Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Dader was slachtoffer van pestgedrag en lokte potentiële slachtoffers via Facebook

De dader van de schietpartij in München had een Facebook-account gehackt en via de socialenetwerksite zijn potentiële slachtoffers naar het restaurant van McDonald's gelokt.

Volgens de Maizière was de dader, een 18-jarige Iraanse Duitser die in München is geboren en opgegroeid, in het verleden het slachtoffer geweest van pestgedrag door jongeren van zijn leeftijd. "Hij heeft meer dan waarschijnlijk een Facebook-account gehackt", zei de minister zaterdag tijdens een persconferentie in Berlijn.

Via Facebook lokte hij de slachtoffers door te zeggen dat ze konden profiteren van speciale voordelen of kortingen in de McDonald's. "Bepaalde elementen in het onderzoek doen vermoeden dat de hacker van het account de dader was", aldus de Maizière.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Angela Merkel: 'Wij rouwen met een bezwaard hart' (Video)

Duits bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag voor het eerst gereageerd op de schietpartij in München van vrijdag. Ze dankte de politie- en hulpdiensten en drukte haar medeleven uit met de slachtoffers en hun families. "We treuren met een bezwaard hart om hen die niet meer naar hun familie kunnen terugkeren", zei Merkel in een korte verklaring in Berlijn.

Aan de familie van de slachtoffers zei ze: "We delen jullie leed. We denken aan jullie, we lijden met jullie mee". De gewonden wenste ze een "spoedig en volledig herstel" toe. Ze sloot af met de boodschap dat de oorzaak van de schietpartij en de aanslag op de trein in Würstburg eerder deze week, volledig uitgezocht zal worden.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Dader was fanaticus die leed aan depressie'

De dader van de schietpartij in München was een 18-jarige Iraanse Duitser die in Munchen is geboren en opgegroeid. De dader handelde alleen en had geen banden met Islamitische Staat. De politie zegt dat er geen politieke motieven zijn en denkt dat het gaat om een fanaticus die leed aan "een vorm van depressie". Dat heeft de politie van München zaterdag op een persconferentie gezegd.

Er zijn geen aanwijzingen van een band met IS en er zouden ook geen politieke motieven zijn. Bij het doorzoeken van de woning van de dader heeft de politie aanwijzingen gevonden dat de dader geïnteresseerd was in schietparijen. Een afscheidsbrief werd niet aangetroffen.

De dader heeft bij zijn schietpartij een illegaal wapen (9 mm-kaliber) gebruikt waarvan het serienummer was weggevijld. Hij zou meer dan 300 kogels bij zich gehad hebben. Het zou volgens de politie ook kunnen dat de dader een Facebook-account gehackt heeft om op die manier mensen naar het betrokken winkelcentrum te lokken. Dat moet echter nog uitgeklaard en bevestigd worden.

Er zijn in München nog steeds 800 politie- en veiligheidsmensen actief. Het winkelcentrum waar de schietpartij vrijdag heeft plaatsgevonden, blijft gesloten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Geen banden met IS

De dader van de schietpartij had geen banden met IS, zo zegt de Duitse politie.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

LIVESTREAM: persconferentie politie van München

Volg de persconferentie van de politie van München hier live.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Politie doet oproep voor beeld- en geluidsmateriaal

De Duitse politie heeft nog altijd geen duidelijk beeld van het motief van de dader. Volgens de Duitse tabloid Bild heeft de politie zaterdagochtend wel een appartement doorzocht. Of die operatie iets te maken heeft met de schietpartij is nog niet bevestigd.

Intussen doet de politie ook een oproep aan de bevolking om eventuele video-opnames, foto's en geluidsopnames van de schietpartij door te sturen. Later op de dag volgt er nog een persbriefing van de politie.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Iran veroordeelt aanval

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanval van de 18-jarige Duitse Iraniër vrijdag in München. Iran 'veroordeelt de daad en 'drukt zijn solidariteit uit met het Duitse volk en de Duitse regering', zo verklaarde Bahram Ghassemi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Veiligheidskabinet komt bijeen, nog geen reactie van Angela Merkel

Na de aanslag van vrijdagavond is een aantal activiteiten in Duitsland afgelast. Een bierfestival dat vrijdag van start moest gaan in het centrum van München, is afgeblazen. Ook een muziekfestival voor jongeren op de Koenigsplatz is geannuleerd. Het beroemde operafestival in Bayreuth, dat opgedragen wordt aan het oeuvre van Wagner en maandag van start gaat, vindt wel plaats maar er zullen strenge veiligheidsmaatregelen gelden.

