Saudi-Arabië heeft beslist "zijn diplomatieke betrekkingen met Iran te verbreken en eist het vertrek binnen de 48 uur van het Iraans diplomatiek personeel", verklaarde hij op een persconferentie in Riayd.

Zo'n 1.000 manifestanten kwamen zondag opnieuw samen aan de Saudische ambassade in Iraanse hoofdstad. De manifestanten legden daarmee een verbod van de regering naast zich neer. Die regering had manifestaties verboden na de aanval op de Saudische ambassade zaterdag. Daarbij raakte het gebouw deels beschadigd door een brand.

De betogers scandeerden slogans als "dood aan het huis van Saud", verwijzend naar de dynastie die aan de macht is in Saudi-Arabië. Ook Amerikaanse en Israëlische vlaggen moesten eraan geloven.

Gespannen verhouding

Elders in de stad, meer bepaald aan het Palestina-plein, waren ook 300 tot 400 manifestanten samengekomen om te protesteren tegen de executie van een Saudische sjiitische geestelijke. Ook daar werden slogans tegen Saudi-Arabië, de VS en Israël gescandeerd.

De executie van de geestelijke, Nimr al-Nimr, lokte zaterdag wereldwijd protest uit. Ook Iran kwam met een scherpe veroordeling. In de Iraanse hoofdstad Teheran liepen de spanningen op en werd de Saudische ambassade aangevallen.

De verhouding tussen Saudie-Arabië en Iran is al langer gespannen. Bij verschillende conflicten in de regio (Syrië, Jemen) staan soennieten en sjiieten tegenover elkaar. Ook de vele Iraanse doden op de bedevaart in Mekka zorgden voor boze reacties. (Belga/TE)

Saudi-Arabië heeft beslist "zijn diplomatieke betrekkingen met Iran te verbreken en eist het vertrek binnen de 48 uur van het Iraans diplomatiek personeel", verklaarde hij op een persconferentie in Riayd. Zo'n 1.000 manifestanten kwamen zondag opnieuw samen aan de Saudische ambassade in Iraanse hoofdstad. De manifestanten legden daarmee een verbod van de regering naast zich neer. Die regering had manifestaties verboden na de aanval op de Saudische ambassade zaterdag. Daarbij raakte het gebouw deels beschadigd door een brand. De betogers scandeerden slogans als "dood aan het huis van Saud", verwijzend naar de dynastie die aan de macht is in Saudi-Arabië. Ook Amerikaanse en Israëlische vlaggen moesten eraan geloven. Elders in de stad, meer bepaald aan het Palestina-plein, waren ook 300 tot 400 manifestanten samengekomen om te protesteren tegen de executie van een Saudische sjiitische geestelijke. Ook daar werden slogans tegen Saudi-Arabië, de VS en Israël gescandeerd.De executie van de geestelijke, Nimr al-Nimr, lokte zaterdag wereldwijd protest uit. Ook Iran kwam met een scherpe veroordeling. In de Iraanse hoofdstad Teheran liepen de spanningen op en werd de Saudische ambassade aangevallen. De verhouding tussen Saudie-Arabië en Iran is al langer gespannen. Bij verschillende conflicten in de regio (Syrië, Jemen) staan soennieten en sjiieten tegenover elkaar. Ook de vele Iraanse doden op de bedevaart in Mekka zorgden voor boze reacties. (Belga/TE)