Elf loontrekkenden van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo eisen van hun directie een statuut van "gelijke loontrekkende-aandeelhouder". Journalist Laurent Léger kondigde woensdag tijdens een redactievergadering aan dat hij een collectief heeft opgericht, om onderhandelingen op te starten over een gelijke verdeling van het kapitaal, zo bevestigt een advocaat van de redactie die de directie vertegenwoordigt.

In een e-mail preciseert Laurent Léger dat het collectief elf medewerkers vertegenwoordigt, met naast Léger onder meer spoedarts (en columnist) Patrick Pelloux en tekenaar Luz. Het collectief heeft twee advocaten aangesteld.

Charlie Hebdo is op dit moment voor 40 procent in handen van de ouders van de omgebrachte hoofdredacteur Charb, 40 procent van tekenaar Riis (de nieuwe hoofdredacteur) en 20 procent van algemeen directeur Eric Portheault."

Bedroefd over het initiatief

"De directie heeft dit woensdag vernomen en neemt akte van de wensen van de loontrekkenden om geassocieerd te worden met het leven van het tijdschrift, maar we staan heel ver van het overdenken van het aandeelhouderschap", aldus de advocaat.

De directie was volgens hem erg bedroefd over het initiatief. "Riss ligt nog in het ziekenhuis, de aandelen van Charb zijn door de nalatenschap bevroren. Al dat geld doet meer kwaad dan goed. Het doet me denken aan de begrafenissen, waar men op de terugweg van het kerkhof al vecht om de juwelen van oma."

"We hebben niets tegen de huidige directie. Er is geen enkel conflict met wie dan ook, maar in het licht van wat is gebeurd, willen de loontrekkenden meer betrokken worden in het bedrijf", verklaarde Patrick Pelloux. "Op het ogenblik dat een bedrijf wordt gedecimeerd, voel je je volledig aan hem verbonden. Het gaat niet om het verdelen van de taart. Het geld interesseert ons niet", verzekerde hij. (Belga/TE)

Elf loontrekkenden van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo eisen van hun directie een statuut van "gelijke loontrekkende-aandeelhouder". Journalist Laurent Léger kondigde woensdag tijdens een redactievergadering aan dat hij een collectief heeft opgericht, om onderhandelingen op te starten over een gelijke verdeling van het kapitaal, zo bevestigt een advocaat van de redactie die de directie vertegenwoordigt. In een e-mail preciseert Laurent Léger dat het collectief elf medewerkers vertegenwoordigt, met naast Léger onder meer spoedarts (en columnist) Patrick Pelloux en tekenaar Luz. Het collectief heeft twee advocaten aangesteld. Charlie Hebdo is op dit moment voor 40 procent in handen van de ouders van de omgebrachte hoofdredacteur Charb, 40 procent van tekenaar Riis (de nieuwe hoofdredacteur) en 20 procent van algemeen directeur Eric Portheault.""De directie heeft dit woensdag vernomen en neemt akte van de wensen van de loontrekkenden om geassocieerd te worden met het leven van het tijdschrift, maar we staan heel ver van het overdenken van het aandeelhouderschap", aldus de advocaat. De directie was volgens hem erg bedroefd over het initiatief. "Riss ligt nog in het ziekenhuis, de aandelen van Charb zijn door de nalatenschap bevroren. Al dat geld doet meer kwaad dan goed. Het doet me denken aan de begrafenissen, waar men op de terugweg van het kerkhof al vecht om de juwelen van oma." "We hebben niets tegen de huidige directie. Er is geen enkel conflict met wie dan ook, maar in het licht van wat is gebeurd, willen de loontrekkenden meer betrokken worden in het bedrijf", verklaarde Patrick Pelloux. "Op het ogenblik dat een bedrijf wordt gedecimeerd, voel je je volledig aan hem verbonden. Het gaat niet om het verdelen van de taart. Het geld interesseert ons niet", verzekerde hij. (Belga/TE)