Zaterdag komt in Berlijn het veiligheidskabinet bijeen, dat voorgezeten wordt door bondskanselier Angela Merkel. Zij heeft nog niet gereageerd op de schietpartij. Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere, die bevoegd is voor veiligheid, is op de terugweg van de Verenigde Staten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Hollande 'Walgelijke terreuraanslag'

Goedemorgen, ik neem de liveblog over.

Intussen heeft de Franse president François Hollande gereageerd op de aanslag in de Duitse stad München. Hij noemt het een 'walgeljike terreuraanslag die erop gericht is om, na andere Europese landen, ook in Duitsland angst te zaaien. Duitsland zal zich verzetten en kan op Frankrijks vriendschap en medewerking rekenen.'

Hollande voegde eraan toe dat hij zaterdagochtend zou spreken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat we tot dusver weten

Na de persconferentie van politiecommissaris Hubertus Andrä weten we het iets meer over het verloop van de schietpartij. Lees het hier een overzicht.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De commissaris: 'We kunnen niet zeggen of het terrorisme was'

Was het terrorisme? Dat hangt van het motief af, aldus commissaris Hubertus Andrä. "Die afweging kunnen we nu nog niet maken".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hij wist van het dak van een parkeergarage te ontsnappen

Volgens de commissaris wist de vermoedelijke dader tijdens een confrontatie met de politie op het dak van een parkeergarage te ontsnappen. Over de omstandigheden waarop hij terug werd opgespoord en over de doodsoorzaak wou hij niets kwijt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Van 21 gewonden zijn er drie ernstig aan toe

Van de 21 gewonden zijn er nog 16 in behandeling. Drie zijn er ernstig aan toe. Bij de gewonden zijn er ook kinderen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Motief: onbekend

Volgens de commissaris is over het motief van de jongeman niets geweten. "Hij stond tot dusver niet bij de politie bekend".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vermoedelijke dader is '18-jarige Duits-Iraniër uit München'

Politiecommissaris Andrä is zijn persconferentie begonnen. Hij noemt de "dader een 18-jarige Duits-Iraniër uit München". Hij werd rond 20u30 dood aangetroffen. Over de doodsoorzaak moet een lijkschouding nog uitsluitsel geven. "We gaan ervan uit dat hij de verdachte is. Er zijn geen aanwijzingen dat andere personen betrokken waren".

De politie heeft lang drie daders gezocht, blijkbaar omdat 2 mensen in een auto gesignaleerd waren. Die zijn echter gevonden en buiten verdenking geplaatst.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bevestiging: 10 doden

Het dodental van de aanslag in München is opgelopen tot tien. De vermoedelijke dader doodde minstens negen mensen en schoot daarna zichzelf neer, aldus de politie van München.

Het lichaam van de schutter werd gevonden op ongeveer een kilometer van het winkelcentrum Olympia waar de schietpartij plaatsvond. Hij had een rode rugzak bij zich, die wordt onderzocht op explosieven. Volgens de politie handelde de dader naar alle waarschijnlijkheid alleen. Intussen mogen mensen hun huizen weer verlaten.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Duitse pers: 10 doden

Duitse media verhogen het dodental naar 10, wellicht de "hoogstwaarschijnlijke" verdachte inbegrepen. Er is nog geen officiële tweet van de politie, die dat bevestigt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Noodtoestand opgeheven

De uitzonderlijke maatregelen, zoals het stilleggen van het openbaar vervoer, zijn opgeheven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Politie: enige dader doodde zichzelf

De politie meldt de negende dode, gevonden op een kilometer van de plaats waar de schoten gelost werden, "hoogstwaarschijnlijk" de dader is en volgens de huidige stand van het onderzoek alleen handelde. Hij kwam om door zelfdoding.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Rugzak onderzocht op springstoffen

Bij de/een mogelijke dader, die dood is teruggevonden, wordt de rugzak op springstoffen onderzocht. Het lichaam werd op een kilometer van het winkelcentrum aangetroffen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nu 21 gewonden

Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft een politiewoordvoerder verklaard dat er 21 gewonden zijn. Eerder was sprake van "minstens 10". De aard van de verwondingen gaat van licht tot zwaar, aldus de woordvoerder.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het openbaar vervoer rijdt weer

