Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

Rusland noemt verklaring G7 over Oekraïne 'cynisch'

Rusland heeft de verklaring over Oekraïne van de G7 in Brussel bekritiseerd als cynisch. Rusland verwijt de Verenigde Staten en de Europese Unie de "antiterreuroperatie" van Kiev in het oosten van het land te steunen. In de door Rusland bekritiseerde verklaring van de G7 stond: "wij roepen de Oekraïense leiding op bij de operaties voor het herstel van recht en orde gematigd te handelen". Rusland riep meermaals op tot dialoog om het conflict op te lossen. "De zogenaamde Zeven laten zich over 'gematigde handelingen' van het Oekraïense leger tegen het eigen volk uit: dat is in cynisme nauwelijks te overtreffen", aldus de Russische premier Dimitri Medvedev.

Obama de baas tijdens fotomoment (video)

Nog voor de wereldleiders vanmorgen begonnen aan hun overleg, kon de pers al beelden van hen aan de ronde tafel. Het ging er heel ontspannen aan toe, alleen Europees president Van Rompuy zat met zijn hoofd in zijn nota's. Daarna was er ook nog een fotomoment. President Obama delegeerde en zei wanneer er moest worden gezwaaid.

Bekijk hier de video

AFP
© AFP

Obama aangekomen op G7-top

Net als gisteren is president Obama met enige vertraging aangekomen op de tweede dag van de G7-top. Al was hij vandaag maar een half uurtje te laat. Hij kwam met zijn 'Beast' van The Hotel in Brussel, waar hij afgelopen nacht heeft gelogeerd.

Bekijk de video

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Poetin over Clinton: 'Het is beter niet met vrouwen te discussiëren'

Reuters
© Reuters

In de marge van de G7 werd Vladimir Poetin geïnterviewd door Franse media. Hij liet zich laagdunkend uit over voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hilary Clinton. Zij vergeleek eerder dit jaar de tactieken van Poetin in Oekraïne met die van Adolf Hitler in de jaren '30.

'Overdrijving is een teken van zwakte, maar misschien is overdrijven voor vrouwen geen gebrek. Het is beter niet te discussiëren met vrouwen,' zei Poetin daarop.

Lees: Seksistische boodschap van Poetin: 'Met vrouwen kun je maar beter niet discussiëren'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Ook Elio Di Rupo klaagt monsterboete BNP Paribas aan bij Barack Obama

Niet alleen Frankrijk maar ook België klaagt de Amerikaanse miljardenboete die dreigt voor BNP Paribas aan bij de Amerikaanse autoriteiten. Premier Elio Di Rupo zou het dossier aangekaart hebben bij de Amerikaanse president Barack Obama, zo schrijft De Tijd.

De Belgische staat heeft een belang van 10,3 procent in BNP Paribas sinds de overname van Fortis Bank door de Franse grootbank. De boete zou bijvoorbeeld gevolgen kunnen hebben voor het dividend en zo nefast zijn voor ons land.

België onderneemt via drie kanalen actie, zo is te horen in regeringskringen:

Allereerst via bilaterale weg, met contacten op diplomatiek niveau. Op Europees niveau zal de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy in de marge van de tweedaagse G7-top in Brussel, die woensdag van start ging, de kwestie aankaarten bij Obama. Een derde spoor was dat premier Di Rupo het dossier zou aankaarten tijdens zijn gesprek met de Amerikaanse president woensdagavond, aldus de zakenkrant.

De VS willen BNP Paribas een miljardenboete opleggen wegens transacties met landen als Soedan, Cuba of Iran waartegen een Amerikaans embargo geldt. Volgens de laatste berichten zou de boete meer dan 10 miljard dollar bedragen (7,35 miljard euro).

BELGA
© BELGA
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Hollande: 'Monsterboete voor BNP Paribas kan eurozone destabiliseren'

De Franse president François Hollande heeft zich woensdag verdedigd tegen kritiek over zijn tussenkomst in de zaak van de Amerikaanse justitie tegen de grootbank BNP Paribas. Hij wees erop dat een monsterboete - er is sprake van 10 miljard dollar - "economische en financiële gevolgen kan hebben voor de hele eurozone."

