Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen, kunnen beter daar sneuvelen dan dat ze terugkomen naar Nederland. Premier en VVD-leider Mark Rutte zei dat donderdag in het RTL-verkiezingsdebat. Van de politieke leiders die deelnamen aan het debat, was hij de enige die de stelling onderschreef. Alexander Pechtold (D66), Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) keerden zich allemaal tegen de stelling.

Liberaal Mark Rutte legde uit dat jihadisten uitreizen om de meest vreselijke aanslagen te plegen en dat ook willen als ze terugkomen naar Nederland. Rutte wil dat niet, probeert dat te voorkomen, maar als hij moet kiezen heeft hij liever dat ze in Syrië of Irak sneuvelen.

Rutte werd aangevallen door de linksliberale Pechtold, die zei dat de premier hier eigenlijk het gedachtegoed van de populistische en islamofobe PVV-leider Geert Wilders vertolkte. 'Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn.' Pechtold noemde het standpunt van Rutte 'een premier onwaardig'.

Rutte zei dat het grootste deel van Nederland achter hem staat. 'Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen.'

Pechtold zei dat Nederland als rechtsstaat juist teruggekeerde jihadisten moet berechten. Hij noemde de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. als voorbeeld: die zit sinds de moord in de gevangenis. 'Maar Theo van Gogh is dood en ik wil geen tweede Theo', antwoordde Rutte. (Belga/SD)

Liberaal Mark Rutte legde uit dat jihadisten uitreizen om de meest vreselijke aanslagen te plegen en dat ook willen als ze terugkomen naar Nederland. Rutte wil dat niet, probeert dat te voorkomen, maar als hij moet kiezen heeft hij liever dat ze in Syrië of Irak sneuvelen. Rutte werd aangevallen door de linksliberale Pechtold, die zei dat de premier hier eigenlijk het gedachtegoed van de populistische en islamofobe PVV-leider Geert Wilders vertolkte. 'Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn.' Pechtold noemde het standpunt van Rutte 'een premier onwaardig'. Rutte zei dat het grootste deel van Nederland achter hem staat. 'Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen.' Pechtold zei dat Nederland als rechtsstaat juist teruggekeerde jihadisten moet berechten. Hij noemde de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. als voorbeeld: die zit sinds de moord in de gevangenis. 'Maar Theo van Gogh is dood en ik wil geen tweede Theo', antwoordde Rutte. (Belga/SD)