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Politie kondigt persconferentie aan

Rond 2 uur vannacht zal de politie een persconferentie geven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Honderd ooggetuigen krijgen bijstand

Zowat honderd mensen zijn volgens de politie ooggetuige geweest van de aanval in München. Er wordt voor hen gezorgd door een crisisinterventieteam, aldus een politiewoordvoerder aan de zender ARD.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Minstens 10 gewonden, politiezoektocht gaat door

Volgens een politietweet zijn er minstens 10 gewonden bij de schietpartij gevallen, naast 8 dodelijke slachtoffers.

De politiezoektocht gaat door, en bewoners moeten nog altijd binnenblijven, aldus de politie. "De situatie is nog altijd niet duidelijk", aldus de Engelstalige versie van dezelfde tweet.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Speciale vergadering Duits veiligheidskabinet

Na de aanslag in München komt zaterdag het Duitse veiligheidskabinet bijeen. De vergadering wordt voorgezeten door bondskanselier Angela Merkel. Nemen nog deel: vicekanselier Sigmar Gabriel, minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (die uit de VS terugkeert), minister van Defensie Ursula von der Leyen en Merkels kabinetchef Peter Altmaier.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Lichaam mogelijke dader op kilometer van shoppingcenter gevonden

Volgens Belga werd het lichaam van de negende dode aangetroffen op een kilometer van het shoppingcentrum waar de schietpartij plaatsvond. In zijn geval wordt onderzoek of hij de/een dader was of een medeplichtige.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nog altijd geen openbaar vervoer in München

De politie herhaalt dat er nog altijd geen openbaar vervoer is in München.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Charles Michel: 'Laffe en verachtelijke aanval'

Premier Charles Michel is diep geschokt na de aanslag in München, zo laat hij vrijdagavond weten in een bericht in het Engels op Twitter. Hij veroordeelde "in de krachtigste bewoordingen" de "laffe en verachtelijke" aanval.

In een tweet in het Duits hekelt hij dat de aanval werd gepleegd op onschuldige burgers. Eerder raadde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de mensen die zich in München bevinden via Twitter aan om binnen te blijven en openbare plaatsen te vermijden. Hij vroeg hen ook de instructies van de politie te volgen.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Wie binnen is, kan beter binnen blijven'

Mensen die onderdak gevonden hebben, kunnen beter blijven waar ze zijn, laat de politie weten. Via de hashtags #offenetür of #opendoor stellen bewoners hun huizen ter beschikking van gestrande reizigers. De spoorwegen stellen wagons open voor gestranden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Negende lichaam gevonden'

Volgens de Süddeutsche Zeitung zijn er in totaal 9 doden, maar wordt bij een dode onderzocht of hij een van de daders is. Het gaat om een man, wiens lichaam in de buurt van het Olympia-Einkaufszentrum is gevonden. Een politietweet suggereert de mogelijkheid van zelfdoding.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Duitse president 'diep geraakt'

De Duitse president Joachim Gauck heeft ontzet gereageerd op de schietpartij in München. Deze moorddadige aanval in München raakte me diep, aldus Gauck in een mededeling. Zijn gedachten zijn bij de slachtoffers, zij die treuren of vrezen voor geliefden en de reddingsdiensten.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Een van de doden mogelijk medeplichtige'

De politie meldt dat bij een van de doden wordt onderzocht of hij een van de daders is of dan toch een medeplichtige.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Dodentol stijgt: nu 8 doden

De politie meldt dat het dodental naar 8 is gestegen. Het aantal gewonden is niet bekend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tollwood festival geëvacueerd

Volgens de Süddeutsche Zeitung is het Tollwood Festival in München geëvacueerd tijdens een concert van Mark Forster. Eerst was het publiek geïnformeerd over de schietpartij maar ging het optreden gewoon door. Om 21u15 is beslist het concert te beëindigen en de toeschouwers te evacueren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Jambon: 'OCAD analyseert dreiging'

Het OCAD analyseert momenteel of het dreigingsniveau ook in België verhoogd moet worden, maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is er geen indicatie van een link met ons land.

