Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en zijn ambtgenoot voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) hebben hun vierdaagse bezoek aan Rwanda en Burundi aangevat.

Reynders en De Croo kwamen bezochten in de Rwandese hoofdstad Kigali een brouwerij die vier jaar geleden door de Belgische familie Relekom is opgericht en waar het bier Skol wordt geproduceerd. Daarna bezochten de twee vicepremiers ook nog een met zonnepanelen uitgerust gezondheidscentrum. Reynders greep het bezoek aan om een nieuw pleidooi te houden voor de inzet van de technologische knowhow van Belgische bedrijven, bijvoorbeeld op domeinen als waterbehandeling en hernieuwbare energie. Reynders deelde mee dat het Waalse exportagentschap AWEX in november een economische missie naar Rwanda plant. Hij hoopt dat de andere gewesten zullen volgen.

Historische banden

'Wij (Belgen) zijn praktisch de enige Europeanen die sterk aanwezig zijn' in Rwanda, zo verwees de minister van Buitenlandse Zaken naar de historische banden met België. Rwanda was net als Burundi tussen 1922 en 162 een mandaatgebied van België. Ze zijn, na de Democratische Republiek Congo, de tweede en derde partner van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Na Rwanda bezoeken Reynders en De Croo ook nog Burundi. Voor de minister van Ontwikkelingssamenwerking gaat het om zijn eerste buitenlandse reis in zijn nieuwe functie. Het bezoek van de Belgische politici was reeds maanden geleden gepland, nog voor bekend raakte dat België besloot om 40 miljoen euro bilaterale steun in te houden. Die steun werd geschrapt omdat de voorwaarden op vlak van goed bestuur en persvrijheid verbonden aan die zogeheten 'incitatieve tranche' niet gehaald zijn.

'België mag fondsen besteden zoals het wil'

'België heeft het recht zijn fondsen te besteden zoals het wil', reageerde de minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo op Twitter. Volgens haar werd buiten proportie op de kwestie gereageerd 'want het geld maakte sowieso geen deel uit van het bilateraal akkoord, het ging om een bijkomend bedrag. Een soort bonus', citeert The New Times, een Engelstalige krant uit Rwanda, de minister.

Verschillende ngo's hekelen al langer het beleid dat Paul Kagame voert in Rwanda. Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International zijn unaniem negatief over de bescherming van mensenrechten in het land en de zorgwekkende toestand van het Rwandese justitiële apparaat. De vrouwenrechten zijn er in het land wel stapsgewijs op vooruit gegaan, zo telt het parlement meer vrouwelijke leden dan mannelijke.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en zijn ambtgenoot voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) hebben hun vierdaagse bezoek aan Rwanda en Burundi aangevat.Reynders en De Croo kwamen bezochten in de Rwandese hoofdstad Kigali een brouwerij die vier jaar geleden door de Belgische familie Relekom is opgericht en waar het bier Skol wordt geproduceerd. Daarna bezochten de twee vicepremiers ook nog een met zonnepanelen uitgerust gezondheidscentrum. Reynders greep het bezoek aan om een nieuw pleidooi te houden voor de inzet van de technologische knowhow van Belgische bedrijven, bijvoorbeeld op domeinen als waterbehandeling en hernieuwbare energie. Reynders deelde mee dat het Waalse exportagentschap AWEX in november een economische missie naar Rwanda plant. Hij hoopt dat de andere gewesten zullen volgen. 'Wij (Belgen) zijn praktisch de enige Europeanen die sterk aanwezig zijn' in Rwanda, zo verwees de minister van Buitenlandse Zaken naar de historische banden met België. Rwanda was net als Burundi tussen 1922 en 162 een mandaatgebied van België. Ze zijn, na de Democratische Republiek Congo, de tweede en derde partner van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Na Rwanda bezoeken Reynders en De Croo ook nog Burundi. Voor de minister van Ontwikkelingssamenwerking gaat het om zijn eerste buitenlandse reis in zijn nieuwe functie. Het bezoek van de Belgische politici was reeds maanden geleden gepland, nog voor bekend raakte dat België besloot om 40 miljoen euro bilaterale steun in te houden. Die steun werd geschrapt omdat de voorwaarden op vlak van goed bestuur en persvrijheid verbonden aan die zogeheten 'incitatieve tranche' niet gehaald zijn. 'België heeft het recht zijn fondsen te besteden zoals het wil', reageerde de minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo op Twitter. Volgens haar werd buiten proportie op de kwestie gereageerd 'want het geld maakte sowieso geen deel uit van het bilateraal akkoord, het ging om een bijkomend bedrag. Een soort bonus', citeert The New Times, een Engelstalige krant uit Rwanda, de minister. Verschillende ngo's hekelen al langer het beleid dat Paul Kagame voert in Rwanda. Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International zijn unaniem negatief over de bescherming van mensenrechten in het land en de zorgwekkende toestand van het Rwandese justitiële apparaat. De vrouwenrechten zijn er in het land wel stapsgewijs op vooruit gegaan, zo telt het parlement meer vrouwelijke leden dan mannelijke.