De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde, zich beroepend op informatie van regeringsfunctionarissen, dat hackers toegang hadden gekregen tot gevoelige informatie, zoals niet-openbare details uit de agenda van president Barack Obama. Volgens de niet nader genoemde bronnen van CNN zijn er sterke aanwijzingen dat de hackers voor de Russische autoriteiten werken, maar Moskou ontkent dat, zo meldt het Russische persagentschap RIA Novosti.

Op een persconferentie reageerde regeringswoordvoerder Dmitry Peskov cynisch: 'We weten dat het een sport is geworden om Rusland van alles de schuld te geven'. Hij verwierp de Amerikaanse beschuldigingen en voegde eraan toe dat het computersysteem van het Kremlin honderden keren per dag wordt aangevallen.

Russische oppositie

Aan de krant The Moscow Times zei Andrei Soldatov, hoofdredacteur van Agentura.ru, een nieuwssite gespecialiseerd in (cyber)veiligheid, te vermoeden waarom de Amerikanen in de richting van Rusland kijken.

'Het lijkt er volgens mij op dat deze cyberaanval deel uitmaakt van een grotere operatie genaamd "Pawn Storm", die al maanden aan de gang is en waarbij al verschillende Russische oppositieleden werden geviseerd.'

Codes

Het Witte Huis had in oktober vorig jaar al melding gemaakt van 'verdachte activiteiten' in zijn niet-geheime netwerk. Het systeem werd daarna enkele keren tijdelijk stilgelegd om voor een betere bescherming te zorgen.

Nog volgens CNN waren de hackers eerst binnengedrongen in het computersysteem van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met een e-mail van daaruit, kon vervolgens de cyberaanval op het Witte Huis gelanceerd worden. Onder meer de gebruikte codes wijzen erop dat de hackers voor de Russische regering werkten, klinkt het.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde, zich beroepend op informatie van regeringsfunctionarissen, dat hackers toegang hadden gekregen tot gevoelige informatie, zoals niet-openbare details uit de agenda van president Barack Obama. Volgens de niet nader genoemde bronnen van CNN zijn er sterke aanwijzingen dat de hackers voor de Russische autoriteiten werken, maar Moskou ontkent dat, zo meldt het Russische persagentschap RIA Novosti.Op een persconferentie reageerde regeringswoordvoerder Dmitry Peskov cynisch: 'We weten dat het een sport is geworden om Rusland van alles de schuld te geven'. Hij verwierp de Amerikaanse beschuldigingen en voegde eraan toe dat het computersysteem van het Kremlin honderden keren per dag wordt aangevallen.Aan de krant The Moscow Times zei Andrei Soldatov, hoofdredacteur van Agentura.ru, een nieuwssite gespecialiseerd in (cyber)veiligheid, te vermoeden waarom de Amerikanen in de richting van Rusland kijken.'Het lijkt er volgens mij op dat deze cyberaanval deel uitmaakt van een grotere operatie genaamd "Pawn Storm", die al maanden aan de gang is en waarbij al verschillende Russische oppositieleden werden geviseerd.'Het Witte Huis had in oktober vorig jaar al melding gemaakt van 'verdachte activiteiten' in zijn niet-geheime netwerk. Het systeem werd daarna enkele keren tijdelijk stilgelegd om voor een betere bescherming te zorgen. Nog volgens CNN waren de hackers eerst binnengedrongen in het computersysteem van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met een e-mail van daaruit, kon vervolgens de cyberaanval op het Witte Huis gelanceerd worden. Onder meer de gebruikte codes wijzen erop dat de hackers voor de Russische regering werkten, klinkt het.