Minstens 141 doden en 200 gewonden: die balans maakten reddingswerkers en medisch personeel op van in totaal elf bombardementen. De Saoedi's voeren al sinds eind maart bombardementen uit boven Jemen; zij zijn gericht tegen de sjiitische Houthi's, die in het land de macht hebben veroverd, tegen de zin van het salafistische (wahhabitische) Riyad in.

Zaterdag was Saoedi-Arabië afgekomen met een "eenzijdige humanitaire pauze". Waarnemers vermoeden dat dit een poging is om kritiek op de moordende aanvallen te pareren. Riyad steunt de naar Saoedi-Arabië gevluchte president Abed Rabbo Mansur Hadi. De Saoedi's hebben voor hun optreden in Jemen de zegen van Washington.

'Adempauze voor IS'

Zondagnamiddag verwierpen de Houthi-rebellen de door de Saoedi's aangeboden, vijfdaagse vuurpauze. Het bestand, aldus rebellenleider Abdel Malak al-Houthi in een tweet, heeft enkel tot doel "een adempauze in te lassen om Daesh (het Arabische acroniem voor IS, nvdr) en al-Qaida te mobiliseren".

Beide tereurbewegingen zijn fundamentalistisch-soennitisch van inslag, wat hen tot objectieve bondgenoten van het Saoedische koningshuis maakt. "De strijd gaat voort", waarschuwde de Houthi-leider. Volgens Riyad is het bestand bestemd om de toegang van humanitaire hulpverlening aan de bevolking mogelijk te maken. (Belga/NS)

Minstens 141 doden en 200 gewonden: die balans maakten reddingswerkers en medisch personeel op van in totaal elf bombardementen. De Saoedi's voeren al sinds eind maart bombardementen uit boven Jemen; zij zijn gericht tegen de sjiitische Houthi's, die in het land de macht hebben veroverd, tegen de zin van het salafistische (wahhabitische) Riyad in.Zaterdag was Saoedi-Arabië afgekomen met een "eenzijdige humanitaire pauze". Waarnemers vermoeden dat dit een poging is om kritiek op de moordende aanvallen te pareren. Riyad steunt de naar Saoedi-Arabië gevluchte president Abed Rabbo Mansur Hadi. De Saoedi's hebben voor hun optreden in Jemen de zegen van Washington.Zondagnamiddag verwierpen de Houthi-rebellen de door de Saoedi's aangeboden, vijfdaagse vuurpauze. Het bestand, aldus rebellenleider Abdel Malak al-Houthi in een tweet, heeft enkel tot doel "een adempauze in te lassen om Daesh (het Arabische acroniem voor IS, nvdr) en al-Qaida te mobiliseren". Beide tereurbewegingen zijn fundamentalistisch-soennitisch van inslag, wat hen tot objectieve bondgenoten van het Saoedische koningshuis maakt. "De strijd gaat voort", waarschuwde de Houthi-leider. Volgens Riyad is het bestand bestemd om de toegang van humanitaire hulpverlening aan de bevolking mogelijk te maken. (Belga/NS)