Dat heeft de woordvoerder van het Pentagon Peter Cook aangegeven. Cook benadrukt wel dat de tijd dringt. "Zoals jullie weten komt er een verandering in het leiderschap".

"We hebben een verkiezing gehad, de tijd is beperkt, maar de minister van Defensie is uiteraard bereid om deze discussie te voeren met de leden van het Congres die hierin een belangrijke rol spelen", aldus Cook. President Barack Obama, die van de sluiting van de gevangenis op Cuba acht jaar geleden een van zijn grootste strijdpunten maakte, stelde in februari een nieuw plan voor om het kamp te sluiten. Het Congres, waar de Republikeinen in beide kamers in de meerderheid zijn, heeft elke inspanning om de overgebleven gevangenen over te brengen naar de Verenigde Staten echter tegengehouden. Obama is daarom op zoek gegaan naar landen die de gevangenen willen opvangen, en heeft zo al tientallen gedetineerden kunnen weghalen.

Trump: Guantanamo moet openblijven

Er bevinden zich momenteel nog 60 gevangenissen in de gevangenis op Guantanamo Bay. Voor twintig van hen werd al de toestemming gegeven om hen vrij te laten. De overblijvende gevangenen zullen in gevangenschap blijven, aangezien ze volgens de Amerikaanse overheid te gevaarlijk zijn om ze vrij te laten rondlopen. In 2003 zaten er nog 680 gevangenen vast in het kamp op de militaire basis van Guantánamo Bay op Cuba. Het is theoretisch gezien nog mogelijk voor Obama om buiten het Congres om de laatste gevangenen over te brengen naar Amerikaanse penitentiaire instellingen.

Zijn opvolger Donald Trump liet tijdens zijn campagne echter al weten dat hij Guantanamo niet zal sluiten. De militaire gevangenis van Guantanamo Bay werd door ex-president George W. Bush in gebruik genomen om terreurverdachten op te sluiten na de aanslagen van 11 september 2001. Veel van de gevangenen hebben jaren in de gevangenis gezeten zonder proces.

(Belga/RR)

Dat heeft de woordvoerder van het Pentagon Peter Cook aangegeven. Cook benadrukt wel dat de tijd dringt. "Zoals jullie weten komt er een verandering in het leiderschap"."We hebben een verkiezing gehad, de tijd is beperkt, maar de minister van Defensie is uiteraard bereid om deze discussie te voeren met de leden van het Congres die hierin een belangrijke rol spelen", aldus Cook. President Barack Obama, die van de sluiting van de gevangenis op Cuba acht jaar geleden een van zijn grootste strijdpunten maakte, stelde in februari een nieuw plan voor om het kamp te sluiten. Het Congres, waar de Republikeinen in beide kamers in de meerderheid zijn, heeft elke inspanning om de overgebleven gevangenen over te brengen naar de Verenigde Staten echter tegengehouden. Obama is daarom op zoek gegaan naar landen die de gevangenen willen opvangen, en heeft zo al tientallen gedetineerden kunnen weghalen. Er bevinden zich momenteel nog 60 gevangenissen in de gevangenis op Guantanamo Bay. Voor twintig van hen werd al de toestemming gegeven om hen vrij te laten. De overblijvende gevangenen zullen in gevangenschap blijven, aangezien ze volgens de Amerikaanse overheid te gevaarlijk zijn om ze vrij te laten rondlopen. In 2003 zaten er nog 680 gevangenen vast in het kamp op de militaire basis van Guantánamo Bay op Cuba. Het is theoretisch gezien nog mogelijk voor Obama om buiten het Congres om de laatste gevangenen over te brengen naar Amerikaanse penitentiaire instellingen. Zijn opvolger Donald Trump liet tijdens zijn campagne echter al weten dat hij Guantanamo niet zal sluiten. De militaire gevangenis van Guantanamo Bay werd door ex-president George W. Bush in gebruik genomen om terreurverdachten op te sluiten na de aanslagen van 11 september 2001. Veel van de gevangenen hebben jaren in de gevangenis gezeten zonder proces. (Belga/RR)