Het reisdoel was het Spiez laboratorium, dat zowel de gifgasaanvallen van het Assad-regime in Syrië als de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Britse Salisbury onderzocht. Dat meldt NRC donderdagavond.

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die samen met bevriende buitenlandse diensten het tweetal zou hebben ontmaskerd, aangehouden en uitgezet, wil de zaak niet bevestigen.

De aanhouding was het resultaat van een samenwerking van verschillende inlichtingendiensten in Europa, waaronder de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Dat blijkt uit onderzoek van NRC en de Zwitserse krant Tages-Anzeiger.

Het tweetal had apparatuur bij zich om in te breken op het computernetwerk van het laboratorium, achterhaalde NRC. De krant voert de Zwitserse inlichtingendienst NDB op, die bevestigt dat in Den Haag Russische spionnen zijn ontdekt en uitgezet.

De dienst zou daarbij hebben samengewerkt met de Nederlandse en Britse diensten. 'Illegale acties tegen een gevoelige Zwitserse infrastructuur' zouden zo zijn verijdeld.

Het reisdoel was het Spiez laboratorium, dat zowel de gifgasaanvallen van het Assad-regime in Syrië als de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Britse Salisbury onderzocht. Dat meldt NRC donderdagavond.De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, die samen met bevriende buitenlandse diensten het tweetal zou hebben ontmaskerd, aangehouden en uitgezet, wil de zaak niet bevestigen.De aanhouding was het resultaat van een samenwerking van verschillende inlichtingendiensten in Europa, waaronder de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Dat blijkt uit onderzoek van NRC en de Zwitserse krant Tages-Anzeiger. Het tweetal had apparatuur bij zich om in te breken op het computernetwerk van het laboratorium, achterhaalde NRC. De krant voert de Zwitserse inlichtingendienst NDB op, die bevestigt dat in Den Haag Russische spionnen zijn ontdekt en uitgezet. De dienst zou daarbij hebben samengewerkt met de Nederlandse en Britse diensten. 'Illegale acties tegen een gevoelige Zwitserse infrastructuur' zouden zo zijn verijdeld.