Het hoogste gerechtshof in Saoedi-Arabië heeft de straf bevestigd van de Saoedische blogger Raif Badawi. In een zaak die internationaal protest opwekte, werd de blogger in mei vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar cel, 1.000 zweepslagen en een boete van een miljoen rial (aan de huidige wisselkoers ongeveer 240.000 euro)

. Dat meldt de Saoedische krant Okaz zondag. Tegen het nieuwe arrest is geen beroep meer mogelijk.

Lees ook het interview met de vrouw van Badawi, Ensaf Haidar:

'De dag dat mijn man eerste 50 stokslagen kreeg, was ontzettend zwaar'

Badawi werd veroordeeld omdat hij de islam zou hebben beledigd op een online discussieplatform dat hij had opgericht. Hij zit momenteel in de cel.

De 31-jarige blogger kreeg in januari een eerste reeks van 50 zweepslagen. Normaal zou om de week zo'n reeks volgen, maar de verdere uitvoering van de straf werd opgeschort omwille van gezondheidsredenen.

De veroordeling leidde tot internationaal protest door mensenrechtenverenigingen. De Verenigde Staten drukten "ernstige bezorgdheid" uit en vroegen Saoedi-Arabië de uitspraak te herzien.

Het koninkrijk hanteert een strikte interpretatie van de islamitische wetgeving, de sharia, die voor sommige feiten de doodstraf voorziet. Het heeft zijn strafrechtelijke systeem herhaaldelijk verdedigd, zeggende dat het nodig is om potentiële overtreders te ontmoedigen en de veiligheid te verzekeren. (Belga/SD)

. Dat meldt de Saoedische krant Okaz zondag. Tegen het nieuwe arrest is geen beroep meer mogelijk.Badawi werd veroordeeld omdat hij de islam zou hebben beledigd op een online discussieplatform dat hij had opgericht. Hij zit momenteel in de cel. De 31-jarige blogger kreeg in januari een eerste reeks van 50 zweepslagen. Normaal zou om de week zo'n reeks volgen, maar de verdere uitvoering van de straf werd opgeschort omwille van gezondheidsredenen. De veroordeling leidde tot internationaal protest door mensenrechtenverenigingen. De Verenigde Staten drukten "ernstige bezorgdheid" uit en vroegen Saoedi-Arabië de uitspraak te herzien. Het koninkrijk hanteert een strikte interpretatie van de islamitische wetgeving, de sharia, die voor sommige feiten de doodstraf voorziet. Het heeft zijn strafrechtelijke systeem herhaaldelijk verdedigd, zeggende dat het nodig is om potentiële overtreders te ontmoedigen en de veiligheid te verzekeren. (Belga/SD)