Rusland veroordeelt de uitbreiding van Europese en Amerikaanse sancties en noemt de Amerikaanse aanpak een terugkeer naar het tijdperk van het IJzeren Gordijn. De Europese Unie zou zich moeten schamen en 'zit onder de knoet bij Washington'. Dat heeft de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov verklaard.

De Amerikaanse sancties 'betekenen een klap voor onze hi-tech-bedrijven en -industrieën', aldus Rjabkov. Naast het uitvaardigen van sancties trokken de Verenigde Staten immers ook de exportlicenties in 'van hoogtechnologische apparatuur die kan bijdragen tot de Russische militaire capaciteiten'.

Moskou is voorts erg ontgoocheld in de Europese Unie en beschuldigt de EU ervan de Amerikanen achterna te hollen. 'Als de EU op deze manier de situatie in Oekraïne hoopt te stabiliseren, dan laat ze duidelijk zien niets te begrijpen van de interne politieke toestand van Oekraïne', klinkt het nog.

© Reuters

De nieuwe ronde Amerikaanse en Europese sancties is er gekomen omdat de Russen in westerse ogen er niet in geslaagd zijn hun verbintenissen na te komen van het internationale akkoord om de crisis in Oekraïne te ontmijnen. De zelfbenoemde pro-Russische burgemeester Vjatsjeslav Ponomarjov van de Oost-Oekraïense stad Slovjansk liet aan Interfax weten dat de sancties een dialoog in de weg staan. Hij zei dat de pro-Russische militanten die sinds dit weekend zeven OVSE-waarnemers gijzelen, pas bereid zijn te praten over vrijlating van de waarnemers eens de EU haar uitgevaardigde sancties ongedaan maakt.

Rusland: 'Geen intentie om Oost-Oekraïne binnen te vallen'

Rusland herhaalde tot slot dat het geen enkele intentie heeft om het oosten van Oekraïne binnen te vallen, zo bericht de BBC. Volgens het Russische persagentschap Interfax heeft Rusland de militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne beëindigd en troepen teruggetrokken. De NAVO reageerde evenwel dat het over geen enkele informatie beschikt die dat bericht bevestigt.

'VS brengen met sancties astronauten in gevaar'

Door die exportlicenties 'van hoogtechnologische apparatuur die kan bijdragen tot de Russische militaire capaciteiten' in te trekken brengen de Verenigde Staten hun eigen astronauten aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS) in gevaar. Dat heeft de Russische vicepremier Dmitri Rogozin gezegd, zo bericht het Russische persagentschap Interfax.

Volgens Rogozin, die zelf ook aan sancties is onderworpen, zou de Russische ruimtevaartsector daar dus schade van kunnen ondervinden. Enkel Russische Sojoez-ruimteschepen staan in voor transport van en naar het ISS. Het Internationaal Ruimtestation staat momenteel onder leiding van de Japanner Koichi Wakata. Er zijn daarnaast drie Russische en twee Amerikaanse astronauten aan boord.

Pro-Russische activisten juichen als gewapende mannen een Oekraïens gebouw in Loegansk binnendringen. © BELGAIMAGE

Duizendtal pro-Russische activisten bestormen politiecommisariaat

Een duizendtal pro-Russische activisten, die gesteund worden door zowat vijftig zwaarbewapende mannen, hebben een aanval gelanceerd op een politiecommissariaat in Loegansk, in het oosten van Oekraïne.

Het gebouw werd omsingeld door de vijftig mannen die gewapend zijn met kalasjnikovs en een raketwerper, zo meldt een journalist van het persbureau AFP ter plaatse. Ze vuurden schoten af richting de ramen van het gebouw. De politie antwoordde met traangas en stungranaten. 'We wachten op versterking en zelfs op pantserwagens', aldus een van de pro-Russische separatisten. Eerder hadden pro-Russische activisten in dezelfde stad al een gebouw van de regionale administratie in Loegansk ingenomen.

De Amerikaanse sancties 'betekenen een klap voor onze hi-tech-bedrijven en -industrieën', aldus Rjabkov. Naast het uitvaardigen van sancties trokken de Verenigde Staten immers ook de exportlicenties in 'van hoogtechnologische apparatuur die kan bijdragen tot de Russische militaire capaciteiten'. Moskou is voorts erg ontgoocheld in de Europese Unie en beschuldigt de EU ervan de Amerikanen achterna te hollen. 'Als de EU op deze manier de situatie in Oekraïne hoopt te stabiliseren, dan laat ze duidelijk zien niets te begrijpen van de interne politieke toestand van Oekraïne', klinkt het nog. Rusland herhaalde tot slot dat het geen enkele intentie heeft om het oosten van Oekraïne binnen te vallen, zo bericht de BBC. Volgens het Russische persagentschap Interfax heeft Rusland de militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne beëindigd en troepen teruggetrokken. De NAVO reageerde evenwel dat het over geen enkele informatie beschikt die dat bericht bevestigt. Door die exportlicenties 'van hoogtechnologische apparatuur die kan bijdragen tot de Russische militaire capaciteiten' in te trekken brengen de Verenigde Staten hun eigen astronauten aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS) in gevaar. Dat heeft de Russische vicepremier Dmitri Rogozin gezegd, zo bericht het Russische persagentschap Interfax. Volgens Rogozin, die zelf ook aan sancties is onderworpen, zou de Russische ruimtevaartsector daar dus schade van kunnen ondervinden. Enkel Russische Sojoez-ruimteschepen staan in voor transport van en naar het ISS. Het Internationaal Ruimtestation staat momenteel onder leiding van de Japanner Koichi Wakata. Er zijn daarnaast drie Russische en twee Amerikaanse astronauten aan boord. Een duizendtal pro-Russische activisten, die gesteund worden door zowat vijftig zwaarbewapende mannen, hebben een aanval gelanceerd op een politiecommissariaat in Loegansk, in het oosten van Oekraïne.Het gebouw werd omsingeld door de vijftig mannen die gewapend zijn met kalasjnikovs en een raketwerper, zo meldt een journalist van het persbureau AFP ter plaatse. Ze vuurden schoten af richting de ramen van het gebouw. De politie antwoordde met traangas en stungranaten. 'We wachten op versterking en zelfs op pantserwagens', aldus een van de pro-Russische separatisten. Eerder hadden pro-Russische activisten in dezelfde stad al een gebouw van de regionale administratie in Loegansk ingenomen.