Het gaat om een schip, de Aquarius, van de ngo SOS Méditerranée. Aan boord bevinden zich volgens de ngo 629 migranten, onder wie 123 niet-begeleide minderjarigen uit voornamelijk Eritrea, Ghana, Nigeria en Soedan, 11 jonge kinderen en 7 zwangere vrouwen. Ze werden in de nacht van zaterdag op zondag door de Aquarius gered tijdens zes operaties voor de kust van Libië.

Dispuut

Italië had er zondag mee gedreigd geen boten met geredde bootvluchtelingen meer toe te laten als Malta zich niet ontfermt over de opvarenden. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, de leider van het extreemrechtse Lega, riep Malta op om de Aquarius te ontvangen, maar de Maltese regering weigert dat.

De Maltese eerste minister Joseph Muscat sprak over de kwestie met de Italiaanse regeringsleider Giuseppe Conte en stelde dat Malta handelt 'conform zijn internationale verplichtingen. Malta zal het vaartuig in kwestie niet in zijn havens ontvangen', zo staat in een persbericht van de Maltese regering.

Een Maltese woordvoerder verklaarde dat de redding gebeurde in de Libische zoek- en reddingszone, die wordt gecoördineerd door de Italiaanse reddingsdiensten.

Salvini zegt dat Italië 'neen' zegt tegen mensensmokkel en tegen illegale immigratie. 'Malta neemt nietmand op, Frankrijk duwt mensen terug aan de grens, Spanje verdedigt zijn grenzen met wapens', aldus Salvini. 'Het kan niet dat Malta elke vraag om hulp weigert. De Goede Heer heeft Malta dichter bij Afrika gelegd dan Sicilië'.

Hulp

Intussen ligt de Aquarius al sinds zondag stil op de Middellandse Zee.

Conte had wel aangekondigd dat Italië twee patrouilleschepen met artsen aan boord heeft gestuurd, 'om de gezondheid te beschermen van iedereen aan boord van de Aquarius'.

De VN-vluchtelingenorganisatie in Italië heeft de 'betrokken staten en actoren' opgeroepen om snel oplossingen te vinden om de migranten en vluchtelingen aan boord van de Aquarius zo snel en zo veilig mogelijk te laten ontschepen.

Het gaat om een schip, de Aquarius, van de ngo SOS Méditerranée. Aan boord bevinden zich volgens de ngo 629 migranten, onder wie 123 niet-begeleide minderjarigen uit voornamelijk Eritrea, Ghana, Nigeria en Soedan, 11 jonge kinderen en 7 zwangere vrouwen. Ze werden in de nacht van zaterdag op zondag door de Aquarius gered tijdens zes operaties voor de kust van Libië.Italië had er zondag mee gedreigd geen boten met geredde bootvluchtelingen meer toe te laten als Malta zich niet ontfermt over de opvarenden. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, de leider van het extreemrechtse Lega, riep Malta op om de Aquarius te ontvangen, maar de Maltese regering weigert dat.De Maltese eerste minister Joseph Muscat sprak over de kwestie met de Italiaanse regeringsleider Giuseppe Conte en stelde dat Malta handelt 'conform zijn internationale verplichtingen. Malta zal het vaartuig in kwestie niet in zijn havens ontvangen', zo staat in een persbericht van de Maltese regering. Een Maltese woordvoerder verklaarde dat de redding gebeurde in de Libische zoek- en reddingszone, die wordt gecoördineerd door de Italiaanse reddingsdiensten.Salvini zegt dat Italië 'neen' zegt tegen mensensmokkel en tegen illegale immigratie. 'Malta neemt nietmand op, Frankrijk duwt mensen terug aan de grens, Spanje verdedigt zijn grenzen met wapens', aldus Salvini. 'Het kan niet dat Malta elke vraag om hulp weigert. De Goede Heer heeft Malta dichter bij Afrika gelegd dan Sicilië'.Intussen ligt de Aquarius al sinds zondag stil op de Middellandse Zee.Conte had wel aangekondigd dat Italië twee patrouilleschepen met artsen aan boord heeft gestuurd, 'om de gezondheid te beschermen van iedereen aan boord van de Aquarius'. De VN-vluchtelingenorganisatie in Italië heeft de 'betrokken staten en actoren' opgeroepen om snel oplossingen te vinden om de migranten en vluchtelingen aan boord van de Aquarius zo snel en zo veilig mogelijk te laten ontschepen.