Een dergelijke sluiting betekent dat sommige overheidsmedewerkers verplicht verlof moeten krijgen of tijdelijk onbetaald moeten doorwerken. Afhankelijk van hoe lang zo'n situatie duurt, kunnen bepaalde overheidsdiensten worden beperkt of betalingen worden uitgesteld. Dergelijke 'shutdowns' komen vaker voor in de VS. De laatste keer was eind 2018 en begin 2019, toen president Donald Trump en Democratisch leider van het Huis der Afgevaardigden Nancy Pelosi het niet eens konden worden over een begroting. Dat was de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden stelt alles in het werk een shutdown te vermijden. Het Huis van Afgevaardigden stemde vorige week in met de tijdelijke financieringsregeling van de regering.

Maar in de Senaat verzetten de Republikeinen zich. Ze zijn het niet eens met het voorlopig opschorten van het schuldenplatform. De Amerikaanse minister Janet Yellen van Financiën zegt dat de regering in gebreke dreigt te blijven als het Congres het schuldenplatform niet verhoogt. Een exacte dag is niet te geven, maar de regering zal 'in de loop van oktober' zonder geld komen te zitten, waarschuwde Yellen begin september.

Als de regering in oktober niet in staat zou zijn om haar schulden af te lossen, dreigt voor de Amerikaanse economie en internationale financiële markten 'onherstelbare schade'.

Een dergelijke sluiting betekent dat sommige overheidsmedewerkers verplicht verlof moeten krijgen of tijdelijk onbetaald moeten doorwerken. Afhankelijk van hoe lang zo'n situatie duurt, kunnen bepaalde overheidsdiensten worden beperkt of betalingen worden uitgesteld. Dergelijke 'shutdowns' komen vaker voor in de VS. De laatste keer was eind 2018 en begin 2019, toen president Donald Trump en Democratisch leider van het Huis der Afgevaardigden Nancy Pelosi het niet eens konden worden over een begroting. Dat was de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis.De regering van de Amerikaanse president Joe Biden stelt alles in het werk een shutdown te vermijden. Het Huis van Afgevaardigden stemde vorige week in met de tijdelijke financieringsregeling van de regering. Maar in de Senaat verzetten de Republikeinen zich. Ze zijn het niet eens met het voorlopig opschorten van het schuldenplatform. De Amerikaanse minister Janet Yellen van Financiën zegt dat de regering in gebreke dreigt te blijven als het Congres het schuldenplatform niet verhoogt. Een exacte dag is niet te geven, maar de regering zal 'in de loop van oktober' zonder geld komen te zitten, waarschuwde Yellen begin september. Als de regering in oktober niet in staat zou zijn om haar schulden af te lossen, dreigt voor de Amerikaanse economie en internationale financiële markten 'onherstelbare schade'.