Rusland, deze maand voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, gaat de Veiligheidsraad een ontwerp van resolutie voorleggen waarin wordt voorgesteld "humanitaire corridors" in het oosten van Oekraïne op te richten. In Oost-Oekraïne vinden namelijk nog steeds gewelddadige confrontaties plaats tussen enerzijds regeringssoldaten en de "Nationale Garde" (vooral leden van het extreemrechtse Pravy Sektor) en, anderzijds, zelfverdedigingsgroepen. Vorige week werd de stad Donetsk zelfs gebombardeerd in het kader van wat Kiev een "antiterreuroperatie" noemt.

Het ontwerp "vraagt de onmiddellijke oprichting van humanitaire corridors opdat burgers de gevechtszones kunnen verlaten", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Evenmin willen we eender welke beperking op het leveren van humanitaire hulp opheffen, aldus de minister.

De ontwerptekst eist voorts dat de legeroperaties in het overwegend Russischtalige oosten van Oekraïne meteen worden beëindigd en dat de twee kampen een staakt-het-vuren bereiken. De zogenaamde "antiterreuroperatie" van het pro-Westerse regime in Kiev heeft sedert haar begin, op 13 april, minstens 200 doden opgeleverd. (Belga/AVE)

Rusland, deze maand voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, gaat de Veiligheidsraad een ontwerp van resolutie voorleggen waarin wordt voorgesteld "humanitaire corridors" in het oosten van Oekraïne op te richten. In Oost-Oekraïne vinden namelijk nog steeds gewelddadige confrontaties plaats tussen enerzijds regeringssoldaten en de "Nationale Garde" (vooral leden van het extreemrechtse Pravy Sektor) en, anderzijds, zelfverdedigingsgroepen. Vorige week werd de stad Donetsk zelfs gebombardeerd in het kader van wat Kiev een "antiterreuroperatie" noemt.Het ontwerp "vraagt de onmiddellijke oprichting van humanitaire corridors opdat burgers de gevechtszones kunnen verlaten", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Evenmin willen we eender welke beperking op het leveren van humanitaire hulp opheffen, aldus de minister. De ontwerptekst eist voorts dat de legeroperaties in het overwegend Russischtalige oosten van Oekraïne meteen worden beëindigd en dat de twee kampen een staakt-het-vuren bereiken. De zogenaamde "antiterreuroperatie" van het pro-Westerse regime in Kiev heeft sedert haar begin, op 13 april, minstens 200 doden opgeleverd. (Belga/AVE)