Het klinkt tegenstrijdig: een gewoonte waar je van doodgaat, enkel nog toelaten op doktersvoorschrift. Toch is precies dat wat minister van Volksgezondheid Siv Fridleifsdottir voorstelt in IJsland. Enkel wie zijn dokter kan overtuigen dat blijven roken voor hem beter is dan stoppen, mag zijn gewoonte nog volhouden.

Illegale drugs
Fridleifsdottir vergelijkt het met methadon voor heroïneverslaafden. IJsland wil sigaretten gelijkstellen met andere illegale drugs. Rokers moeten naar de dokter waar ze met allerlei hulpprogramma's en onder medische begeleiding kunnen stoppen met roken. Enkel de hopeloze verslaafden kunnen eventueel een doktersbriefje krijgen waarmee ze verder mogen blijven roken.

Kinderen
Het voorstel maakt deel uit van een groter plan dat roken verboden maakt op alle openbare plaatsen, ook in open lucht en in auto's waarin kinderen meerijden. IJsland heeft de afgelopen 20 jaar het aantal rokers kunnen halveren, van 30 procent van de bevolking in 1991 tot 15 procent vandaag. Het plan moet het aantal rokers de volgende 10 jaar terugdringen tot een absolute minderheid.

Duurder
Veel IJslanders stoppen met roken omdat ze het niet langer kunnen of willen betalen. Een pakje sigaretten kost er gemiddeld meer dan 6 euro. Een kwart daarvan zijn overheidstaksen. IJsland gaat de sigaret nu nog eens fors duurder maken.

Als IJsland het wetsvoorstel aanvaardt, heeft het de strengste anti-rokersmaatregelen in de wereld. (EE)

Het klinkt tegenstrijdig: een gewoonte waar je van doodgaat, enkel nog toelaten op doktersvoorschrift. Toch is precies dat wat minister van Volksgezondheid Siv Fridleifsdottir voorstelt in IJsland. Enkel wie zijn dokter kan overtuigen dat blijven roken voor hem beter is dan stoppen, mag zijn gewoonte nog volhouden. Illegale drugs Fridleifsdottir vergelijkt het met methadon voor heroïneverslaafden. IJsland wil sigaretten gelijkstellen met andere illegale drugs. Rokers moeten naar de dokter waar ze met allerlei hulpprogramma's en onder medische begeleiding kunnen stoppen met roken. Enkel de hopeloze verslaafden kunnen eventueel een doktersbriefje krijgen waarmee ze verder mogen blijven roken.Kinderen Het voorstel maakt deel uit van een groter plan dat roken verboden maakt op alle openbare plaatsen, ook in open lucht en in auto's waarin kinderen meerijden. IJsland heeft de afgelopen 20 jaar het aantal rokers kunnen halveren, van 30 procent van de bevolking in 1991 tot 15 procent vandaag. Het plan moet het aantal rokers de volgende 10 jaar terugdringen tot een absolute minderheid.Duurder Veel IJslanders stoppen met roken omdat ze het niet langer kunnen of willen betalen. Een pakje sigaretten kost er gemiddeld meer dan 6 euro. Een kwart daarvan zijn overheidstaksen. IJsland gaat de sigaret nu nog eens fors duurder maken.Als IJsland het wetsvoorstel aanvaardt, heeft het de strengste anti-rokersmaatregelen in de wereld. (EE)