Het Elysée bevestigde eerder dat Hollande in april een brief stuurde naar de Amerikaanse president Barack Obama over de mogelijke monsterboete.

Het is mijn plicht om te wijzen op het risico op "totaal disproportionele, onrechtvaardige sancties", reageerde Hollande tijdens een persconferentie na de eerste dag van de G7-top in Brussel.

"BNP Paribas is niet alleen de eerste bank van Frankrijk, maar ook van de eurozone", aldus de Franse president. "De sancties zouden, als we bepaalde schattingen mogen geloven, van zo'n omvang zijn dat ze economische en financiële gevolgen kunnen hebben voor de hele eurozone", voegde Hollande toe. Ze zouden volgens hem kunnen leiden tot "twijfel over de soliditeit van het Europese financiële systeem."

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

G7 wil Syriëstrijders aanpakken na aanslag Joods Museum

De G7-leiders gaan de krachten bundelen om het fenomeen van buitenlandse strijders in Syrië aan te pakken. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd tijdens een persconferentie na de eerste dag van de G7-top in Brussel.

"We hebben besloten samen te werken om dergelijke verplaatsing, die onze eigen veiligheid in het gedrang kan brengen, te voorkomen, af te raden en te bestraffen", klonk het. Hollande verwees naar de aanslag van 24 mei in het Joods Museum in Brussel, waarvoor een 29-jarige Fransman, een teruggekeerde Syriëstrijder, is opgepakt.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de G7-leiders dat ze beslist hebben "de inspanningen op te voeren om de dreiging aan te pakken van buitenlandse strijders die naar Syrië trekken". Men wordt zich bewust van wat sinds anderhalf jaar aan de gang is en van de dreiging die kan uitgaan van de terugkeer naar Europa van "geïndoctrineerde en op de oorlogsvelden getrainde individuen", voegde Hollande toe.

Donderdag vindt er over de kwestie in Luxemburg een werkvergadering plaats van de ministers van Binnenlandse Zaken van zeven EU-landen (België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Spanje). (Belga)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Herverkiezing Assad: 'Schijnvertoning'

De G7-leiders komen in hun verklaring na de G7 terug op de herverkiezing met Stalinistische score van de Syrische president Bashar al-Assad. Ze spreken van een schijnvertoning. "Er is geen toekomst voor Assad in Syrië", klinkt het. De G7 herhaalt zijn steun aan het communiqué van Genève, waarin wordt opgeroepen om een transitieregering op te richten in Syrië.(Belga)
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

G7-landen bereid extra sancties te nemen tegen Rusland

De leiders van zeven van de grootste geïndustrialiseerde landen roepen Rusland op om alle strijdkrachten aan de grensmet Oekraïne terug te trekken en de toestroom van wapens en separatisten naar het buurland stop te zetten

"We zijn bereid de gerichte sancties te versterken en bijkomende beduidende restrictieve maatregelen te nemen, om de prijs die Rusland moet betalen de hoogte in te drijven, indien de gebeurtenissen dat vereisen", staat in een gezamenlijke mededeling die de staats- en regeringsleiders van de G7 verspreidden.

Rusland wordt ook opgeroepen om de gasbevoorrading te verzekeren en om samen te werken met de nieuwe Russische president Petro Porosjenko.De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande lieten zich tijdens persconferenties in dezelfde zin uit. Niveau drie van de sancties kan worden ingeleid, zo zei Merkel, "maar dat gebeurt niet automatisch". Merkel riep op om de problemen constructief op te lossen en te blijven spreken met Rusland. "Het is belangrijk dat Rusland zijn deel doet om de toestand te stabiliseren en te laten de-escaleren."

Een eerste kans daartoe is er vrijdag, tijdens de herdenkingsplechtigheden rond D-Day in Normandië. Daar zal de Russische president Vladimir Poetin spreken met verschillende wereldleiders.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

De G7 in volle gang

Via de Twitter-feed van Downing Street 10:

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Di Rupo: 'België blijft 'betrouwbare bondgenoot'

Premier Elio Di Rupo heeft Barack Obama verzekerd dat België altijd een "betrouwbare bondgenoot" zal blijven, met name in de NAVO. Dat heeft Belga vernomen van de entourage van de eerste minister.

