De minister zei dat Chekatt het vuur had geopend op drie agenten, die hebben teruggeschoten en hem daarbij hebben gedood. De verdachte werd opgemerkt omstreeks 21 uur door een gespecialiseerde brigade, toen de man 'rondwandelde' op straat. Ze probeerden hem staande te houden, maar hij draaide zich om en vuurde op de agenten. 'Ze hebben onmiddellijk geriposteerd en de aanvaller geneutraliseerd', aldus de minister.

Chekatt werd opgemerkt in Neudorf, een wijk van Straatsburg. Dat is de plaats waar hij opgroeide en waar hij dinsdagavond, na de schietpartij op de kerstmarkt, voor het laatst is gezien.

Chekatt was alleen toen hij door de agenten werd opgemerkt. Hij zou volgens lokale media een pistool en een mes bij zich hebben gehad, maar dat werd niet door Castaner bevestigd. Volgens het Franse persagentschap AFP is er donderdagavond nog een grote politiemacht aanwezig in de buurt van de rue Lazaret, waar de verdachte werd neergeschoten. De straat is afgesloten voor het publiek.

Buurtbewoners reageren opgelucht, sommigen begonnen spontaan te applaudisseren tegenover de politie. Volgens een bron dichtbij het onderzoek zou een vrouw de verdachte eerder donderdag gezien hebben. Ze merkte op dat de man gewond was aan de arm en sloeg alarm bij de politie.

Vijfde persoon vastgezet

In het kader van het onderzoek naar de aanslag op een kerstmarkt in Straatsburg dinsdag is donderdag een vijfde iemand vastgezet ten behoeve van het onderzoek ('garde à vue'), zo is bij het parket van Parijs vernomen.

Het gaat om iemand uit de omgeving van de veronderstelde dader, maar hij is geen familie, klinkt het. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de ouders en twee broers van de verdachte al in hechtenis genomen. Volgens nieuwszender BFTMV is een zus van de verdachte zonder in hechtenis te zijn genomen verhoord en is haar appartement in Parijs doorzocht.

Bij de aanslag kwamen drie mensen om het leven. Drie gewonden hebben donderdag het ziekenhuis kunnen verlaten, drie anderen vechten nog voor hun leven, zo citeerde BFMTV Castaner.

Chekatt was een 'soldaat van IS', zei de terreurorganisatie donderdag via haar propagandakanaal Amaq. In een communiqué zegt IS dat de aanslagpleger 'deel uitmaakte van het leger van IS. Hij voerde deze operatie uit na de oproep om de burgers te viseren van landen die IS in Syrië en Irak bestrijden'.

Kerstmarkt heropent vrijdag

De kerstmarkt in het Franse Straatsburg heropent vrijdag, drie dagen na de aanslag. Dat heeft minister Castaner donderdagavond bekendgemaakt.

Na de bloedige aanslag was beslist de kerstmarkt dicht te houden. 'Er is consensus (met de plaatselijke verkozen) gekomen over een heropening vanaf morgen(vrijdag)', zei Castaner. 'De kerstmarkt niet heropenen zou toegeven zijn aan het 'obscurantisme' van degenen die ons land haten', zei de bewindsman.

De minister zei dat Chekatt het vuur had geopend op drie agenten, die hebben teruggeschoten en hem daarbij hebben gedood. De verdachte werd opgemerkt omstreeks 21 uur door een gespecialiseerde brigade, toen de man 'rondwandelde' op straat. Ze probeerden hem staande te houden, maar hij draaide zich om en vuurde op de agenten. 'Ze hebben onmiddellijk geriposteerd en de aanvaller geneutraliseerd', aldus de minister. Chekatt werd opgemerkt in Neudorf, een wijk van Straatsburg. Dat is de plaats waar hij opgroeide en waar hij dinsdagavond, na de schietpartij op de kerstmarkt, voor het laatst is gezien. Chekatt was alleen toen hij door de agenten werd opgemerkt. Hij zou volgens lokale media een pistool en een mes bij zich hebben gehad, maar dat werd niet door Castaner bevestigd. Volgens het Franse persagentschap AFP is er donderdagavond nog een grote politiemacht aanwezig in de buurt van de rue Lazaret, waar de verdachte werd neergeschoten. De straat is afgesloten voor het publiek. Buurtbewoners reageren opgelucht, sommigen begonnen spontaan te applaudisseren tegenover de politie. Volgens een bron dichtbij het onderzoek zou een vrouw de verdachte eerder donderdag gezien hebben. Ze merkte op dat de man gewond was aan de arm en sloeg alarm bij de politie. In het kader van het onderzoek naar de aanslag op een kerstmarkt in Straatsburg dinsdag is donderdag een vijfde iemand vastgezet ten behoeve van het onderzoek ('garde à vue'), zo is bij het parket van Parijs vernomen.Het gaat om iemand uit de omgeving van de veronderstelde dader, maar hij is geen familie, klinkt het. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de ouders en twee broers van de verdachte al in hechtenis genomen. Volgens nieuwszender BFTMV is een zus van de verdachte zonder in hechtenis te zijn genomen verhoord en is haar appartement in Parijs doorzocht. Bij de aanslag kwamen drie mensen om het leven. Drie gewonden hebben donderdag het ziekenhuis kunnen verlaten, drie anderen vechten nog voor hun leven, zo citeerde BFMTV Castaner. Chekatt was een 'soldaat van IS', zei de terreurorganisatie donderdag via haar propagandakanaal Amaq. In een communiqué zegt IS dat de aanslagpleger 'deel uitmaakte van het leger van IS. Hij voerde deze operatie uit na de oproep om de burgers te viseren van landen die IS in Syrië en Irak bestrijden'. De kerstmarkt in het Franse Straatsburg heropent vrijdag, drie dagen na de aanslag. Dat heeft minister Castaner donderdagavond bekendgemaakt.Na de bloedige aanslag was beslist de kerstmarkt dicht te houden. 'Er is consensus (met de plaatselijke verkozen) gekomen over een heropening vanaf morgen(vrijdag)', zei Castaner. 'De kerstmarkt niet heropenen zou toegeven zijn aan het 'obscurantisme' van degenen die ons land haten', zei de bewindsman.