Door het akkoord tussen de CiU en de meer radicaal-separatistische ERC kan de Catalaanse premier Artur Mas, de voorman van de CiU, aan het hoofd van de regering in Barcelona blijven. Zijn partij moest bij de regionale verkiezingen van 25 november aan steun inboeten, maar bleef de grootste partij. De ambitie van de CiU was echter een absolute meerderheid te veroveren.

Als beide partijen het daarover eens zijn, kan het referendum ook afgeblazen worden, meldde ERC-leider Oriol Junqueras.

Madrid is tegen

De centrale regering in Madrid, onder leiding van de conservatief Mariano Rajoy, is tegen de volksraadpleging in Catalonië gekant. Rajoy wil het initiatief via het Grondwettelijk Hof blokkeren. Hij argumenteert dat enkel Madrid mag beslissen over het houden van refererenda over afsplitsing.

Rijk-arm

Het separatisme heeft in Spanje een serieuze boost gekregen door de economische crisis, die gezorgd heeft voor een werkloosheidspercentage van 26 procent. Als rijkste regio van het land vindt Catalonië dat het te veel moet afdragen aan de centrale staat om de kassen van Spanjes armste regio's te spijzen. Eenzelfde rijk-arm-fenomeen doet zich in vele Europese landen voor. (Belga/TV)

Door het akkoord tussen de CiU en de meer radicaal-separatistische ERC kan de Catalaanse premier Artur Mas, de voorman van de CiU, aan het hoofd van de regering in Barcelona blijven. Zijn partij moest bij de regionale verkiezingen van 25 november aan steun inboeten, maar bleef de grootste partij. De ambitie van de CiU was echter een absolute meerderheid te veroveren. Als beide partijen het daarover eens zijn, kan het referendum ook afgeblazen worden, meldde ERC-leider Oriol Junqueras.Madrid is tegen De centrale regering in Madrid, onder leiding van de conservatief Mariano Rajoy, is tegen de volksraadpleging in Catalonië gekant. Rajoy wil het initiatief via het Grondwettelijk Hof blokkeren. Hij argumenteert dat enkel Madrid mag beslissen over het houden van refererenda over afsplitsing.Rijk-arm Het separatisme heeft in Spanje een serieuze boost gekregen door de economische crisis, die gezorgd heeft voor een werkloosheidspercentage van 26 procent. Als rijkste regio van het land vindt Catalonië dat het te veel moet afdragen aan de centrale staat om de kassen van Spanjes armste regio's te spijzen. Eenzelfde rijk-arm-fenomeen doet zich in vele Europese landen voor. (Belga/TV)