"De situatie evolueert nog en is nog niet stabiel dus ik wacht nog concrete berichtgeving af. Het is een verschrikkelijke situatie, de zoveelste op rij al. Momenteel is er geen indicatie dat er een link zou zijn met ons land. Het OCAD evalueert elk evenement in het buitenland en bepaalt of het terreurniveau gewijzigd moet worden of niet." Volgens Jambon is terreurniveau 3 een correcte analyse door het OCAD. "De dreiging is reëel, maar zolang we geen concrete info hebben over waar of wanneer zullen we niet naar 4 gaan", besluit hij.

(Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Er is maar één schietpartij geweest, zegt politie

De lokale politie weerlegt de geruchten over andere incidenten in de Beierse hoofdstad: er hebben, behalve de schietpartij in het winkelcentrum in München, geen andere terreurincidenten plaatsgevonden, luidt het.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nog heel wat vragen zonder antwoord

De politie bevestigt nog altijd maar één schietpartij, die in het Olympia Einkaufszentrum. Daarnaast wordt op basis van getuigenissen uitgegaan van drie gewapende daders op de vlucht, maar ook dat is niet bevestigd. Er zijn ongeconfirmeerde berichten dat een dader zelf uit het leven is gestapt. Ook het motief van de dader(s) is niet bekend, de politie gaat uit van een terroristische aanslag maar zegt geen aanwijzingen te hebben van een mogelijke islamitische achtergrond. 'Niet speculeren, dat helpt ons niet', zo luidt het op hun Twitteraccount.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Terrorisme niet verwacht'

Een journaliste van Bavaria Public Radio, Jeanette Winter, vertelt aan BBC dat ze niet had verwacht dat München zou worden getroffen door terreur. 'Binnenkort is er het Oktoberfest en dat zal ook een doelwit zijn. Dit geeft een zeer, zeer slecht gevoel'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Politiehulp uit Oostenrijk, Tsjechië versterkt grens'

De Duitse tabloid Bild meldt dat de politie hulp krijgt van de collega's uit buurland Oostenrijk. De Duits-Oostenrijkse grens is slechts 70 km van München. Tsjechië laat dan weer weten dat het zijn grens met Duitsland (800 km) versterkt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Officieel dodental stijgt naar zes, nog geen daders opgepakt

Dat heeft de politie bevestigd. Eerder had de Beierse regering gezegd dat er minstens drie dodelijke slachtoffers waren. Volgens de politie zijn er ook verscheidene zwaargewonde slachtoffers en zijn er nog geen daders opgepakt. 'Er wordt intensief gezocht'. De politie vraagt iedereen thuis te blijven of een onderkomen te zoeken. Alle openbaar vervoer ligt stil.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Obama betuigt medeleven aan Duitsland

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Geen foto's of beelden van acties delen, vraagt politie

De politie vraagt om geen foto's of beelden van hun acties online te zetten om de daders niet te helpen

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Knack-hoofdredacteur in München: 'Iedereen is aan het bellen, maar geen paniek'

Hoofdredacteur Bert Bultinck van Knack is in het Filmmuseum in München: 'De mensen blijven rustig, ook al zijn ze geschokt dat er een aanslag in hun land wordt gepleegd. Iedereen is aan het bellen, maar er is geen paniek. Het dataverkeer in de stad ligt stil'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politie spreekt van 'acute staat van terreur'

De politie spreekt van een 'acute staat van terreur" in München. Nog volgens de politie zijn drie daders met 'geweren' op de vlucht, aldus een woordvoerder van de politie aan DPA.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politie vermoedt terroristische aanslag, maar kan dat niet bevestigen

Er is nog niets bekend over de motieven van de schutter(s).

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tweede schietpartij is nog altijd niet bevestigd

Kort na de schietpartij aan het winkelcentrum OEZ in het noordelijke stadsdeel Moosach, waren er berichten over een tweede schietpartij aan de Karlsplatz in het centrum van de stad. Bijna twee uur later is dat nog altijd niet bevestigd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Inwoners openen hun deuren voor mensen op de vlucht

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Video van tweede schutter'

Een tweede video die circuleert van iemand die een van de schutters zou zijn, toont een man op een dak. Volgens de informatie van BBC World News zou hij geroepen hebben 'Ik ben Duitser'. Dit alles is niet bevestigd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ooggetuigen filmden schutter aan McDonalds (video)

Waarschuwing: harde beelden

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Bevestigd: minstens drie doden

Volgens het Beierse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn minstens drie mensen om het leven gekomen, dat meldt zender NTV.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gewapende agenten aan Karlsplatz

