De Franse politie heeft de man geïdentificeerd die woensdagavond werd opgepakt en die vermoedelijk de dader is van de mysterieuze aanslagen op twee mediahuizen in Parijs. Volgens Franse media gaat het om Abdelhakim Dekhar.

De man kon nog niet verhoord worden, maar de politie nam al wel een DNA-staal van hem af. Daariuit blijkt dat de opgepakte man wel degelijk de dader is van de schietpartijen. De tussen 35 tot 45 jaar geschatte dader drong maandag in de foyer van de krant linksliberale Libération binnen en schoot daar met een fotograaf neer.

Half bewusteloos

De Franse krant Le Point schrijft dat Dekhar in 1994 het wapen leverde dat werd gebruikt bij de zaak Rey-Maupin, een beroemde achtervolging in Parijs.Daarbij schoten een 19-jarige Sciences-Po-studente Florence Rey en haar 22-jarige vriend Audry Maupin op politieagenten. Uiteindelijk kwamen drie agenten, een taxichauffeur en de 22-jarige man om na een wilde achtervolging met een taxi. Voordat zij werd gearresteerd gaf Florence Rey haar vriend nog een kus zonder verder enige emotie te tonen, en vervolgens weigerde zij uitleg te geven over hun actie.

De gearresteerde man werd herkend als de schutter van afgelopen vrijdag op basis van camerabeelden die de politie had vrijgegeven. Hij lag in een auto in een ondergrondse parkeergarage buiten Parijs. Hij was half bewusteloos, mogelijk omdat hij een overdosis medicijnen had gebruikt. Na zijn aanhouding werd hij naar een ziekenhuis overgebracht. Zijn DNA werd gevonden in de auto die door de schutter werd gekaapt.

Spoor van geweld

De verdachte loste maandag schoten bij de Franse krant Libération. Hij verwondde daarbij een 23-jarige fotograaf ernstig. Later op de dag schoot de man een paar keer bij de Franse bank Société Générale, waarna hij iemand gijzelde die hem vervolgens per auto naar de Champs-Elysées moest brengen. Daar verdween de schutter in het metrostelsel.

Vrijdag was er ook al een incident bij de nieuwszender BFMTV, waarbij een gewapende man het gebouw binnenkwam. Er werden toen geen schoten gelost. De Parijse politie denkt dat het in beide gevallen om dezelfde man gaat. (Elsevier/Anna Vossers/Belga/TV)

De Franse politie heeft de man geïdentificeerd die woensdagavond werd opgepakt en die vermoedelijk de dader is van de mysterieuze aanslagen op twee mediahuizen in Parijs. Volgens Franse media gaat het om Abdelhakim Dekhar.De man kon nog niet verhoord worden, maar de politie nam al wel een DNA-staal van hem af. Daariuit blijkt dat de opgepakte man wel degelijk de dader is van de schietpartijen. De tussen 35 tot 45 jaar geschatte dader drong maandag in de foyer van de krant linksliberale Libération binnen en schoot daar met een fotograaf neer. De Franse krant Le Point schrijft dat Dekhar in 1994 het wapen leverde dat werd gebruikt bij de zaak Rey-Maupin, een beroemde achtervolging in Parijs.Daarbij schoten een 19-jarige Sciences-Po-studente Florence Rey en haar 22-jarige vriend Audry Maupin op politieagenten. Uiteindelijk kwamen drie agenten, een taxichauffeur en de 22-jarige man om na een wilde achtervolging met een taxi. Voordat zij werd gearresteerd gaf Florence Rey haar vriend nog een kus zonder verder enige emotie te tonen, en vervolgens weigerde zij uitleg te geven over hun actie.De gearresteerde man werd herkend als de schutter van afgelopen vrijdag op basis van camerabeelden die de politie had vrijgegeven. Hij lag in een auto in een ondergrondse parkeergarage buiten Parijs. Hij was half bewusteloos, mogelijk omdat hij een overdosis medicijnen had gebruikt. Na zijn aanhouding werd hij naar een ziekenhuis overgebracht. Zijn DNA werd gevonden in de auto die door de schutter werd gekaapt. De verdachte loste maandag schoten bij de Franse krant Libération. Hij verwondde daarbij een 23-jarige fotograaf ernstig. Later op de dag schoot de man een paar keer bij de Franse bank Société Générale, waarna hij iemand gijzelde die hem vervolgens per auto naar de Champs-Elysées moest brengen. Daar verdween de schutter in het metrostelsel.Vrijdag was er ook al een incident bij de nieuwszender BFMTV, waarbij een gewapende man het gebouw binnenkwam. Er werden toen geen schoten gelost. De Parijse politie denkt dat het in beide gevallen om dezelfde man gaat. (Elsevier/Anna Vossers/Belga/TV)