Volgens dezelfde bron bespraken Obama en Di Rupo ook de situatie in Syrië en de samenwerking in de strijd tegen het terrorisme na de aanslag op het Joods Museum in Brussel.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Crisis in Oekraïne bovenaan de agenda

De G7 verzamelt de leiders van zeven van de grootste geïndustrialiseerde landen ter wereld en de Europese Unie. Aan de top in Brussel nemen behalve Obama, Van Rompuy en Barroso ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel deel, de Franse president François Hollande, de Britse premier David Cameron, de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Canadese premier Stephen Harper en de Japanse premier Shinzo Abe.

De crisis in Oekraïne en de relaties met Rusland staan bovenaan de agenda. Het is precies omwille van de betrokkenheid van Rusland in Oekraïne dat deze G7 plaatsvindt. Normaal had vandaag en morgen een G8-top - met ook de Russische president Poetin - moeten plaatsvinden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam als eerste aan op de hoofdzetel van de Europese Raad. Ze was de enige die een verklaring aflegde. De G7-landen en de EU zullen tijdens hun werkdiner woensdagavond bekijken hoe de gesprekken met Rusland over het beëindigen van de crisis in Oekraïne verdergezet zullen worden, maar indien nodig kunnen de sancties tegen de Russen opgevoerd worden, zei ze. Officiële persmomenten worden pas donderdagmiddag verwacht, na het einde van de G7.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Obama aangekomen op top

De Amerikaanse president Barack Obama is als laatste aangekomen in het Justus Lipsius-gebouw voor de G7-top. Hij werd er, net als de zes andere staatshoofden en regeringsleiders voor hem, verwelkomd door Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso, die de vergadering zullen leiden.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Obama op het paleis

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Poetin bereid tot overleg met Obama

In de Oekraïne-crisis is de Russische president Vladimir Poetin bereid om met de Amerikaanse president Barack Obama gesprekken aan te gaan. "Het is zijn beslissing, ik ben bereid tot dialoog", aldus Poetin in een interview met de Franse zenders Europe 1 en TF1, waarvan enkele fragmenten zijn uitgezonden.

Hij hoopt dat de huidige situatie geen nieuwe etappe van de Koude Oorlog betekent.

Poetin beschuldigt de Verenigde Staten ervan alles behalve een voorbeeld te zijn. "Het is geen geheim dat de Amerikaanse politiek de meest agressieve en meest harde is."

In tegenstelling tot de VS heeft Rusland praktisch geen troepen in het buitenland gelegerd, herinnerde Poetin.

Poetin gaf het interview kort voor de grote herdenkingsvieringen van D-Day in Frankrijk. Daarbij zijn zowel Poetin als Obama aanwezig, op uitnodiging van de Franse president François Hollande.

Tot dusver is geen overleg onder vier ogen gepland tussen Poetin en Obama.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Paleis maakt zich klaar voor Obama

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Verkeer in Brussel verloopt vlot

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Europese Unie wil eind deze maand associatieakkoord met Oekraïne rond hebben

"Ten laatste tegen 27 juni" wil de Europese Unie de rest van het associatieakkoord met Oekraïne ondertekenen. Dat heeft Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, woensdag gezegd voor aanvang van de G7-top in Brussel.

Van Rompuy sprak de pers toe in het gebouw van de Europese Raad. Daar gaat om 20 uur de G7-top van start met een werkdiner voor de staats- en regeringsleiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten.

Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso zijn namens de EU, die ook aanschuift aan de tafel van de grote geïndustrialiseerde staten, de gastheren. Het is uitzonderlijk dat een G7-vergadering wordt georganiseerd. Normaal zou vandaag en morgen een G8-top hebben moeten plaatsvinden in Sotsji, maar einde maart werd beslist om Rusland tijdelijk uit de club te zetten vanwege zijn inmenging in Oekraïne. Op zijn persconferentie bracht Van Rompuy in herinnering dat het de Russen zijn die "van koers moeten veranderen" vooraleer de G7 opnieuw de G8 kan worden.