EPA
© EPA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Centraal station ontruimd, alarmtoestand afgekondigd

Het Hauptbahnhof in München, het centrale station, is ontruimd als gevolg van de politie-actie, melden de Duitse spoorwegen. Het treinverkeer wordt er volledig onderbroken. Ook tram-, bus- en metroverkeer is er opgeschort. De stad München heeft wegens de schietpartij de staat van alarm ('Sonderfall') uitgeroepen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wat we op dit moment min of meer weten

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Motief is nog onbekend

Naar het motief van de schutters blijft het voorlopig gissen. Uit de video's die circuleren blijkt alvast dat er geen waarschuwing werd gegeven, zoals 'Allahu akhbar' bij aanslagen door moslimterroristen. Ook opmerkelijk is dat duidelijk hoorbaar is dat de schoten niet van machinegeweren kwamen, dus geen kalasjnikovs.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politie: 'Ooggetuigen spreken van drie gewapende personen'

Via Facebook heeft de politie van München een update van de situatie gegeven. Daarin is sprake van drie gewapende personen, op basis van ooggetuigen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Schietpartij begon aan McDonaldsrestaurant

De schietpartij begon volgens de politie aan een McDonaldsrestaurant in het Olympia-winkelcentrum. Op het internet verschenen filmpjes die omstaanders maakten toen een schutter het vuur opende.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politie 'weet niet waar daders zich bevinden'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tweede aanslag in vijf dagen in Duitsland?

Er wordt gevreesd voor een nieuwe terroristische aanslag, nadat maandag een 17-jarige Afghaanse migrant, geïnspireerd door Islamitische Staat (IS), mensen aanviel met een bijl op een trein tussen Würzburg-Heidingsfeld. Daarbij raakten drie mensen zwaargewond. In een video van de dader werd gedreigd met meer aanslagen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Lopende en wenende mensen'

Na de schietpartij in een winkelcentrum in München is er nu ook sprake van massale politie-inzet in de binnenstad van München. Een dpa-journalist maakt melding van lopende en wenende mensen. Zwaar bewapende agenten zijn ter plaatse. (DPA)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politie 'weet van berichten over tweede schietpartij', maar bevestigt niets

De situatie is nog altijd heel onduidelijk, laat de politie weten via Twitter. Daarom wordt opnieuw opgeroepen om openbare plaatsen alsook het openbaar vervoer te vermijden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Tweede schietpartij in München'

Er zijn onbevestigde berichten over schoten aan Karlsplatz, een groot plein in het centrum van München, zo'n vijf kilometer van het OEZ-winkelcentrum. Onder andere Die Welt meldt dat. Het is onduidelijk of het om een tweede schutter gaat, of om de schutter die gevlucht is vanuit het winkelcentrum.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Mogelijk meerdere schutters

De politie gaat ervan uit dat er mogelijk meerdere schutters aan het werk waren.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Verdachte op vrije voeten?

Ook over de schutter(s) is nog niets bekend. Er zijn onbevestigde berichten dat hij of zij op eigen houtje handelde, maar of hij nog op de vlucht is dan wel geneutraliseerd, is niet bekend. Ooggetuigen spreken van een gewapende man die vluchtte via de metro. Het openbaar vervoer is stilgelegd. De politie van München roept op om de omgeving te mijden, de straten te verlaten en binnen te blijven en zelfs openbare plaatsen in de stad te vermijden. Dat wijst er mogelijk op dat ze vermoedt dat een verdachte op vrije voeten is.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Minstens één, wellicht meerdere doden

De situatie is warrig. Over de slachtoffers circuleren verschillende berichten, gaande van minstens één dode en tien gewonden volgens persagentschap AFP tot meerdere doden volgens de krant Süddeutsche Zeitung, die verwijst naar politiebronnen. Sommige Duitse media, zoals de Münchner Abendzeitung, spreken over 'tot 15 dodelijke slachtoffers'. De politie gaat officieel uit van 'gewonden en mogelijk doden'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Noodoproep rond 18 uur

De noodoproep zou rond 18 uur zijn binnengekomen bij de nooddiensten. Op de sociale media verschenen meteen filmpjes van mensen die het gebouw van het Olympia Einkaufszentrum (OEZ), in het stadsdeel Moosach, uit renden op zoek naar beschutting.