De Franse president Nicolas Sarkozy staat op kop in de peilingen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De positie van socialist François Hollande wordt daarbij zwakker.

Volgens een peiling van het instituut CSA haalt Sarkozy drie weken voor de eerste ronde, op 22 april, 30 procent van de stemmen, terwijl François Hollande 26 procent haalt. Een peiling van TNS-Sofres plaatst Sarkozy op 29 procent tegen 28 procent voor Hollande.

Komt het tot een tweede ronde, dan wordt verwacht dat de socialistische presidentskandidaat die wint. Het verschil tussen Hollande en Sarkozy wordt echter kleiner: 55-45 volgens TNS-Sofres en 53-47 volgens CSA. "Begin februari was dat nog 60-40 voor Hollande", aldus Jérôme Sainte-Marie van CSA.

'Help! Sarkozy komt terug!

Edouard Lecerf, algemeen directeur bij TNS-Sofres, meent dat de "kandidaten nek aan nek liggen, maar Nicolas Sarkozy heeft nu het voordeel". Het linkse weekblad Le Nouvel Observateur schrijft zelfs: "Help! Sarkozy komt terug!"

CSA maakt gewag van een "ontgoocheling" bij enkele linkse sympathisanten door het uitblijven van sociale aankondigingen, meent Sainte-Marie. Hij merkt ook op dat de centrumkiezers sinds midden februari meer naar Sarkozy neigen. (Belga/INM)

De Franse president Nicolas Sarkozy staat op kop in de peilingen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De positie van socialist François Hollande wordt daarbij zwakker. Volgens een peiling van het instituut CSA haalt Sarkozy drie weken voor de eerste ronde, op 22 april, 30 procent van de stemmen, terwijl François Hollande 26 procent haalt. Een peiling van TNS-Sofres plaatst Sarkozy op 29 procent tegen 28 procent voor Hollande. Komt het tot een tweede ronde, dan wordt verwacht dat de socialistische presidentskandidaat die wint. Het verschil tussen Hollande en Sarkozy wordt echter kleiner: 55-45 volgens TNS-Sofres en 53-47 volgens CSA. "Begin februari was dat nog 60-40 voor Hollande", aldus Jérôme Sainte-Marie van CSA. 'Help! Sarkozy komt terug! Edouard Lecerf, algemeen directeur bij TNS-Sofres, meent dat de "kandidaten nek aan nek liggen, maar Nicolas Sarkozy heeft nu het voordeel". Het linkse weekblad Le Nouvel Observateur schrijft zelfs: "Help! Sarkozy komt terug!" CSA maakt gewag van een "ontgoocheling" bij enkele linkse sympathisanten door het uitblijven van sociale aankondigingen, meent Sainte-Marie. Hij merkt ook op dat de centrumkiezers sinds midden februari meer naar Sarkozy neigen. (Belga/INM)