Ricinebrieven: Amerikaanse politie arresteert verdachte

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS is een man opgepakt die ervan verdacht wordt dat hij brieven met het vergif ricine heeft verstuurd naar president Obama en de Republikeinse senator George Wicker.

De verdachte is geïdentificeerd als Paul Kevin Curtis. Hij is afkomstig uit Tupelo (Mississippi), de stad waar ook senator Wicker vandaan komt. Volgens de krant The New York Times kwam Curtis al snel nadat de brieven onderschept werden.

Ricine is een gif dat het centrale zenuwstelsel aantast en zelfs in zeer lage doses dodelijk kan zijn. Obama noch Wicker kregen de gifbrieven zelf in handen. Ze werden onderschept in speciale postsorteercentra die werden opgezet nadat Amerikaanse politici in de nadagen van 9/11 brieven kregen die besmet waren met antrax. Die maakten vijf doden.

De ricinebrieven hebben vermoedelijk niets te maken met de bomaanslag bij de marathon in Boston die drie doden en meer dan 170 gewonden maakte. Maar had de aanslag in Boston in de Amerikaanse hoofdstad al voor verscherpte veiligheidsmaatregelen gezorgd, dan zorgden de gifbrieven ervoor at de nerveuze sfeer ging lijken op die in de dagen na 9/11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content