Rusland palmt Krim verder in, Oekraïne gaat reservisten mobiliseren

'Poetin: Bezetter' staat op dit kaartje te lezen van een pro-Oekraïne-betoogster. © REUTERS
Simon Demeulemeester

Terwijl pro-Russsiche milities hun greep op de Krim versterken, kondigt Oekraïne de gedeeltelijke mobilisatie van haar reservisten aan. Ook informatie wordt strak geregiseerd: Oekraïne verbiedt Russische tv-zenders, op de Krim moet een nieuw nieuwsagentschap ‘betrouwbare’ informatie verschaffen.

Oekraïne mobiliseert gedeeltelijk de reservisten, terwijl pro-Russische milities hun greep op de Krim versterken door vluchten van en naar het Oekraïense schiereiland te verbieden , behalve die met bestemming of vertrekpunt Moskou. Oekraïne verbiedt op haar beurt vijf Russische tv-zenders nog uit te zenden.

Rusland en Oekraïne blijven hun hakken in het zand zetten. De Oekraïense overheid heeft een gedeeltelijke mobilisatie van de reservisten aangekondigd. Interim-president Oleksandr Toertsjinov zei het parlement dat de reservisten voor het leger en een nieuwe nationale garde bestemd zijn. Die garde komt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zou vooral gaan om vrijwilligers die een militaire dienst hebben gedaan.

Eerste minister Arseni Jatsenjoek zei voor datzelfde parlement dat de crisis enkel kan opgelost worden door een internationale contactgroep, zoals westerse regeringen al hebben voorgesteld. Woensdag heeft Jatsenjoek gesprekken met de Amerikaanse overheid in Washington.

Pro-Russische milities sluiten luchtruim Krim deels af

Pro-Russische milities hebben de controle over de luchthaven van Simferopol overgenomen, de belangrijkste luchthaven op het onafhankelijkheid nastrevende Oekraïense schiereiland de Krim. Alle vluchten zijn verboden, behalve die van en naar Moskou, zo stelden een journalist van het persagentschap AFP en een van de Britse krant The Telegraph vast.

De militieleden verhinderen de journalisten om de werknemers van de luchthaven te spreken, aldus de journalist van AFP. Een van de gewapende mannen verklaarde aan de journalist dat ze ‘de controletoren en de landingsbanen blokkeren’ en enkel vluchten van en naar Moskou laten landen en opstijgen.

Pro-Russische betogers steunen een militaire interventie in de Oekraïense Krim. De man op de foto is de Oekraïnse nazi-collaborateur en leider van een nationalistische beweging Stepan Bandera.
Pro-Russische betogers steunen een militaire interventie in de Oekraïense Krim. De man op de foto is de Oekraïnse nazi-collaborateur en leider van een nationalistische beweging Stepan Bandera.© Reuters

Ze doen dat om ‘de komst uit Kiev van de getrouwelingen van Bandera te verhinderen’, waarbij verwezen wordt naar de nationalistische Oekraïense leider Stepan Bandera die met nazi-Duitsland collaboreerde tegen de eigen Sovjet-Unie.

De journalist van The Telegraph zat dan weer op een vlucht naar Simferopol. Het vliegtuig had de landing al ingezet, toen de bemanning de passagiers meedeelde dat het toestel niet mocht landen en moest uitwijken naar Odessa, en uiteindelijk zelfs opnieuw naar vertrekpunt Kiev moest vliegen.

De luchtvaartmaatschappij Ukrainian International Airlines deelde mee drie verbindingen tussen de Oekraïense hoofdstad en Simferopol geschrapt te hebben. De reden daarvoor luidt ‘luchtruimbeperkingen’.

Ook Istanbul afgesneden

Ook verbindingen naar Istanbul, waar nog altijd leden van de minderheid Krim-Tataren (tegenstanders van een afsplitsing van de Krim) heengaan, zouden getroffen zijn.

Het spoorverkeer met de rest van Oekraïne is niet onderbroken, maar de reizigers worden bij aankomst in Simferopol wel gefouilleerd door de pro-Russische milities.

Checkpoint Krim, Oekraïne
Checkpoint Krim, Oekraïne © Reuters

Krim richt nieuwsagentschap op en Oekraïene verbiedt vijf Russische tv-zenders

Op de Krim is ondertussen het nieuwsagentschap Kryminform gelanceerd. De overheid wil dat dit een ‘betrouwbare en snelle’ bron van informatie over gebeurtenissen op het schiereiland wordt.

Oekraïne op haar beurt grijpt ook in in het informatiegebeuren. De Oekraïense Nationale Raad voor Televisie en Radio heeft er de providers van vijf Russische televisiekandalen toe gebracht de uitzendingen te stoppen. Het gaat om onder meer Rossija 24, Channel One, RTR Planeta en NTV-Mir, die vanaf 21.00 uur Moskouse tijd niet meer te zien zullen zijn in Oekraïne.

‘Sinds 12.00 uur Moskouse tijd haalde tot 50 procent van de providers in Oekraïne buitenlandse kanalen uit de ether. De andere bereiden dat voor’, staat in een persbericht. De raad zei dat de beslissing was genomen door de nood om de veiligheid van de informatie te verzekeren, in lijn met de resolutie van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad in Oekraïne. Eerder schortte de Krim de uitzending van alle Oekraïense kanalen op.

OVSE verlengt missie in Oekraïne

De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) verlengt haar missie in Oekraïne. De leden van de missie zouden eigenlijk woensdag vertrekken, maar dinsdag liet de organisatie in Wenen weten dat ze op verzoek van de Oekraïense autoriteiten langer blijft.

De ongewapende militaire waarnemers van de OVSE hadden als opdracht om in Oekraïne de militaire activiteiten van Rusland te observeren. Maar de waarnemers hebben geen toegang gekregen tot de Krim, waar een pro-Russisch bestuur zich heeft uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. Afgelopen zaterdag werden waarnemers onthaald op waarschuwingsschoten toen ze poolshoogte wilden nemen op de Krim. Waarnemers uit veertien landen, waaronder ook België, maakten deel uit van de missie.

‘Terugkeer Krim naar Oekraïne is onmogelijk’

Volgens de parlementsvoorzitter op de Krim, Vladimir Konstantinov, is een terugkeer van de Krim naar Oekraïne ‘onmogelijk’. Kiev noemde het referendum illegaal en kondigde plannen aan om het regionale parlement op de Krim te ontbinden. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dan weer dat de aanname van de onafhankelijkheidsverklaring legaal is.

De eerste minister van de Krim, Sergej Aksjonov, verklaarde zichzelf opperbevelhebber van het pas opgerichte Krim-leger. Hij kondigde nationalisering van de Oekraïense zeemacht op de Krim aan, net als van alle natuurlijke voorraden en andere militaire faciliteiten. Konstantinov deelde mee dat Aksjonov opperbevelhebber af is na de aansluiting bij Rusland.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content