Reynders: ‘Congo moet nu gaan naar echte verandering’

Didier Reynders © Belga Image

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verwacht van de nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi dat hij gaat voor een echte verandering. Hij denkt dan aan het vrijlaten van politieke gevangenen en samenwerking met politieke partners. Dat heeft hij gezegd bij de start van de Diplomatieke Dagen, de jaarlijkse bijeenkomst van de Belgische diplomatie.

Na de verkiezingen had Reynders gepleit voor ‘maximale druk’ op de Congolese autoriteiten om ervoor te zorgen dat de keuze van de kiezers gerespecteerd wordt. Uit gelekte gegevens bleek later dat Tshisekedi, door de kiescommissie uitgeroepen als winnaar, goed 20 procent haalde, net als regimekandidaat Emmanuel Shadary. Een andere oppositiekandidaat, Martin Fayulu, haalde zowat 60 procent, maar hij mocht geen president worden.

Uiteindelijk stuurde België, ondanks zijn twijfels, felicitaties naar Tshisekedi, raakte vrijdag bekend. Reynders erkende dat waarnemers, maar ook de regio, ernstige vragen hebben gesteld bij het verloop van de verkiezingen, dat allesbehalve transparant was.

‘We hebben een reactie gezien uit de buurlanden’, zegt Reynders daarover. Enkele Afrikaanse landen toonden hun ongenoegen na de verkiezingen, maar uiteindelijk plooiden ze zich naar de nieuwe realiteit in Kinshasa.

De vicepremier onthoudt vooral dat de bevolking zich duidelijk heeft uitgesproken over een verandering van de situatie, en hij ziet hiervoor een ‘opportuniteit’ met een president die uit de oppositie komt. Die zal, meent Reynders, met oplossingen moeten komen om het vertrouwen van de bevolking te herstellen: onder meer rond armoede, onveiligheid en mensenrechten.

Reynders verwacht van Congo ook dat het zijn relaties met de Europese Unie herstelt. De EU-ambassadeur in Kinshasa, de Belg Bart Ouvry, werd eind vorig jaar het land uitgezet.

Of de nieuwe EU-ambassadeur opnieuw Ouvry moet zijn, is wat betreft de vicepremier een vraag voor EU-hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini. De volgende stappen zijn een heropening van het door Kinshasa gesloten Schengenhuis en, vervolgens, betere relaties met België.

Partner Content