Bij Van Rompuy en Barroso viel ook echt nieuws te rapen. De Belg verklaarde dat de Europese Unie tegen het einde van de maand het associatieakkoord met Oekraïne helemaal ondertekend wil hebben. Dat moeten "ten laatste op 27 juni" gebeuren, op de volgende Europese top in Brussel. Dan worden ook de associatieakkoorden met Georgië en Moldavië geofficialiseerd.

Het associatieverdrag dat Oekraïne met de Europese Unie onderhandeld heeft, lag vorig jaar aan de basis van de onrust die in Kiev ontstond. Toenmalig president Viktor Janoekovitsj besliste namelijk om het verdrag niet te ondertekenen en een pro-Russische koers te gaan varen. In de maanden die volgden werd Janoekovitsj afgezet en ondertekenden de nieuwe machtshebbers in Oekraïne alvast het politieke luik van het associatieverdrag. Dat gebeurde op 21 maart.

Het politieke luik had inhoudelijk niet veel om het lijf en was vooral symbolisch erg belangrijk voor de toenadering tussen Oekraïne en de EU. De resterende hoofdstukken van het verdrag bevatten evenwel een omvattend vrijhandelsakkoord. Uit schattingen die de EU hanteert, zouden Oekraïense bedrijven jaarlijks 487 miljoen euro kunnen besparen op Europese importheffingen. Omgekeerd zou het voordeel voor Europese exporteurs oplopen tot 391 miljoen.

Ook andere handelsbarrières worden met het verdrag opgeheven. Van Rompuy liet zich alvast lovend uit over de nieuwe president Petro Porosjenko. Zijn verkiezing op 25 mei betekent een 'game changer', zei hij. "We kijken ernaar uit om met president Porosjenko en de Oekraïense regering samen te werken en onze steun te verlenen aan de nationaliteit soevereiniteit en territoriale integriteit, alsook aan de noodzakelijke politieke en economische stabiliteit en hervormingen."

Zaterdag woont Van Rompuy in Kiev de inauguratie van Porosjenko bij. Barroso zei dat de Commissie zich klaarhoudt om begin juli een "coördinatievergadering" voor hulp aan Oekraïne te organiseren, gevolgd door een internationale donorconferentie aan het eind van het jaar.

"De internationale respons moet gecoördineerd worden." De Europese Unie trok alvast een steunpakket van 11 miljard euro uit voor Oekraïne. In afwachting van de ondertekening van het volledige associatieverdrag werden eind april ook enkele handelsbarrières tijdelijks weggewerkt. De crisis in Oekraïne en de houding van Rusland gaan woensdagavond met de meeste aandacht lopen op de G7-top.

Verschillende leiders lieten de voorbije dagen verstaan dat als Moskou het land nog verder destabiliseert, er nog extra sancties genomen kunnen worden. Voorlopig staan er op de Europese sanctielijst 61 personen en twee bedrijven uit de Krim en Sebastopol die door Russen geconfisceerd werden. Toch gaat sinds de presidentsverkiezingen van vorige week alle aandacht naar een diplomatieke oplossing voor de crisis. Die verkiezingen hebben een "nieuw momentum" gecreëerd, zeggen Europese diplomaten.

Naast Oekraïne zullen op de eerste dag van de G7-top nog verschillende andere internationale dossiers aangekaart worden. Donderdag praat de G7 verder over economie en handel, klimaat en energie en ontwikkelingshulp. In de namiddag trekken de leiders naar Normandië voor de herdenking van D-Day, vrijdag exact zeventig jaar geleden. Die bijeenkomst biedt meteen een nieuwe kans op diplomatiek topoverleg, want ook de Russische president Vladimir Poetin zal er aanwezig zijn.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Obama vraagt aandacht voor klimaatverandering

Terwijl hij in Brussel is, vraagt Obama in een brief aandacht voor klimaatverandering

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Verkeershinder door bezoek Obama valt goed mee

"De hinder door de doortocht van Obama is sinds 15.30 uur achter de rug, maar door de regen en enkele ongevallen staan er nog wel wat files", zegt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum Vlaanderen.

