Drie Russische oorlogsschepen zijn de Bosporus binnengevaren. Ze zijn op weg richting Syrische kust. Intussen treffen een aantal westerse landen voorbereidingen voor een militaire interventie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Er zijn drie oorlogsboten gevaren door de Bosporus, de zee-engte die de Turkse stad Istanboel in tweeën snijdt. Ze zijn onderweg naar het Syrische deel van de oostelijke Middellandse Zee. Rusland beschouwt het regime van Assad als een militaire bondgenoot.

Een van de boten is verleden zondag vertrokken vanuit de Oekraïense havenstad Sebastopol, de thuisbasis van de Russische vloot in de Zwarte Zee. Moskou spreekt van 'een missie in het oosten van de Middellandse Zee'. De Russische oorlogsvloot is daar al permanent aanwezig sedert het begin van de Syrische opstand in 2011.

Westerse voorbereidingen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft aan het Amerikaanse Congres gevraagd om luchtaanvallen op Syrië goed te keuren, omdat het regime van Assad volgens hem 1.400 slachtoffers heeft gemaakt bij een gifgasaanval. Aan de vooravond van de G20-top in Sint-Petersburg waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat hij militaire actie zonder VN-mandaat als een daad van agressie zal zien.


Bovendien hebben ook Italië en Turkije hun militaire aanwezigheid in de regio versterkt. Volgens het Italiaanse dagblad Corriere della Sera hebben twee oorlogsschepen koers gezet in de richting van de Levant. Daarnaast heeft ook de Turkse regering extra troepen gestuurd naar de grens met Syrië om zich op een escalatie van geweld voor te bereiden. (Belga/YD)

Drie Russische oorlogsschepen zijn de Bosporus binnengevaren. Ze zijn op weg richting Syrische kust. Intussen treffen een aantal westerse landen voorbereidingen voor een militaire interventie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.Er zijn drie oorlogsboten gevaren door de Bosporus, de zee-engte die de Turkse stad Istanboel in tweeën snijdt. Ze zijn onderweg naar het Syrische deel van de oostelijke Middellandse Zee. Rusland beschouwt het regime van Assad als een militaire bondgenoot.Een van de boten is verleden zondag vertrokken vanuit de Oekraïense havenstad Sebastopol, de thuisbasis van de Russische vloot in de Zwarte Zee. Moskou spreekt van 'een missie in het oosten van de Middellandse Zee'. De Russische oorlogsvloot is daar al permanent aanwezig sedert het begin van de Syrische opstand in 2011.Westerse voorbereidingenDe Amerikaanse president Barack Obama heeft aan het Amerikaanse Congres gevraagd om luchtaanvallen op Syrië goed te keuren, omdat het regime van Assad volgens hem 1.400 slachtoffers heeft gemaakt bij een gifgasaanval. Aan de vooravond van de G20-top in Sint-Petersburg waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat hij militaire actie zonder VN-mandaat als een daad van agressie zal zien.Bovendien hebben ook Italië en Turkije hun militaire aanwezigheid in de regio versterkt. Volgens het Italiaanse dagblad Corriere della Sera hebben twee oorlogsschepen koers gezet in de richting van de Levant. Daarnaast heeft ook de Turkse regering extra troepen gestuurd naar de grens met Syrië om zich op een escalatie van geweld voor te bereiden. (Belga/YD)