Salvini: Opvarenden mogen reddingsschip Diciotti verlaten

Migranten op de Diciotti, in de haven van Catania op Sicilië © Belga Image

De migranten die in de haven van Catania al dagen vastzitten op het schip Diciotti van de Italiaanse kustwacht zullen de komende uren de boot kunnen verlaten. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zaterdagavond bekendgemaakt in Pinzolo.

De Italiaanse katholieke kerk zal zich om het grootste deel van de migranten bekommeren. Albanië en Ierland zullen er enkele opnemen, aldus de bewindsman.

Het schip redde op 16 augustus 190 migranten op zee. Dertien mensen werden voor dringende medische verzorging naar het eiland Lampedusa gebracht. De andere 177 migranten arriveerden maandag in de Siciliaanse havenstad Catania, maar de Italiaanse regering weigerde de meeste opvarenden om het schip te verlaten, tot andere landen akkoord gaan om ze te aanvaarden. Enkel kinderen en zieken konden van boord, bezorgd voor een mogelijke uitbraak van tbc aan boord.

Justitieel onderzoek

De Italiaanse justitie heeft een onderzoek geopend tegen Salvini, zo hebben Italiaanse media zaterdag bericht, vanwege het vasthouden van de migranten op het schip. Het onderzoek behelst het ‘onwettig vasthouden van mensen, onwettige aanhoudingen en machtsmisbruik’.

Het parket van het Siciliaanse Agrigente, dat het onderzoek lanceerde, viseert ook de kabinetschef van Salvini.

Europa wil langetermijnoplossing

De Europese commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos roept zaterdagavond op tot een langtermijnoplossing voor het migratievraagstuk.

‘Ik ben tevreden dat er een oplossing is, en dat de migranten aan boord van de Diciotti kunnen ontschepen en de nodig hulp krijgen’, zegt Avramopoulos. ‘Dit is dankzij de solidariteit over de grenzen en gemeenschappen heen. Maar we kunnen niet altijd wachten op dit soort solidariteit en goede wil. Structurele maatregelen zijn nodig.’

Op vrijdag ontmoetten vertegenwoordigers van twaalf Europese lidstaten elkaar in Brussel om over mogelijke langetermijnoplossingen te praten voor de mensen die als migranten worden gered op de Middellandse Zee, en over hun verdeling over alle lidstaten. Maar tot beslissingen kwam het niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content