"In de oostrand valt de hinder mee. Vooral aan de westrand, op de binnenring tussen Halle en Groot-Bijgaarden, verloopt het verkeer moeizaam en is het ongeveer een uur aanschuiven."

In de Brusselse vijfhoek viel de hinder door het bezoek van Obama ook goed mee, aldus Beeckman. Door de hevige regen is de Vleurgattunnel op de Louisalaan wel ondergelopen en in beide richtingen afgesloten.

Er is eveneens hinder in de Stefaniatunnel in de richting van het Poelaertplein.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Moeizame avondspits ten westen van Brussel

De avondspits in en rond Brussel valt mee, ondanks de G7 en het regenweer. Vooral aan de westrand van het hoofdstad is het aanschuiven door eerdere ongevallen en het feit dat de binnenring tijdelijk afgesloten werd voor de komst van de Amerikaanse president Barack Obama, aldus Hajo Beeckman, woordvoerder van Verkeerscentrum Vlaanderen. In Brussel is er wateroverlast in de Vleurgat- en de Stefaniatunnel.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Ook Rasmussen noemt daling defensiebudgetten onhoudbaar

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van het bondgenootschap noemde de daling van de militaire budgetten van de Navo-landen "onhoudbaar". De afgelopen vijf jaar was sprake van een daling met 20 procent, terwijl Rusland die optrok met 50 procent.

Ook België past in het rijtje. Volgens cijfers die van maart dateren, gaf ons land in 2013 1 procent van zijn bbp uit aan Defensie, terwijl de Navo 2 procent naar voren schuift.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Hagel: 'VS draait op voor 72 procent kosten van Navo'

De "uitdagingen" als gevolg van de afnemende Europese militaire budgetten dwingen de Verenigde Staten een alsmaar disproportioneler deel van de financiële last op zich te nemen, ging Hagel voort. De Verenigde Staten zijn met voorsprong de grootste donor van de Navo. In 2012 waren ze goed voor 72 procent van de militaire uitgaven, ten opzichte van ongeveer 60 procent in 1990.

De defensieminister riep de Europese partners op "hun vastberadenheid om in hun Defensie te investeren" te bevestigen tijdens de volgende Navo-top van 4 en 5 september in het Welshe Newport. Bepaalde landen uit Oost-Europa, waaronder de Baltische staten, Polen en Tsjechië, hebben al aangekondigd dat ze, in de context van de Oekraïense crisis, hun militaire budgetten willen opkrikken.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Hagel: 'VS zullen hun plicht vervullen'

Hagel stuurde een publieke waarschuwing richting de Europeanen: "Op de lange termijn vormt de tendens om de uitgaven te doen dalen een bedreiging voor de integriteit en capaciteit van de Navo". Hij verzekerde dat de Verenigde Staten "hun plicht zullen vervullen".

Daarbij verwees de baas van het Pentagon naar het plan van 1 miljard dollar dat president Obama aankondigde om de Oost-Europese lidstaten gerust te stellen. In het kader van dat plan "gaan de Verenigde Staten hun aanwezigheid in Europa onderzoeken. Het zou onverantwoord zijn dat niet te doen, in het licht van de nieuwe veiligheidsomgeving", voegde Hagel er aan toe.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Ook Hagel waarschuwt voor dalende defensiebudgetten in Europa

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, betreurt dat de aanhoudende daling van de militaire budgetten van de Europese Navo-lidstaten de Verenigde Staten ertoe verplicht "een steeds disproportioneler deel" van de defensie van Europa op zich te nemen. Dat bleek woensdag tijdens de tweede dag van de vergadering van de ministers van Defensie van de Navo in Brussel. Hagel sloot zich daarmee aan bij eerdere uitspraken van "zijn" president Barack Obama.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Volg de LIVESTREAM Barack Obama in Brussel

