Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is boven Oost-Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket afkomstig uit Rusland. Dat is met zekerheid vastgesteld, zo heeft het Joint Investigation Team (JIT) woensdag laten weten tijdens de presentatie van de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van het vliegtuig.

De raketinstallatie kwam van Russisch grondgebied en is na het afvuren van de raket vanuit Oekraïens door pro-Russische rebellen gecontroleerd grondgebied weer teruggebracht naar Rusland, aldus Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche, tijdens de presentatie.

Het onderzoek naar wie er verantwoordelijk is voor het afvuren van de raket, zal langer in beslag nemen.

De nabestaanden van de rampvlucht, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen, zijn woensdagochtend in het Nederlandse Nieuwegein geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders.

Speculaties

Rusland heeft intussen aangedrongen op een "transparant, onafhankelijk en volledig" onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. De woordvoerder van president Vladimir Poetin herinnerde eraan dat Rusland tot nu toe uitvoerige informatie over de crash heeft verstrekt. "Deze zaak is omgeven door een enorme hoeveelheid speculaties en onprofessionele informatie. Enkele landen weigeren bovendien informatie te geven, zoals radargegevens", luidde het. De woordvoerder liet in het midden wat specifiek moet gebeuren met de informatie van het JIT. Moskou heeft eerder elke betrokkenheid bij de vliegramp ontkend.

De vlucht van Malaysia Airlines vertrok twee jaar geleden vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.

Vorig jaar concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een eigen onderzoek al dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Ook volgens de OVV-voorzitter gebeurde dat vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten.

Reynders: 'België zal zich blijven inspannen om de feiten aan het licht te brengen'

AFP
© AFP

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is "tevreden met de publicatie" van de voorlopige resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne. Hij stelt vast dat het Joint Investigation Team (JIT), met rechercheurs uit Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië en België, "grote vooruitgang heeft geboekt".

"De internationale gemeenschap moet het strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van MH17 blijven steunen. Ik roep alle landen op om op basis van VN-Veiligheidsraadresolutie 2166 (2014) met dit onderzoek mee te werken. Vervolging van de verantwoordelijken is noodzakelijk. De landen van het gemeenschappelijke onderzoeksteam werken voort aan een effectieve wijze om de verantwoordelijken te vervolgen. België zal zich blijven inspannen om de feiten aan het licht te brengen, zodat er de voor slachtoffers en familieleden gerechtigheid kan komen op een onafhankelijke, eerlijke en transparante manier."

(Belga/TE/SD)

De raketinstallatie kwam van Russisch grondgebied en is na het afvuren van de raket vanuit Oekraïens door pro-Russische rebellen gecontroleerd grondgebied weer teruggebracht naar Rusland, aldus Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche, tijdens de presentatie. Het onderzoek naar wie er verantwoordelijk is voor het afvuren van de raket, zal langer in beslag nemen. De nabestaanden van de rampvlucht, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen, zijn woensdagochtend in het Nederlandse Nieuwegein geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. Rusland heeft intussen aangedrongen op een "transparant, onafhankelijk en volledig" onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. De woordvoerder van president Vladimir Poetin herinnerde eraan dat Rusland tot nu toe uitvoerige informatie over de crash heeft verstrekt. "Deze zaak is omgeven door een enorme hoeveelheid speculaties en onprofessionele informatie. Enkele landen weigeren bovendien informatie te geven, zoals radargegevens", luidde het. De woordvoerder liet in het midden wat specifiek moet gebeuren met de informatie van het JIT. Moskou heeft eerder elke betrokkenheid bij de vliegramp ontkend. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok twee jaar geleden vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.Vorig jaar concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een eigen onderzoek al dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines was neergeschoten met een Buk-raket. Ook volgens de OVV-voorzitter gebeurde dat vanuit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is "tevreden met de publicatie" van de voorlopige resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne. Hij stelt vast dat het Joint Investigation Team (JIT), met rechercheurs uit Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië en België, "grote vooruitgang heeft geboekt". "De internationale gemeenschap moet het strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van MH17 blijven steunen. Ik roep alle landen op om op basis van VN-Veiligheidsraadresolutie 2166 (2014) met dit onderzoek mee te werken. Vervolging van de verantwoordelijken is noodzakelijk. De landen van het gemeenschappelijke onderzoeksteam werken voort aan een effectieve wijze om de verantwoordelijken te vervolgen. België zal zich blijven inspannen om de feiten aan het licht te brengen, zodat er de voor slachtoffers en familieleden gerechtigheid kan komen op een onafhankelijke, eerlijke en transparante manier."(Belga/TE/SD)