Volgens Saudi-Arabië hebben de eerste Russische luchtaanvallen burgerslachtoffers gemaakt en niet de Islamitische Staat (IS) getroffen, zoals Moskou beweert.

Terrorisme

Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York uitte de Saudische ambassadeur Abdallah al-Mouallimi, zo meldt persagentschap Reuters, zijn diepe over de operaties van de Russen in de provincies Homs en Hama, op plaatsen waar de IS geen voet aan de grond heeft. 'De aanvallen hebben onschuldige slachtoffers gemaakt. We eisen dat dit onmiddellijk stopt en niet herbegint.'

'Landen die beweren dat ze deelnemen aan de strijd tegen het terrorisme van de IS, kunnen niet op hetzelfde moment het terrorisme van het Syrische regime en haar terroristische bondgenoten zoals Hezbollah en Quds,' wordt hij geciteerd door de Saoedische zender Al-Arabiya. Een duidelijke verwijzing naar Rusland en Iran. De Quds-divisie is de paramilitaire arm van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Ontkennen

De Russische president Vladimir Poetin doet de Amerikaanse berichten als zouden bij de bombardementen burgerdoden zijn gevallen, af als 'propaganda' en onderdeel van een 'informatieoorlog'. 'De eerste berichten over burgerdoden gingen de ether in nog voor onze vliegtuigen waren opgestegen', zei hij voor de Russische mensenrechtenraad in Moskou.

Nog in New York omschreef de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het Vrije Syrische Leger als een belangrijk onderdeel van het politiek proces in het door burgeroorlog geteisterde land. De rebellengroep is geen terreurorganisatie, zei hij.

Topoverleg

Ondanks de gespierde taal in zowel Washington als Moskou vinden vandaag gesprekken op hoog militair niveau plaats opdat de twee landen elkaar in Syrië niet per vergissing voor de voeten lopen, iets wat dramatische consequenties zou kunnen hebben.

Een deelname van Rusland aan de door de Amerikanen geleide internationale coalitie sloot Lavrov uit, omdat die niet over een VN-mandaat beschikt. Voor de interventie van Moskou is er ook geen VN-mandaat. Rusland beroept zich op de vraag naar hulp van Syrië. (KVDA)

Volgens Saudi-Arabië hebben de eerste Russische luchtaanvallen burgerslachtoffers gemaakt en niet de Islamitische Staat (IS) getroffen, zoals Moskou beweert.Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York uitte de Saudische ambassadeur Abdallah al-Mouallimi, zo meldt persagentschap Reuters, zijn diepe over de operaties van de Russen in de provincies Homs en Hama, op plaatsen waar de IS geen voet aan de grond heeft. 'De aanvallen hebben onschuldige slachtoffers gemaakt. We eisen dat dit onmiddellijk stopt en niet herbegint.''Landen die beweren dat ze deelnemen aan de strijd tegen het terrorisme van de IS, kunnen niet op hetzelfde moment het terrorisme van het Syrische regime en haar terroristische bondgenoten zoals Hezbollah en Quds,' wordt hij geciteerd door de Saoedische zender Al-Arabiya. Een duidelijke verwijzing naar Rusland en Iran. De Quds-divisie is de paramilitaire arm van de Iraanse Revolutionaire Garde.De Russische president Vladimir Poetin doet de Amerikaanse berichten als zouden bij de bombardementen burgerdoden zijn gevallen, af als 'propaganda' en onderdeel van een 'informatieoorlog'. 'De eerste berichten over burgerdoden gingen de ether in nog voor onze vliegtuigen waren opgestegen', zei hij voor de Russische mensenrechtenraad in Moskou.Nog in New York omschreef de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het Vrije Syrische Leger als een belangrijk onderdeel van het politiek proces in het door burgeroorlog geteisterde land. De rebellengroep is geen terreurorganisatie, zei hij.Ondanks de gespierde taal in zowel Washington als Moskou vinden vandaag gesprekken op hoog militair niveau plaats opdat de twee landen elkaar in Syrië niet per vergissing voor de voeten lopen, iets wat dramatische consequenties zou kunnen hebben.Een deelname van Rusland aan de door de Amerikanen geleide internationale coalitie sloot Lavrov uit, omdat die niet over een VN-mandaat beschikt. Voor de interventie van Moskou is er ook geen VN-mandaat. Rusland beroept zich op de vraag naar hulp van Syrië. (KVDA)