Scampi’s in Belgische winkels zijn resultaat van moderne slavernij

Scampi © Istock

Er kleeft bloed aan de Thaise kant-en-klaargerechten met garnalen die in de rekken van de Belgische supermarkten zijn beland. ‘Er is dringend nood aan een ander model om voedsel te produceren’, reageert Oxfam-België.

De berichten over de ‘bloed-scampi’s’ tonen aan dat er nood is aan een ander model om ons voedsel te produceren. Dat zegt Oxfam-België in een reactie aan Belga. De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad meldden eerder dat er bloed kleeft aan de Thaise kant-en-klaargerechten met garnalen in Belgische supermarkten. De toeleveranciers steunen op moderne slavernij om de goedkoopste te zijn. Verschillende supermarktketens namen de producten meteen uit de rekken.

Shiften van twintig uur, jarenlange opsluiting, publieke executies en middeleeuwse martelpraktijken. De arbeidsomstandigheden aan boord van een aantal Thaise vissersboten zijn een vorm van moderne slavernij, meldde The Guardian.

Schandalige werkomstandigheden

“Over de specifieke casus van het bedrijf dat nu in opspraak kom, ga ik niet in, omdat ik dat dossier niet ken. Dat is werk voor onze collega’s in Thailand”, zegt Thierry Kesteloot, beleidsmedewerker Voedsel en Landbouw van Oxfam-België, “maar we kunnen stellen dat dit opnieuw illustreert hoe het model van de agro-industrie op limieten botst, en hoe het teert op schandalige werkomstandigheden. Men is gefixeerd op exportgerichte massa-productie tegen de goedkoopste prijs, of het nu om scampi’s gaat in Thailand, om tomaten in Andalusië of soja in Brazilië.”

De kleine visser

Tegenover de agro-industrie plaatst Oxfam kleinschalige productievormen, de kleine landbouwer of visser die een eerlijke prijs krijgt voor zijn eerlijk geteeld product. “Terwijl de agro-industrie 70 procent van de middelen gebruikt om slechts 30 procent te voeden, gebruikt kleinschalige voedselproductie slechts 30 procent van de natuurlijke rijkdommen om 70 procent van de bevolking te voeden”, zegt de woordvoerder van Oxfam-België. “

Het wordt tijd dat men inziet dat voedselproductie ook andere waarden moet vooropstellen: eerlijk werk, eerlijke prijzen, duurzame omgang met de natuur en respect voor biodiversiteit.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content