Biden neemt de beslissing nadat partijgenoten en mensenrechtenactivisten scherpe kritiek hadden geuit op zijn voorstel om het aantal toegelaten vluchtelingen nog één jaar op 15.000 te houden. Dat historisch lage plafond was ingesteld door zijn voorganger Donald Trump.

Biden zegt nu in een verklaring dat het eerdere maximum 'de waarden van Amerika niet weerspiegelden als een natie die vluchtelingen verwelkomt en steunt'. Hij zegt er wel bij dat de 'droevige waarheid' is dat de 62.500 dit jaar niet zal worden gehaald.

Voor het komende jaar wil Biden het plafond verhogen naar 125.000. Maar ook dat doel zal moeilijk te halen zijn, waarschuwt de president. Het programma voor het toelaten van vluchtelingen moet namelijk worden 'heropgebouwd'. 'We werken er hard aan om de schade van de afgelopen vier jaar te herstellen', zegt Biden.

Biden neemt de beslissing nadat partijgenoten en mensenrechtenactivisten scherpe kritiek hadden geuit op zijn voorstel om het aantal toegelaten vluchtelingen nog één jaar op 15.000 te houden. Dat historisch lage plafond was ingesteld door zijn voorganger Donald Trump. Biden zegt nu in een verklaring dat het eerdere maximum 'de waarden van Amerika niet weerspiegelden als een natie die vluchtelingen verwelkomt en steunt'. Hij zegt er wel bij dat de 'droevige waarheid' is dat de 62.500 dit jaar niet zal worden gehaald. Voor het komende jaar wil Biden het plafond verhogen naar 125.000. Maar ook dat doel zal moeilijk te halen zijn, waarschuwt de president. Het programma voor het toelaten van vluchtelingen moet namelijk worden 'heropgebouwd'. 'We werken er hard aan om de schade van de afgelopen vier jaar te herstellen', zegt Biden.