een winkeltje dat hij uitbaat.
Semira Ahmed (12) houdt haar kleine zus Elin (1) op de arm. Hun vader werd gedood, een Koerdische strijder, werd gedood in Aleppo. In die stad had haar vader tot voor de oorlog een winkel waar hij een druk en goed leven leidde. De laatste keer dat ze hem zag herinnert Semira zich nog goed. ‘Hij kwam thuis met 30 granaatappelbomen. Die plantten we samen in de tuin.’
Omeima Oshan (13) uit Damascus woont al twee jaar in het Jordaanse, vluchtelingenkamp Za’atari. Bij aankomst liep ze hepatitis op, waar ze erg ziek van werd. In samenwerking met de ngo Save the Children werkt ze aan een documentaire, de titel die heeft ze al in haar hoofd:”I am a girl and I have a dream”.
De 10-jarige Syrische Murat Mustafa komt uit Kobane en zit nu in het Turkse vluchtelingenkamp Suruc. Ze herrinert zich vaag dat haar stad belaagd werd door bommen van IS. Wanneer ze de smartphone in haar handen kreeg, verscheen deze grote glimlach op haar gezicht.
Shadi Al Razaek (26) en zijn vrouw Da’aa Lafi Esaa (17) met hun drie jaar oude dochter Remash, komen uit Daraa. Ze bevinden zich al twee jaar in het grootste Jordaanse vluchtelingenkamp with Za’atari. Vier jaar geleden trouwden ze, toen Da’aa slechts 13 jaar oud was. Beide trokken ze de straat op te demonstreren tegen de Syrische overheid, wat het begin van een lange burgeroorlog zou worden.