Rus gearresteerd in Berlijn die een aanslag in Duitsland plande

Berliner Dom vlakbij Alexanderplatz © GETTY IMAGES

In Berlijn is een 31-jarige Rus gearresteerd, die ervan verdacht wordt een bomaanslag gepland te hebben. Leden van de speciale politie-eenheid GSG9 pakten de man woensdag op. Zijn woning werd doorzocht. Tegen Magomed-Ali C. was begin augustus een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Volgens het Duitse federaal parket wordt de man ervan verdacht samen met een Franse kompaan Clément B., die al opgesloten zit, een ‘erg staatsgevaarlijke gewelddaad in Duitsland’ te hebben voorbereid. De kompaan werd al opgepakt in Marseille op 18 april 2017, in een andere zaak.

Bij zijn arrestatie was de Franse kompaan in het bezit van vuurwapens en drie kilogram springstof TATP. De Rus zou op 26 oktober 2016 in zijn woning in Berlijn een grote hoeveelheid TATP hebben opgeslagen. Bedoeling was om samen met de Fransman een springtuig te vervaardigen en dat op een onbekend tijdstip en op een onbekende plaats in Duitsland tot ontploffing te brengen. De politie verhinderde de voorbereidingen, waarna beide mannen uit elkaar gingen uit schrik voor een huiszoeking.

Waar de springstof naartoe is, moet verduidelijkt worden door de arrestatie en de huiszoeking. De 31-jarige Rus wordt donderdag voor een onderzoeksrechter geleid. Volgens het parket is hij een lid van de ‘radicaal-islamistische beweging’. TATP werd gebruikt in de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 en in Brussel in maart 2016, aldus het Duitse parket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content