Longin Ngwadi pikte de dag voor de Congolese onafhankelijkheid de degen van koning Boudewijn. Schrijver David Van Reybrouck spoorde in 2008 de dief al op.

Op 29 mei 1960, de dag voor de Congolese onafhankelijkheid, werd de degen van koning Boudewijn gepikt terwijl hij vanuit een open limousine het Congolese volk begroette. Wie wil weten wie de dief is en wat er achteraf met de man gebeurde, leest het morgen in Knack Extra, dat een nummer wijdt aan 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.

Daarin staat het verhaal van Longin Ngwadi, de dief die schrijver David Van Reybrouck in 2008 opspoorde en uiteindelijk ook vond in Kikwit.

Van Reybrouck maakte samen met fotograaf Stephan Vanfleteren een portret van de man die in Congo bekendstaat als feu follet, een onrustige ziel. Het maakt deel uit van zijn nieuwe boek, Congo, een geschiedenis, dat vanaf vrijdag in de boekhandel ligt.

Een klein jaar na de speurtocht van Van Reybrouck ondernamen de Vlaamse cineasten Dries Engels en Bart Van Peel dezelfde reis, ook met Longin Ngwadi als eindbestemming. Op hun beeldverslag is het wachten tot eind juni, als het op Canvas uitgezonden wordt.

Tanja Vanhoecke

Longin Ngwadi pikte de dag voor de Congolese onafhankelijkheid de degen van koning Boudewijn. Schrijver David Van Reybrouck spoorde in 2008 de dief al op.Op 29 mei 1960, de dag voor de Congolese onafhankelijkheid, werd de degen van koning Boudewijn gepikt terwijl hij vanuit een open limousine het Congolese volk begroette. Wie wil weten wie de dief is en wat er achteraf met de man gebeurde, leest het morgen in Knack Extra, dat een nummer wijdt aan 50 jaar Congolese onafhankelijkheid. Daarin staat het verhaal van Longin Ngwadi, de dief die schrijver David Van Reybrouck in 2008 opspoorde en uiteindelijk ook vond in Kikwit. Van Reybrouck maakte samen met fotograaf Stephan Vanfleteren een portret van de man die in Congo bekendstaat als feu follet, een onrustige ziel. Het maakt deel uit van zijn nieuwe boek, Congo, een geschiedenis, dat vanaf vrijdag in de boekhandel ligt. Een klein jaar na de speurtocht van Van Reybrouck ondernamen de Vlaamse cineasten Dries Engels en Bart Van Peel dezelfde reis, ook met Longin Ngwadi als eindbestemming. Op hun beeldverslag is het wachten tot eind juni, als het op Canvas uitgezonden wordt. Tanja Vanhoecke