Vanavond vanaf 19.30 uur livestreamen wij de gebeurtenissen op de G7 in Brussel, met president Obama. Vanaf 19.30 uur komen de hoge gasten aan, gevolgd door een ceremonie. Om 20 uur gaat de eerste sessie van start.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Obama is in The Beast gestapt

Obama is aangekomen op de militaire luchthaven in Melsbroek. Hij stapte in The Beast, zijn gepantserde wagen. Die voert Obama naar de Europese wijk, waar hij vanavond de bijeenkomst van de G7 bijwoont.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Volg LIVE de aankomst van Barack Obama

Bekijk hier LIVE de aankomst van Barack Obama in België.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Ontmoeting met Obama was hartelijk' (video)

"De ontmoeting met Obama was erg hartelijk", dat zag VTM NIEUWS-journalist Aagje Vanthomme.

Koning Filip en koningin Mathilde mochten meteen na de Poolse president de hand van Obama schudden." Je zag de koning glunderen op dat moment."

Bekijk hier de video.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Files tijdens avondspits door aankomst Obama

De komst van de Amerikaanse president Barack Obama naar Brussel zal mogelijk voor extra hinder zorgen tijdens de avondspits op de ring rond Brussel. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

De Amerikaanse president landt rond 15 uur, op de militaire luchthaven van Melsbroek. Van daaruit gaat het in escorte naar de Europese wijk in Brussel. "De reisroute ligt nog niet vast, maar veel opties zijn er niet. De escorte zal vanaf de luchthaven via de E19 of de A201 naar de Binnenring rijden. Van daar gaat het naar de E40 richting Reyerscomplex en de Europese wijk", zegt Beeckman.

Tijdens Obama's vorige bezoek aan België eind maart werd het verkeer op de snelwegen aansluitend op de escorteweg stilgelegd. "Ook deze keer kan dit het geval zijn, wat tot extra files kan leiden tijdens de avondspits. Bovendien kan de regen een extra stoorzender worden", aldus Beeckman. Beeckman waarschuwt automobilisten daarom de oostrand van Brussel te vermijden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Koning Filip en koningin Mathilde ook van de partij

Ook koning Filip en koningin Mathilde woonden de toespraak van Barack Obama bij in Warschau.

BELGA
© BELGA
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Bedankt Polen, voor jullie ijzeren wil. God zegene Polen en de VS en onze onbreekbare band'

Obama sluit strijdvaardig af. 'Bedankt Polen, voor jullie ijzeren wil. God zegene Polen en de VS en onze onbreekbare band'

'Thank you Obama!' scandeert het publiek.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Ook de mensen in Damascus en Pyongyan hebben onze steun'

Obama noemt ook Damascus en Pyongyan, Tunis en andere steden. 'Ze hebben onze steun. Mensen zoals jullie, die durven opstaan tegen een corrupt regime'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Obama noemt expliciet Oekraïne

Obama noemt expliciet Oekraïne: 'Ook zij zoeken naar vrijheid, en ook hen zullen we steunen. Ze weigerden zich langer te laten onderdrukken door een corrupt regime. (...) Oekraïne moet vrij de eigen lotsbestemming kunnen kiezen. Ze willen dezelfde vrijheden en kansen die wij vandaag vieren. Ook zij verdienen dat. We staan hier samen omdat we daarin geloven.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Obama weet dat Poetin meeluistert: 'Een aanval op een van ons, is er een op ons allen'

'We moeten zij aan zij staan met hen die vrijheid zoeken. (...) In naam van de VS, de NATO, herbevestig ik ons bondgenootschap met Polen. Een aanval op een van ons, is er een op ons allen.'

Het applaus groeit, als Obama zich duidelijk richt op de Oekraïenecrisis. 'Roemenië, de Baltische staten, ... ook hen zullen we niet in de steek laten.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Wij zijn trots dat Polen een van onze beste bondgenoten is.'

'Wij zijn trots dat Polen een van onze beste bondgenoten is.'

'Het verhaal van deze natie herinnert er ons aan dat vrijheid niet gegarandeerd is.'

Obama maakt een bruggetje naar het protest op het Chinese Tienanamenplein, waar 25 jaar geleden vreedzaam protest bloedig onderdrukt werd.

