Mensenrechtenorganisatie Amnesty International Vlaanderen noemt de zoek- en reddingsacties van de Europese Unie op de Middellandse Zee een succes. Dankzij die inspanningen is het dodental op de Middellandse Zee sinds april 2015 aanzienlijk gedaald, klinkt het in een persbericht. De organisatie verwacht dat de EU en de lidstaten meer inzetten op manieren om vluchtelingen veilig naar Europa te brengen, zoals meer hervestigingsplaatsen en humanitaire visa.

Tijdens de eerste maanden van dit jaar kwam nog 1 op de 16 vluchtelingen en migranten om het leven bij de oversteek. Dat daalde naar 1 op de 427 de afgelopen twee maanden.

'Cruciaal '

De inspanningen van de EU en van ngo's zoals Dokters zonder Grenzen en Migrant Offshore Aid Station lieten volgens Amnesty toe duizenden vluchtelingen en migranten te redden. 'Tussen 30 april en 4 mei werden bijvoorbeeld meer dan 5.500 mensen in veiligheid gebracht, tussen 29 en 31 mei meer dan 5.000 mensen, op 6 juni 3.480 en op 28 juni nog eens 2.900', klinkt het.

Voor Amnesty is het cruciaal dat de acties volgehouden worden, 'zolang de migratiestroom over zee aan dit tempo blijft plaatsvinden'. 'Het investeren van middelen in de strijd tegen mensensmokkelaars mag geen nefaste impact hebben op het redden van mensenlevens', aldus de organisatie.

Godetia

Op de Middellandse Zee is vorige week de Europese militaire operatie tegen mensensmokkelaars van start gegaan. De militaire missie maakt deel uit van een Europese strategie om de vluchtelingencrisis aan de zuidelijke grenzen aan te pakken. Eerder hadden de lidstaten ook al schepen naar de Middellandse Zee gestuurd om bootvluchtelingen te redden. Het Belgische marineschip Godetia nam in dat kader verscheidene keren bootvluchtelingen aan boord. (Belga/AVE)

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International Vlaanderen noemt de zoek- en reddingsacties van de Europese Unie op de Middellandse Zee een succes. Dankzij die inspanningen is het dodental op de Middellandse Zee sinds april 2015 aanzienlijk gedaald, klinkt het in een persbericht. De organisatie verwacht dat de EU en de lidstaten meer inzetten op manieren om vluchtelingen veilig naar Europa te brengen, zoals meer hervestigingsplaatsen en humanitaire visa.Tijdens de eerste maanden van dit jaar kwam nog 1 op de 16 vluchtelingen en migranten om het leven bij de oversteek. Dat daalde naar 1 op de 427 de afgelopen twee maanden.De inspanningen van de EU en van ngo's zoals Dokters zonder Grenzen en Migrant Offshore Aid Station lieten volgens Amnesty toe duizenden vluchtelingen en migranten te redden. 'Tussen 30 april en 4 mei werden bijvoorbeeld meer dan 5.500 mensen in veiligheid gebracht, tussen 29 en 31 mei meer dan 5.000 mensen, op 6 juni 3.480 en op 28 juni nog eens 2.900', klinkt het.Voor Amnesty is het cruciaal dat de acties volgehouden worden, 'zolang de migratiestroom over zee aan dit tempo blijft plaatsvinden'. 'Het investeren van middelen in de strijd tegen mensensmokkelaars mag geen nefaste impact hebben op het redden van mensenlevens', aldus de organisatie.Op de Middellandse Zee is vorige week de Europese militaire operatie tegen mensensmokkelaars van start gegaan. De militaire missie maakt deel uit van een Europese strategie om de vluchtelingencrisis aan de zuidelijke grenzen aan te pakken. Eerder hadden de lidstaten ook al schepen naar de Middellandse Zee gestuurd om bootvluchtelingen te redden. Het Belgische marineschip Godetia nam in dat kader verscheidene keren bootvluchtelingen aan boord. (Belga/AVE)