Een nieuw Iran is opgestaan: pragmatisch, en bereid tot onderhandelen met het Westen over hun nucleaire programma. Dat is de boodschap die Hassan Rohani, sinds 4 augustus de nieuwe president, verkondigt in New York, op de algemene vergadering van de VN. Maar komen er ook daden?

Kader Abdolah gelooft van wel. De populaire schrijver toonde zich de voorbije jaren erg somber over de toekomst van zijn geboorteland, maar voelt nu een kwetsbare blijheid. 'Deze voorzichtige, gematigde president is zowel voor de ayatollahs als voor het volk aanvaardbaar, omdat beiden op een doodlopend spoor zaten en daarom erg realistisch zijn geworden. Rohani is een compromis tussen beide, om verder te kunnen. De ayatollahs zijn er na dertig jaar achter dat het niet helpt om een grote bek op te zetten tegen Israël en de Verenigde Staten, of je nu gelijk hebt of niet. En ze zijn erachter dat de wereld nooit zal toelaten dat ze een kernwapen maken. Ze hebben jarenlang geroepen dat het hun recht is, en dat mogen ze van mij vinden. Maar het zal niet gebeuren! Ook de binnenlandse repressie zit op een eindpunt. Ze hebben veel opposanten in de gevangenis gezet, maar je kunt moeilijk iedereen opsluiten. Daarom zoeken ze nu een andere weg.'

'Er komt zeker een deal met het Westen. Ze hebben elkaar nodig. Het compromis zal inhouden dat er rust komt. Iran zal de VS meer helpen in Irak en in Afghanistan, rust brengen aan de grenzen van Israël, met minder harde toon over Israël praten, en minder hard Palestina en Hezbollah verdedigen. En in het kernenergiedebat zullen ze alle deuren openzetten. De VS krijgen de garantie dat de inspecteurs overal binnen mogen. De kennis om een bom te maken is er toch niet, en de mogelijkheid ook niet - en het Westen weet dat heel goed.'

'Rohani heeft geen tijd meer om vals te spelen. Iran is failliet, en het regime heeft de versoepeling van de economische sancties van de VS en de EU hard nodig. Ik beschouw Rohani als de Gorbatsjov van Iran, maar dan met ook de fouten die de hervormer van de Sovjetunie heeft gemaakt in zijn achterhoofd.' (TVE)

Het volledige interview met Kader Abdollah leest u deze week in Knack.

Een nieuw Iran is opgestaan: pragmatisch, en bereid tot onderhandelen met het Westen over hun nucleaire programma. Dat is de boodschap die Hassan Rohani, sinds 4 augustus de nieuwe president, verkondigt in New York, op de algemene vergadering van de VN. Maar komen er ook daden? Kader Abdolah gelooft van wel. De populaire schrijver toonde zich de voorbije jaren erg somber over de toekomst van zijn geboorteland, maar voelt nu een kwetsbare blijheid. 'Deze voorzichtige, gematigde president is zowel voor de ayatollahs als voor het volk aanvaardbaar, omdat beiden op een doodlopend spoor zaten en daarom erg realistisch zijn geworden. Rohani is een compromis tussen beide, om verder te kunnen. De ayatollahs zijn er na dertig jaar achter dat het niet helpt om een grote bek op te zetten tegen Israël en de Verenigde Staten, of je nu gelijk hebt of niet. En ze zijn erachter dat de wereld nooit zal toelaten dat ze een kernwapen maken. Ze hebben jarenlang geroepen dat het hun recht is, en dat mogen ze van mij vinden. Maar het zal niet gebeuren! Ook de binnenlandse repressie zit op een eindpunt. Ze hebben veel opposanten in de gevangenis gezet, maar je kunt moeilijk iedereen opsluiten. Daarom zoeken ze nu een andere weg.' 'Er komt zeker een deal met het Westen. Ze hebben elkaar nodig. Het compromis zal inhouden dat er rust komt. Iran zal de VS meer helpen in Irak en in Afghanistan, rust brengen aan de grenzen van Israël, met minder harde toon over Israël praten, en minder hard Palestina en Hezbollah verdedigen. En in het kernenergiedebat zullen ze alle deuren openzetten. De VS krijgen de garantie dat de inspecteurs overal binnen mogen. De kennis om een bom te maken is er toch niet, en de mogelijkheid ook niet - en het Westen weet dat heel goed.' 'Rohani heeft geen tijd meer om vals te spelen. Iran is failliet, en het regime heeft de versoepeling van de economische sancties van de VS en de EU hard nodig. Ik beschouw Rohani als de Gorbatsjov van Iran, maar dan met ook de fouten die de hervormer van de Sovjetunie heeft gemaakt in zijn achterhoofd.' (TVE)Het volledige interview met Kader Abdollah leest u deze week in Knack.