Bekijk:In beeld: iconische (en in China hevig gecensureerde) Tiananmenbeelden
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Polen herinnert er ons aan dat soms de kleinste stapjes muren neerhalen en de wereld veranderen'

'Polen herinnert er ons aan dat soms de kleinste stapjes muren neerhalen en de wereld veranderen. Jullie overwinning was het begin. Democratie is meer dan verkiezingen, zoals jullie president net zei. Democratie moet van binnenuit opgebouwd worden. Het gaat om de keuze tussen vrijheid en onderdrukking, tussen solidariteit en intolerantie. Hier zien we democratie aan het werk. Hier in Polen groeit de civiele maatschappij, een vrije pers. Omdat de regering haar volk laat groeien en niet onderdrukt.'

REUTERS
© REUTERS
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Wij zijn dankbaar voor de moed van de katholieke Kerk'

'Wij zijn dankbaar voor de moed van de katholieke Kerk, voor de moed van de heilige paus Johannes Paulus II.' Applaus.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

De geschiedenis van 1989 is niet zomaar geschreven'

'De geschiedenis van 1989 (de val van de Muur, red.) is niet zomaar geschreven. (...)'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Jullie knipten de prikkeldraad door'

Obama stipt aan dat de Sovjetunie dacht dat bij de eerste verkiezingen in Polen zij hun regels zouden blijven kunnen opleggen. 'Maar het betekende het begin van het einde van het communisme.'

'Betogers hielden elkaars handen van, doorheen de Baltische staten. Jullie, in Polen, Hongarije, ... knipten de prikkeldraad door.'

'We mogen nooit vergeten dat de vonk voor de bevrijding, voor de eerste bloesems van hoop, door jullie is aangestoon.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Obama: 'Chicago is een beetje Polen'

Obama: 'Mijn thuisstad, Chicago, kent een trotse Poolse gemeenschap. Chicago ziet zichzelf als een stukje Polen. Hier staan, is een beetje thuis zijn.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Obama bedankt meteen Lech Walesa

Barack Obama addresseert de hoogwaardigheidsbekleders, maar voroal lech Walesa: 'Bedankt om de muur te bespringen, om dit land te maken tot wat het is.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Barack Obama krijgt flink applaus

Flink applaus voor Obama, die het spreekgestoelte betreedt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Poolse president herdenkt Tweede Wereldoorlog

In de speech van de Poolse president Bronislaw Komorowski, die volledig in het Pools gehouden wordt, vallen de namen van Hitler en Stalin te horen. Wellicht staat Komorowski aan de vooravond van de herdenking van de landing in Normandië stil bij de Tweede Wereldoorlog.

Polen heeft hevig te lijden gehad onder de nazi's, maar ook en even hard onder de Russen.

Met Rusland zijn de relaties onder druk van de gescheidenis altijd gespannen gebleven, onder meer door wreedheden als het bloedbad van Katyn. Daarbij werden zo'n 22.000 Poolse officieren en intellectuelen door de Russische geheime dienst de dood in gejaagd, in een poging de Poolse samenleving te onthoofden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Voor speech Obama: muziek!

Obama houdt dadelijk zijn speech, maar eerst moeten nog de volksliederen van Polen en de VS gespeeld worden. Eerder bracht het orkest al onder meer 'We are the world' van michael Jackson.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Volg dadelijk LIVE de speech van Obama in Warschau

Om 11u30 houdt Barack Obama een speech in Warschau, volg het dadelijk live.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Uitgesloten Poetin zal sowieso Obama, Merkel, Hollande en Cameron tegen lijf lopen

Poetin zit donderdagavond samen met de Franse president François Hollande tijdens een 'informeel diner'. Voor die lunch die Hollande aan de staats- en regeringsleiders en de veteranen van D-Day aanbiedt - waar overigens ook koning Filip, koningin Mathilde en premier Elio Di Rupo aanwezig zullen zijn - schuift de Amerikaanse president Barack Obama mee aan.

