Het nieuws over Saoedische troepenbewegingen richting de 1.800 kilometer lange grens met Jemen wordt onder meer door het agentschap Reuters en het Duitse weekblad Der Spiegel gebracht. De twee baseren zich op militaire bronnen in de VS.

Er worden pantservoertuigen en artillerie-eenheden aan de grens geposteerd.

De troepenbeweging is een reactie op de ontwikkelingen in Jemen waar de door Iran ondersteunde sjiitische Houthi's hun opmars verderzetten.

Milities van deze groep hebben de hoofdstad Sanaa veroverd en vorige week de derde stad in het land, de universiteitsstad Tais. Momenteel rukken Houthi-milities op naar de havenstad Aden, waar president Abed Rabbo Mansur Hadi verblijft.

'Tussenkomst'

Saoedi-Arabië, een soennitisch koninkrijk met een sjiitische minderheid, ziet de toenemende invloed van het sjiitische Iran, zowel in Irak als in Jemen, met lede ogen aan. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken heeft al opgeroepen tot een "regionale tussenkomst om ons tegen deze agressie te beschermen".

En ook de halvelings verdreven president Hadi herhaalt geregeld dat er een militaire interventie moet komen van Arabische landen.

De Houthi's wilden in oorsprong van de regering meer politieke rechten afdwingen. Ze controleren al maanden grote delen van Noord-Jemen en de hoofdstad Sanaa, die enkele dagen geleden door bloedige terreuracties werd getroffen. Vanuit Aden probeert Hadi nu de macht in het land weer naar zich toe te trekken. Hij riep Aden uit tot nieuwe hoofdstad.

(Belga/RR)

Het nieuws over Saoedische troepenbewegingen richting de 1.800 kilometer lange grens met Jemen wordt onder meer door het agentschap Reuters en het Duitse weekblad Der Spiegel gebracht. De twee baseren zich op militaire bronnen in de VS.Er worden pantservoertuigen en artillerie-eenheden aan de grens geposteerd.De troepenbeweging is een reactie op de ontwikkelingen in Jemen waar de door Iran ondersteunde sjiitische Houthi's hun opmars verderzetten. Milities van deze groep hebben de hoofdstad Sanaa veroverd en vorige week de derde stad in het land, de universiteitsstad Tais. Momenteel rukken Houthi-milities op naar de havenstad Aden, waar president Abed Rabbo Mansur Hadi verblijft.Saoedi-Arabië, een soennitisch koninkrijk met een sjiitische minderheid, ziet de toenemende invloed van het sjiitische Iran, zowel in Irak als in Jemen, met lede ogen aan. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken heeft al opgeroepen tot een "regionale tussenkomst om ons tegen deze agressie te beschermen".En ook de halvelings verdreven president Hadi herhaalt geregeld dat er een militaire interventie moet komen van Arabische landen.De Houthi's wilden in oorsprong van de regering meer politieke rechten afdwingen. Ze controleren al maanden grote delen van Noord-Jemen en de hoofdstad Sanaa, die enkele dagen geleden door bloedige terreuracties werd getroffen. Vanuit Aden probeert Hadi nu de macht in het land weer naar zich toe te trekken. Hij riep Aden uit tot nieuwe hoofdstad. (Belga/RR)