Het schuldenplafond in de VS komt dichterbij omdat de Republikeinen een wetsontwerp terugstuurden naar de Senaat. De Republikeinen proberen zo Obamacare tegen te houden.

Het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden in de VS heeft een wetsontwerp over de financiering van de federale overheid teruggestuurd naar de Senaat, dat daar door de Democratische meerderheid naar verwachting verworpen zal worden. Dat verhoogt de kans dat op 1 oktober de overheid het zogenaamde schuldenplafond bereikt en enkele niet-essentiële overheidsdiensten dicht gaan. In het gewijzigde ontwerp voorziet het Huis onder meer een uitstel van de door president Barack Obama voorgestelde hervorming van het ziekteverzekeringssysteem.

Het Huis nam enkele maatregelen aan die de federale staat tot 15 december financieren, een maand langer dan voorzien in de wet die de Senaat vrijdagavond goedkeurde. Naast het uitstel van 'Obamacare' met een jaar, stemde het Huis ook in met een amendement dat een taks op medische apparatuur opnieuw afschaft. Die taks was bedoeld om het verzekeringsprogramma te financieren. Wel zou het Huis een aparte wet aannemen, waarbij de Amerikaanse soldaten betaald worden bij de eventuele gedeeltelijke shutdown van de overheid.

Lees ook: 'Shutdown dreigt voor Amerikaanse overheid: Wat zijn de gevolgen?'

Obama zal veto gebruiken

De actie verschuift nu opnieuw naar de Senaat. Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, kondigde alvast aan dat de wijzigingen verworpen zullen worden. Ook Obama liet weten zijn veto te zullen gebruiken tegen de wet. De president communiceerde klaar en duidelijk over de kwestie, onder meer via sociale media: 'De Amerikanen hebben te hard gewerkt om uit de crisis te geraken, om extremisten een nieuwe te zien veroorzaken.'

Obama waarschuwde eerder de Republikeinen al dat ze moesten ophouden met hun 'politiek theater'. Dat heeft immers, aldus de president, 'gevolgen voor echte mensen'.

Tijd raakt stilaan op

Een akkoord voor 1 oktober is nog steeds mogelijk, maar de tijd raakt wel stilaan op, oordeelt het financieel persagentschap Bloomberg. Een mogelijke zet zou een maatregel voor een financiering op de korte termijn kunnen zijn, zodat de politici een aantal dagen extra hebben.

Als er geen extra financiële ruimte komt, bereikt de overheid dinsdagochtend het schuldenplafond. Dan moeten niet-essentiële overheidsdiensten noodgedwongen stilgelegd worden en zullen naar schatting 800.000 federale ambtenaren onbetaald thuis komen te zitten. (Belga)

Het schuldenplafond in de VS komt dichterbij omdat de Republikeinen een wetsontwerp terugstuurden naar de Senaat. De Republikeinen proberen zo Obamacare tegen te houden.Het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden in de VS heeft een wetsontwerp over de financiering van de federale overheid teruggestuurd naar de Senaat, dat daar door de Democratische meerderheid naar verwachting verworpen zal worden. Dat verhoogt de kans dat op 1 oktober de overheid het zogenaamde schuldenplafond bereikt en enkele niet-essentiële overheidsdiensten dicht gaan. In het gewijzigde ontwerp voorziet het Huis onder meer een uitstel van de door president Barack Obama voorgestelde hervorming van het ziekteverzekeringssysteem. Het Huis nam enkele maatregelen aan die de federale staat tot 15 december financieren, een maand langer dan voorzien in de wet die de Senaat vrijdagavond goedkeurde. Naast het uitstel van 'Obamacare' met een jaar, stemde het Huis ook in met een amendement dat een taks op medische apparatuur opnieuw afschaft. Die taks was bedoeld om het verzekeringsprogramma te financieren. Wel zou het Huis een aparte wet aannemen, waarbij de Amerikaanse soldaten betaald worden bij de eventuele gedeeltelijke shutdown van de overheid.Lees ook: 'Shutdown dreigt voor Amerikaanse overheid: Wat zijn de gevolgen?'De actie verschuift nu opnieuw naar de Senaat. Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, kondigde alvast aan dat de wijzigingen verworpen zullen worden. Ook Obama liet weten zijn veto te zullen gebruiken tegen de wet. De president communiceerde klaar en duidelijk over de kwestie, onder meer via sociale media: 'De Amerikanen hebben te hard gewerkt om uit de crisis te geraken, om extremisten een nieuwe te zien veroorzaken.'Obama waarschuwde eerder de Republikeinen al dat ze moesten ophouden met hun 'politiek theater'. Dat heeft immers, aldus de president, 'gevolgen voor echte mensen'.Een akkoord voor 1 oktober is nog steeds mogelijk, maar de tijd raakt wel stilaan op, oordeelt het financieel persagentschap Bloomberg. Een mogelijke zet zou een maatregel voor een financiering op de korte termijn kunnen zijn, zodat de politici een aantal dagen extra hebben.Als er geen extra financiële ruimte komt, bereikt de overheid dinsdagochtend het schuldenplafond. Dan moeten niet-essentiële overheidsdiensten noodgedwongen stilgelegd worden en zullen naar schatting 800.000 federale ambtenaren onbetaald thuis komen te zitten. (Belga)