Een rechtstreeks gesprek tussen Poetin en Obama zou voorlopig niet voorzien zijn. In Polen zei Obama dinsdag wel dat de kans reëel is dat hij Poetin tegen het lijft loopt. Mocht hij hem kunnen spreken, zal hij Poetin diets maken dat hij moet samenzitten met de nieuw verkozen Oekraïense president Petro Porosjenko en 'zijn invloed' moet aanwenden om een halt toe te roepen aan het geweld in Oost-Oekraïne. Van Hollande, David Cameron en Angela Merkel 'verwacht en hoopt' Obama alvast hetzelfde.

Vrijdag praat Poetin onder vier ogen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Poetin en Merkel zouden het onder meer hebben over de lopende onderhandelingen tussen Rusland, Oekraïne en de EU over de gasleveringen.

Vrijdag ziet Poetin ook nog de Britse premier David Cameron. Ook met de Brit zal het wellicht over energievraagstukken gaan. British Petrol, zo viel te horen op de VRT-radio, had al aangeboden te bemiddelen in de Oekraïne-crisis. Dat wijst op het belang van goede relaties met Rusland op energievlak.

Reuters
© Reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Poetin niet op G7, maar wel op herdenking Landing op Normandië

Morgen praat de G7 nog over economie, handel, klimaat en energie, maar vanaf de namiddag verhuist het gezelschap naar Normandië. Daar wordt de landing op 6 juni 1944 herdacht.

Verschillende leiders zullen er donderdagavond en vrijdag rechtstreeks met Vladimir Poetin kunnen praten. Voor de herdenking van een van de beslissende momenten van de Tweede Wereldoorlog kon men moeilijk om de Russische president heen. De toenmalige Sovjetunie bracht immers het grootste (mensen)offer in de strijd tegen de nazi's, met een geschat verlies van zo'n 20 miljoen mensen.

Anders dan in Brussel, zal Poetin in Frankrijk dus wel aanwezig zijn. Het is meteen de eerste keer sinds de Krim-crisis dat hij de andere leiders ziet.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Zal Rusland wel nog willen deelnemen aan G8?

Dries Lesage, docent aan het Instituut voor Internationale Studies van de UGent, zegt op Radio 1 dat Rusland misschien niet meer zal willen deel uitmaken van de G8, aangezien het op de top van vandaag en morgen niet uitgenodigd is.

Vast staat alleszins dat de top 'overvleugeld' zal worden door de crisis in Oekraïne, aldus Lesage.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Tien buslijnen MIVB verstoord

Door de G7-top rijden tien buslijnen niet zoals gewoonlijk in Brussel. De MIVB raadt aan zoveel mogelijk gebruik te maken van metro en tram voor trajecten in het stadscentrum.

De reisweg van tien bussen wordt aangepast omdat de politie om veiligheidsredenen de Schumanwijk en het Paleizenplein afsluit voor het verkeer. In de Schumanwijk zullen van 14 uur tot het einde van de dienst de buslijnen 12, 21, 22, 36, 60 en 79 het station Schuman niet aandoen. Ze zijn omgelegd langs het station Maalbeek. De toegang tot het station Schuman langs de Froissartstraat is afgesloten. Het station blijft wel toegankelijk langs de ingangen Berlaymont en Archimedesstraat.

Op het Paleizenplein zijn de lijnen 27 en 95 van 14.30 uur tot het einde van de dienst omgelegd langs de haltes Troon en Grote Zavel, via Kunst-Wet. Lijnen 38 en 71 worden eveneens omgelegd langs Kunst-Wet en bedienen de andere haltes niet tussen Naamsepoort/Troon en Koning.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Oekraïne hoog op agenda

Brussel is vandaag en morgen het toneel van topoverleg tussen de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden: de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk en Japan. De Europese Unie behoort niet tot de G7, maar is wel gastheer.

De afgelopen jaren vergaderde de groep steeds in aanwezigheid van Rusland (G8), maar door de Russische inval op het Oekraïense schiereiland de Krim, werd de samenwerking (tijdelijk) stopgezet. De crisis in Oekraïne staat dan ook hoog op de agenda in Brussel.