Russische geheime dienst waarschuwt voor samensmelting IS en Al-Qaeda

Alexander Bortnikov © Belga Image

De Russische geheime dienst FSB waarschuwt voor een mogelijke samensmelting van de terreurorganisaties Al-Qaeda en Islamitische Staat (IS). Een reeks signalen wijst op een toenadering tussen de twee groepen, zei de chef van de FSB Alexander Bortnikov.

‘We beschouwen dit als een behoorlijk ernstige stap, die negatieve gevolgen kan hebben,’ zei Bortnikov volgens Russische media.

Veiligheidsadviseur Nikolai Patrushev waarschuwde dat als het tot zo’n bondgenootschap zou komen, dit ‘een belangrijke bedreiging voor de internationale veiligheid’ vormt.

De structuren van Al-Qaeda en IS gebruiken al gezamenlijke bronnen en kanalen om aan materiaal, technische en financiële middelen te komen, zei Bortnikov. ‘Daartoe behoren vooral illegale wapenhandel en diensten van ronselaars.’

Bovendien wordt samengewerkt bij de verspreiding van de radicale islam.

De processen die aan de gang zijn, moeten nauwlettend in het oog gehouden worden ‘om een samensmelting van deze structuren te verhinderen,’ zei de chef van de FSB.

De terreurgroep IS is in Syrië en Irak actief, maar heeft er veel van haar kerngebieden verloren. Al-Qaida werd in het Westen bekend met talrijke terreuraanslagen die een hoogtepunt bereikten met de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content