"België staat volledig achter het standpunt van de internationale gemeenschap, dat met deze resolutie kracht wordt bijgezet: alleen een tweestatenoplossing biedt vooruitzicht op blijvende vrede tussen Israëli's en Palestijnen. De kolonisatie van de door Israël bezette gebieden is illegaal, en de voortzetting van de kolonisatie brengt een tweestatenoplossing in gevaar", stelt Reynders zaterdag in een communiqué.

België steunt de internationale diplomatieke initiatieven om duurzame vrede te bevorderen. Reynders vraagt de partijen gehoor te geven aan de belangrijkste boodschap van de resolutie, die tot vrede oproept, en de onderhandelingen te hervatten over de definitieve status va de bezette Palestijnse gebieden. De minister onderstreept dat de resolutie in geen geval aanzet tot geweld of provocatie kan rechtvaardigen.

De Verenigde Staten onthielden zich vrijdag, de 14 andere leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutie.

Israël verwerpt resoluties

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een reeks diplomatieke stappen aangekondigd tegen de landen die de resolutie tegen de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever hebben gesteund en met wie Israël diplomatieke relaties heeft.

Volgens een mededeling van het kabinet van de premier, heeft Benjamin Netanyahu gevraagd aan de ambassadeurs in Nieuw-Zeeland en Senegal om onmiddellijk terug te keren naar Israël voor consultaties. Daarnaast heeft hij de annulatie geëist van het geplande bezoek van de Senegalese minister van Buitenlandse Zaken aan Israël, en heeft hij gevraagd om alle hulpprogramma's voor Senegal stop te zetten. Tot slot heeft hij de annulatie gevraagd van bezoeken van de niet residerende ambassadeurs van Senegal of Nieuw-Zeeland aan Israël.

Venezuela en Maleisië

De ontwerpresolutie werd opgesteld door Egypte, en werd uiteindelijk vrijdag voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op initiatief van Nieuw-Zeeland, Senegal, Maleisië en Venezuela. Israël heeft geen diplomatieke betrekkingen met Venezuela en Maleisië, waardoor enkel Senegal en Nieuw-Zeeland door de Israëlische maatregelen worden getroffen. Netanyahu liet eerder ook al weten dat Israël de "schandelijke resolutie" verwerpt en er zich niet aan zal houden.

De Palestijnse autoriteit, de Palestijnse Bevrijdingsbeweging PLO, Hamas en de Islamitische Jihadbeweging in Palestina verwelkomen de resolutie dan weer.

De resolutie werd goedgekeurd omdat de VS voor het eerst in lang geen gebruik maakten van hun vetorecht. De VS onthielden zich in de stemming.

(Belga/RR/NS)

"België staat volledig achter het standpunt van de internationale gemeenschap, dat met deze resolutie kracht wordt bijgezet: alleen een tweestatenoplossing biedt vooruitzicht op blijvende vrede tussen Israëli's en Palestijnen. De kolonisatie van de door Israël bezette gebieden is illegaal, en de voortzetting van de kolonisatie brengt een tweestatenoplossing in gevaar", stelt Reynders zaterdag in een communiqué.België steunt de internationale diplomatieke initiatieven om duurzame vrede te bevorderen. Reynders vraagt de partijen gehoor te geven aan de belangrijkste boodschap van de resolutie, die tot vrede oproept, en de onderhandelingen te hervatten over de definitieve status va de bezette Palestijnse gebieden. De minister onderstreept dat de resolutie in geen geval aanzet tot geweld of provocatie kan rechtvaardigen.De Verenigde Staten onthielden zich vrijdag, de 14 andere leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutie.De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een reeks diplomatieke stappen aangekondigd tegen de landen die de resolutie tegen de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever hebben gesteund en met wie Israël diplomatieke relaties heeft.Volgens een mededeling van het kabinet van de premier, heeft Benjamin Netanyahu gevraagd aan de ambassadeurs in Nieuw-Zeeland en Senegal om onmiddellijk terug te keren naar Israël voor consultaties. Daarnaast heeft hij de annulatie geëist van het geplande bezoek van de Senegalese minister van Buitenlandse Zaken aan Israël, en heeft hij gevraagd om alle hulpprogramma's voor Senegal stop te zetten. Tot slot heeft hij de annulatie gevraagd van bezoeken van de niet residerende ambassadeurs van Senegal of Nieuw-Zeeland aan Israël. De ontwerpresolutie werd opgesteld door Egypte, en werd uiteindelijk vrijdag voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op initiatief van Nieuw-Zeeland, Senegal, Maleisië en Venezuela. Israël heeft geen diplomatieke betrekkingen met Venezuela en Maleisië, waardoor enkel Senegal en Nieuw-Zeeland door de Israëlische maatregelen worden getroffen. Netanyahu liet eerder ook al weten dat Israël de "schandelijke resolutie" verwerpt en er zich niet aan zal houden. De Palestijnse autoriteit, de Palestijnse Bevrijdingsbeweging PLO, Hamas en de Islamitische Jihadbeweging in Palestina verwelkomen de resolutie dan weer.De resolutie werd goedgekeurd omdat de VS voor het eerst in lang geen gebruik maakten van hun vetorecht. De VS onthielden zich in de stemming.(Belga/RR/NS)